Hlavní navigace

Na Internet s GPRS

12. 9. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
I v dnešní době rychlého Internetu a mnoha služeb existují místa a situace, kdy nezbývá než se spokojit s pomalým a nestabilním připojením. Jak s ním lze pracovat s moderními a složitými weby? Provedli jsme malý průzkum. Někde jen načítání trvá déle, než jsme zvyklí, jinde je připojení nepoužitelné.

Proč?

Léto je čas nejen vodních radovánek a dovolených, ale taky například studentských brigád. Jednou z těch, o kterých můžeme hovořit jako o tradičních, je sklizeň chmele. Ta letošní je pro mne již devátou. Za roky strávené po zemědělských družstvech na Rakovnicku a Litoměřicku se z prostého brigádníka obsluhujícího strojovou česačku stal skupinový vedoucí. V této funkci se notebook stává kvůli vedení účetnictví nevyhnutelností a připojení na Internet příjemným zpestřením umožňujícím alespoň nějakou normální práci.

Ačkoliv se vesnice Vinařice, respektive Divice, nachází relativně nedaleko od Prahy, je to ve skutečnosti odlehlé místo. Sice jsem na několika budovách viděl zařízení, které by odpovídalo přítomnosti WiFi, nicméně nemaje bezdrátový adaptér, nemohu je prokázat. Jediný z mobilních operátorů, který zde má dostatečné pokrytí, je T-Mobile. Právě díky jeho GPRS připojení jsem mohl otestovat, jak v době, kdy se informační superdálnice stala také dálnicí vysokorychlostní, fungují výdobytky moderní sítě na pomalém připojení. Na co je se třeba připravit, když se dostanete do podobné situace?

Technika

Klientské zařízení v mém případě tvoří obstarožní notebook IBM s procesorem Pentium (I) na frekvenci 166 MHz. I přes tento handicap na něm poměrně svižně funguje moderní prohlížeč, konkrétně Firefox ve verzi 1.5.0.6 na Windows 98SE. U prohlížeče jsou problematické pouze starty, jinak odezva aplikace je s výjimkou některých kritických okamžiků při načítání komplikovaných tabulek plynulá. Na notebooku se nevyužívá žádná urychlující technologie, která by snižovala množství přenesených dat jejich vynecháváním nebo např. kompresí na serveru.

Připojení k Internetu zajišťuje standardní mobilní telefon, konkrétně Sony Ericsson K700i, který disponuje funkcí GPRS třídy 10 (tedy 4 a 2 timesloty). V místě, kde je používán, vykazuje signál o plné intenzitě a přístupné GPRS. Komunikaci mezi počítačem a telefonem v roli modemu probíhá pomocí infračerveného rozhraní. Jeho mezní komunikační rychlost je 115.200 bit/s.

Ikonka - Kristalova Lupa 2006
Víte o zajímavé české službě či projektu a rádi byste o něm dali vědět ostatním? Zajímá vás, co považují za nejlepší na českém Internetu odborníci i běžní uživatelé? Pak neváhejte a nominujte své favority v anketě Křisťálová Lupa 2006! Až do 22. září 2006 můžete ovlivnit, ze kterých projektů se bude vybírat vítěz pro tento rok. Dejte vědět provozovatelům služeb, co si o jejich nabídce myslíte a ovlivněte tak český Internet!

Už z výše uvedeného popisu je zřejmé, že s tímto vybavením a za daných podmínek bude používání Internetu značně omezeno. Jaká je ale praktická zkušenost po necelých dvou týdnech paušálního přístupu?

