Hlavní navigace

Nástroj Microsoftu odstranil minulý měsíc falešné antiviry z 400 000 PC

5. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Rozmach tzv. falešných antivirů patří v oblasti počítačové bezpečnosti k nejzásadnějším událostem posledního čtvrtletí loňského roku. I když by se mohlo zdát, že po informační kampani a aktualizaci všech zásadních regulérních antivirů by již vlna podvodného bezpečnostního softwaru mohla opadat, opak je pravdou. Ještě v prosinci Nástroj pro odstranění škodlivého softwaru od Microsoftu odstranil červa W32/FakeXPA z více než 400 000 počítačů po celém světě.

Rozmach tzv. falešných antivirů patří v oblasti počítačové bezpečnosti k nejzásadnějším událostem posledního čtvrtletí loňského roku. I když by se mohlo zdát, že po informační kampani a aktualizaci všech zásadních regulérních antivirů by již vlna podvodného bezpečnostního softwaru mohla opadat, opak je pravdou. Ještě v prosinci Nástroj pro odstranění škodlivého softwaru od Microsoftu odstranil červa W32/FakeXPA z více než 400 000 počítačů po celém světě.

W32/FakeXPA se vydává za falešné antivirové programy například jménem Antivirus XP či Antivirus 2009. Ve skutečnosti jde ale o podvod a jediné, co uživatel získá, je falešný pocit bezpečí. Jen v prvních dnech po uvedení aktuální verze Nástroje pro odstranění škodlivého softwaru 9. prosince 2008 tato bezpečnostní utilita od Microsoftu odstranila 394 000 infekcí. Nástroj se šíří a automaticky spouští každý měsíc spolu se záplatami přes Microsoft Update. Další verze vyjde 13. ledna. (ComputerWorld­.com)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).