Hlavní navigace

Názor k článku Na sociálních sítích vládne spirála mlčení a Snapchat za 10 miliard prý není absurdní od Michal Kubeček - Pokud totiž vnímáme riziko, že náš názor bude...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 9. 2014 7:14

    Michal Kubeček (neregistrovaný)

    Pokud totiž vnímáme riziko, že náš názor bude okolím špatně přijat, máme zábrany jej vyslovit. Říká se tomu „spirála mlčení“ a původně se doufalo, že sociální média mohou poskytnout prostor, kde se nebudeme bát vyjadřovat minoritní (nevětšinové) názory. Není tomu tak.

    A to někoho překvapuje? Doby, kdy se složení účastníků internetových diskusních skupin výrazně lišilo od celkového složení populace, jsou dávno pryč. A stejní lidé se prostě chovají stejně, ať je to to ve škole, v hospodě, v zaměstnání nebo třeba na webu.

    Jediný rozdíl je v tom, že prostředí internetových diskusí umožňuje diskutovat anonymně, ale normální diskutující, kteří chtějí, aby je ostatní brali vážně, to k větší odvaze stejně nepřiměje. Jen trolly, jejichž cílem je provokovat za každou cenu, ale ti nezřídka prezentují "názory", kterým stejně sami nevěří.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).