Rychlost

Vzhledem k odlehlému místu by bylo naivní se domnívat, že se zde dočkáme maximálního využití již tak rychlostně omezeného GPRS. Údaje z různých aplikací pro měření rychlosti se v odhadu výkonu mé provizorní spojnice s globální sítí liší. Rychlost downloadu se ale pohybuje kolem 8–10 kbit/s, uploadu 2–5 kbit/s. Překvapí-li vás tyto velmi nízké hodnoty, pak vězte, že byly naměřeny na několika fyzických umístěních ve stejné obci a vždy s plným signálem (dle indikace telefonu, aplikací pro přesné měření intenzity zde nedisponuji). Svůj podíl na naměřené rychlosti však může kromě místních podmínek mít také stáří techniky a použitého operačního systému, na kterém běží moderní prohlížecí aplikace. Nelze také vyloučit další vlivy, které zde nejsem schopen přesně identifikovat, jako například zatížení základové stanice, její vzdálenost (odhadem 2 km) a podobně. Vzhledem k tomu, že jsou výsledky v rámci výše uvedeného rozsahu prakticky konstantní, předpokládám, že jde o místně normální stav. Je ovšem samozřejmě nutné zdůraznit, že výsledky podobných měření mají hodnotu syntetických benchmarků a skutečná rychlost závisí především na osobní zkušenosti s provozem online aplikací a webů.

Cokoliv ne

Moderní služby Internetu jsou konstruovány na vysokorychlostní připojení. Při polních podmínkách, které jsem zde popsal v předchozích odstavcích, je možné rovnou zapomenout na pokročilé technologie. Internetové televizní vysílání, zvukové klipy ve zpravodajských serverech nebo například i rozsáhlejší animace ve Flashi jsou prostě tabu. Protože se ale jedná o dočasnou situaci – a GPRS lze jen stěží brát jinak než coby dočasné či nouzové řešení přístupu k Internetu – je nepoužitelnost multimédií akceptovatelná. Totéž se týká prakticky všech P2P služeb, stahování delších souborů, VoIP a práce se vzdálenou plochou.

Dalším faktorem, který ovlivňuje využitelnost GPRS připojení v zapadlé české vesničce, je vedle jeho rychlosti také stabilita. Výpadky jsou víceméně náhodné, někdy se dostavují po několika hodinách, jindy bezprostředně za sebou bez zjevné vazby například na denní dobu nebo stav techniky. V některých případech vyžadují restart připojení, což nesmírně komplikuje například výběr e-mailů s rozměrnějšími přílohami nebo stahování souborů bez možnosti obnovy spojení.

Zprávy si přečteme

Když ze seznamu služeb moderního Internetu seškrtáme ty, které s GPRS vůbec nepřipadají v úvahu, zůstane několik nejdůležitějších. Web, e-mail (s protokolem POP3/SMTP), instant messaging (ICQ) a FTP pro přenos malých, ale důležitých souborů. ICQ, tedy jeho základní služba přenosu textových zpráv, funguje zcela spolehlivě, díky své malé náročnosti na prostupnost připojení. Stejně bezproblémový je e-mail, pouze s výjimkou případů, kdy příchozí či odchozí zpráva obsahuje přílohu větší než cca 100 kB. Zejména v případě přijímání takovéto zprávy dochází k přerušení spojení, k timeoutu a následné nutnosti ji stahovat celou znova. Výsledkem je prakticky zablokovaný e-mail, pochopitelně v případě, kdy není nejvyšší velikost přílohy omezena nastavením klienta. FTP pro pravidelný upload souboru o velikosti cca 80 kB postačuje, nicméně s větším množstvím dat by byl patrně podobný problém jako v případě elektronické pošty.

Web v jednom pruhu

Ačkoliv moderní Firefox umožňuje procházení v panelech, kde se stránky načítají současně, při dané konfiguraci je to prakticky nemožné. Aplikace sice zvládne parsování dvou nebo tří stránek současně a až pak vyčerpá systémové prostředky notebooku. Avšak rychlost připojení to u naprosté většiny serverů neumožňuje.

