Hlavní navigace

Na uživatele pošty Seznamu míří přímo cílený phishing

19. 2. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Seznam.cz
Do schránek uživatelů pošty Seznam.cz dnes míří zpráva, která je vybízí k „upgradu“ zadáním přihlašovacích údajů.
  • doplněno vyjádření Seznamu

Klasická verze vašeho e-mailového účtu bude nahrazena naším nová verze dne 19. února 2015,“ začíná phishing, který se dnes ve velkém množství objevuje ve schránkách uživatelů mailové služby Seznamu.

Podle firmy ale jde o malé množství zpráv a jejímu spamovému filtru se je daří zachycovat. „Do e-mailových schránek našich uživatelů dorazilo přesně 18 těchto podvržených e-mailů. Prvních deset sice do mailových schránek, ale dalších 8 už do Spamu a další už se do schránek našich uživatelů nedostaly,“ řekla Lupě mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová

Po kliknutí na „Zvýšit na novou verzi“ je oběti předložena nikterak věrohodně vypadající napodobenina přihlášení k Seznam.cz - vidět ji je možné například na waukesha2625498531.yolasite.com.

Phishingová stránka na výše zmíněné adrese pouze sbírá přihlašovací údaje pomocí formulářové služby. Zprovozněna je na yola.com, což je jedna z tisíců služeb, které umožňují zprovoznit na internetu základní stránku.

Tipy C

„S ohledem na volnou SPF politiku Seznamu lze očekávat vysokou úroveň doručení do uživatelských schránek,“ uvádí Tomáš Charvát ze společnosti Excello, která se stará například o ochranu schránek na konkurenčním Centrum.cz. „Ze statistik v popoledních hodinách je patrné, že si již příjemci e-mail přeposílají, a tedy i to, že je zde velká úspěšnost doručení,“ dodává.

Podle Zatloukalové ale nedává antispamové řešení Seznamu horší výsledky než jiná. „Volnou SPF politiku nevnímáme jako pochybení. Jako největší poskytovatel e-mailových schránek v ČR chceme, aby naši uživatelé používali Seznam.cz Email kdykoliv a kdekoliv,“ říká.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).