Hlavní navigace

Na svůj profil můžete psát kolik právničiny chcete, Facebook se tím stejně řídit nebude [AKTUALIZOVÁNO]

30. 12. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Na Facebooku ve velkém koluje nová vlna starodávného hoaxu – souvisí se změnou pravidel Facebooku. ke kterým je možné se vyjadřovat ještě několik dní (a o kterých nejspíš bude zahájeno „všelidové“ hlasování). Staronový hoax opět tvrdí, že pokud na svůj profil napíšete kus prapodivné „právničtiny“, bude se tím muset Facebook řídit.

Na Facebooku ve velkém koluje nová vlna starodávného hoaxu – souvisí se změnou pravidel Facebooku. Staronový hoax opět tvrdí, že pokud na svůj profil napíšete kus prapodivné „právničtiny“, bude se tím muset Facebook řídit. Co na tom, že tento hoax koluje při každé změně pravidel (masově například v roce 2012). 

In response to the new Facebook guidelines I hereby declare that my copyright is attached to all of my personal details, illustrations, comics, paintings, professional photos and videos, etc. (as a result of the Berner Convention). For commercial use of the above my written consent is needed at all times! (Anyone reading this can copy this text and paste it on their Facebook Wall. This will place them under protection of copyright laws. By the present communiqué, I notify Facebook that it is strictly forbidden to disclose, copy, distribute, disseminate, or take any other action against me on the basis of this profile and/or its contents.

The aforementioned prohibited actions also apply to employees, students, agents and/or any staff under Facebook's direction or control. The content of this profile is private and confidential information. The violation of my privacy is punished by law (UCC 1 1–308–308 1–103 and the Rome Statute). Facebook is now an open capital entity. All members are recommended to publish a notice like this, or if you prefer, you may copy and paste this version. If you do not publish a statement at least once, you will be tacitly allowing the use of elements such as your photos as well as the information contained in your profile status updates…

AKTUALIZOVÁNO (30. 12. 2012): Vzhledem k tomu, že hoax je stále živý, přidáváme text jeho české verze:

V reakci na novou politiku FB vás informuji, že všechny mé osobní údaje, ilustrace, kresby, články, karikatury, obrázky, fotografie, videa, atd., jsou předmětem mých autorských práv (v souladu s Bernskou úmluvou).

Pro komerční využití všech výše uvedených předmětů autorského práva je v daném případě vyžadován můj písemný souhlas!

FB je nyní veřejná společnost. Proto se všem uživatelům sociální sítě doporučuje umístit na svých stránkách podobné „oznámení o soukromí“, jinak (pokud toto oznámení nebylo na internetových stránkách alespoň jedenkrát zveřejněno), je automaticky umožněno využívat vaše osobní údaje, vaše fotografie a informace zveřejněné ve zprávách na stránkách vašeho profilu.

Každý, kdo čte tento text, jej může zkopírovat na svůj profil na FB. Díky tomu budete chráněni autorským zákonem.

Touto zprávou informuji Facebook o tom, že šíření, kopírování, využívání mých osobních údajů, nebo jakékoli jiné akce ve vztahu k mému profilu na sociální síti je bez mého svolení zakázáno. Tento zákaz se vztahuje rovněž na zaměstnance, studenty, agenty nebo jakýkoliv jiný personál, který je tímto nebo jiným způsobem smluvně spojen s Facebookem.

BRAND24

Skutečnost je taková, že na svůj profil můžete psát co chcete a Facebook se tím řídit nemusí (a nikdy nebude). Uživatelé jsou povinní se řídit Pravidly užívání, s čímž souhlasili v okamžiku založení účtu. A samozřejmě platnými zákony, stejně jako je jimi nucen řídit se Facebook. To, s čím jste souhlasili při založení účtu, ale nijak změnit nemůžete, ani vzít zpět. Nebo, respektive, můžete – ale jedině tak, že přestanete Facebook používat.

Přesně tento hoax se objevil už při minulém hlasování o změně pravidel, tedy v červnu tohoto roku. A nové změny pravidel znamenají, že se hoax vrátil v plné síle. A našel si už cestu i na „česko-slovenský“ Facebook, kde ho lidé nesmyslně a masově zveřejňují na svých profilech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).