Titulní stránka iDnes se do prohlížeče načítá za předpokladu, že jsou některé objekty v jeho cache asi 2,5 minuty. Pokud si ale vystačíme jen s textovým obsahem, tedy s kostrou stránky, trvá proces cca 45 sekund. Obdobně je na tom deník Aktualne.cz (2:10 resp 30 sekund). Lidovky.cz jsou čitelné po necelé minutě, kompletní titulní stránka ale trvá jen asi 1:30. Hodnot okolo dvou minut dosahují také další servery, jako například Novinky.cz. Je tedy zřejmé, že programátoři moderního zpravodajství příliš s pomalým připojením nepočítají.

Obdobné je to s webovým rozhraním e-mailových služeb. Suchá čísla toho moc neřeknou. Proto jsem zkusil založit a následně otestovat e-mail na třech českých freemailech: Seznamu, Atlasu a Centru.

rychlost GPRS

Po několika neúspěšných pokusech o změření rychlosti vrátil nástroj serveru Lupa.cz nečekaně vysoký výsledek. Většinou však měření končí vypršením časového limitu.

Zdaleka nejlépe akce proběhla na freemailu portálu Seznam. Přestože práce s e-mailovou schránkou ve webovém rozhraní není ani zdaleka tak komfortní jako při běžně rychlém připojení, je použitelná. O něco horší mi připadal freemail Atlasu, zejména co se týkalo čekání na odezvu aplikace.

Použití webmailu na Centru je s GPRS při „klasické“ verzi aplikace nemožné. Načítání se přerušuje a trvá extrémně dlouho. Pokud je aplikace již v paměti, funguje spolehlivě. Nicméně dostat ji tam, je úkol nad jiné obtížný. Existuje sice její „lite“ verze, určená právě pro pomalé připojení, nicméně ta poskytuje podstatně menší uživatelský komfort a je rychlá asi stejně jako Atlas.

Rychlost načítání titulních stránek některých webů (čas od začátku přenosu dat po kompletní načtení)
IT:
Lupa.cz 1:37
Techworld.com 1:15
Zdnet.co.uk 2:15
Root.cz 2:10
Technet.cz 2:50
Portály:
Seznam.cz 2:12
Atlas.cz (nová homepage) 2:00
Centrum.cz 2:15
Msn.com 2:25
Yahoo.com 1:20
Obchody:
Vltava.cz 3:15
Mall (bilezbozi.cz) 1:45
Amazon.com 2:25

Čas je uváděn v minutách a sekundách.

Pokud jde o internetové bankovnictví, služby České Spořitelny je možné používat prakticky bezproblémově. Naproti tomu systém Komerční banky se mi zprovoznit nepodařilo (pod IE6). Jiné online bankovnictví nemám možnost vyzkoušet, nicméně předpokládám, že čím méně lokálních objektů, tím větší šance na spuštění existuje.

BRAND24

Vedle běžných aplikací, jako je freemail nebo elektronické bankovnictví, je zajímavé zjistit i to, jak se s ultra-pomalým připojením poperou oblíbené redakční systémy. Systém Nuke v provedení United Nuke funguje plynule, až na titulní stránku ovládacích panelů, která obsahuje množství obrázkových ikon. Naproti tomu Drupal, respektive jeho uživatelské rozhraní, si s GPRS, přestože je jednodušší než Nuke, moc nerozumí. Odezva je pomalá, což ale může být i serverem, a práce se systémem se přerušuje.

Stav nouze

Celkem se dá říct, že i v tak nuzných podmínkách, jaké jsem výše popsal, je možné pracovat s webem a elektronickou poštou. Na multimédia je třeba zapomenout a také se obrnit určitou dávkou trpělivosti. Mnoho serverů je na pomalé připojení klienta připraveno; mají čistě textové či redukované PDA verze, zjednodušené výtahy z obsahu. Nicméně kdysi tak oslavované GPRS rozhodně není vhodné pro plnohodnotné využití Internetu tak, jak je známe dnes. Je to spíše nouzové řešení, a jako takové je potřeba ho i chápat.

Připojujete se k Internetu přes GPRS?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).