Hlavní navigace

Naučte se fotit online

13. 7. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Fotografie je uměním i řemeslem; první naučit nelze, ale samotná technika focení a úprav snímků již ano. A právě technicky dobře zvládnutá fotografie je základem úspěchu. Internet nabízí nepřeberné množství rad i postupů a my jsme ho pro vás přebrali, abyste svou techniku focení mohli zlepšit "online".

Digitální fotoaparáty způsobily revoluci ve stylu focení. Vytvořit snímek již nebylo finančně nijak nákladné a k focení se dostávalo čím dál více lidí, kteří si mohli dovolit více, než jen vyfotit rodinu při oslavě narozenin či na Vánoce. S tím byl spojen další fenomén – mnozí lidé přestali rozumět technice focení a fotoaparát se pro ně stal černou krabičkou s několika málo knoflíky, z níž čas od času vypadne snímek, který se jim jeví jako obstojný. Základní vnímání věcí – od kompozice po ostření – ustoupily do pozadí. O první se stará výběr podařeného ze stovek nafocených snímků, o to druhé se musí nějak postarat fotoaparát.

Ale nejde jenom o samotné „stisknutí spouště“. Aby snímek dobře vypadal, byl jako živý, ukazoval krásnou hru světel a stínů, musí často projít řadou úprav, které se o to postarají. Zdůrazní, co zdůraznit mají, skryjí to, co mělo zůstat skryto. Moderní fotoaparáty celou řadu úprav provádějí vlastní „inteligencí“ sami, což bere argumenty odpůrcům postprocesingu fotografií. Proč by měla být úprava člověkem nutně nějaké zlo či pokřivení skutečnosti?

Bez dobře zvládnuté techniky nelze ani počítačovou úpravou vykouzlit systematicky nic dobrého a naopak i velice pěkný snímek vyžaduje celou řadu úprav, z nichž mnohé odstraňují chyby vzniklé nedokonalostí techniky. Na internetu najdete celou řadu materiálů, které vám pomohou. Od textů, které vás provedou základy, přes online kurzy i výuková videa. Úkolem tohoto článku je navigovat vás k tomu, co vám pomůže zvládnout fotografie z letošní dovolené lépe.

Základy fotografie

Pakliže jste se teorii fotografie nikdy nevěnovali, bude zřejmě nutné zvládnout základní názvosloví a elementární poučky. Jistě není nutné se všemi dopodrobna řídit, ale vřele je doporučuji alespoň pro začátek. Úplné minimum naleznete například na serveru Figiho fotky (http://figiho­fotky.kybli.net/in­dex.php?fil=1&k­at=3), ale to vnímejte jen jako elementární úvodní exkurz pro orientaci. Pakliže to s focením myslíte vážněji, rozhodně doporučuji přehled článků Romana Pihana, což je zkušený fotograf, publicista i lektor. V přehledu naleznete uvedení do problematiky technických omezení, chyb a parametrů fotoaparátu, ale také praktické rady na focení s bleskem, práce se světlem a mnoho dalšího. Články vás systematicky provedou základní technikou a pak je už jen na vás, abyste ji začali přetavovat do praxe.

Dalším zajímavým zdrojem je sever Fotoaparát, který nabídne celou řadu potřebných informací – od základních krůčků úspěšné praktické tvorby, až po testy fotoaparátů a rozhovory. Web je zaměřen poměrně prakticky a svým jazykem i obsahem je vhodný i pro naprosto začínající fotografy.

Fotoaparát.cz - hloubka ostrosti

Naučte se pracovat s hloubkou ostrosti ve FotoŠkole serveru Fotoaparát.cz…

Pro pokročilejší

Pokud již máte lepší fotoaparát (tedy především ne úplný automat) a více zkušeností, pak je možné se posunout dále. Velmi dobrý zdrojem inspirace může být DIGIarena. Opět se nejedná o monotematický server. Jeho výhodou je propojení s klasickou redakcí, takže například recenze fotoaparátů jsou opravdu exaktní a dobře proměřené. Mimo nemalého množství otestované techniky zde najdete velké množství článků o jednotlivých aspektech fotografování od věci znalých autorů. Příkladem za všechny může být článek Jak fotit krásné fotky aneb Úvahy o expozici od Karla Horkého. Články se ale netýkají jen techniky. Velmi cenné mohou být rozhovory s fotografy, které se týkají často přístupu k fotografii, na co kladou důraz atp, ale to využijete spíše už v pokročilejších fázích sebevzdělávání. Užitečná může být i sekce Fotografie týdne, která obsahuje vždy výběr nejlepších fotografií z určitého období (týdne či čtrnácti dnů), která může sloužit pro inspiraci. Často se zde dobře umísťují fotky, které by mohl pořídit opravdu každý – chce to jen nápad a dobré oko.

Pro zájemce o hlubší proniknutí do tajů kvalitních snímků slouží i server Fotografování, kde naleznete mimo jiné praktické rady i upozornění na nový software, hodně prostoru je věnováno také recenzím. Pokud se chce opravu něco nového naučit, pak lze jistě doporučit nějaký intenzivní kurz či workshop. Příkladem kvalitních vzdělávacích aktivit jsou například ty od IDIF, které mají tradičně velice solidní úroveň i zvučná lektorská jména. Nevýhodou však je vyšší cena kurzovného či expedic.

Pokud se chystáte fotografovat speciální skupinu objektů či kompozice – například ptáky, déšť nebo třeba autoportrét, může vám být dobře nápomocen server Foto rady (http://www.fo­torady.cz/jak-fotit), který nabízí především praktické rady a zkušenosti pro konkrétní situace. Jejich přečtením si lze ušetřit spoustu času vlastním zkoušením a opakováním již jednou odhalených chyb. A pokud byste chtěli fotit jídlo, aby vypadalo k nakousnutí, najdete řadu tipů zde na fotoblogu Michaela Raye.

Videonávody pomohou nejvíce

Pokud jsou vám bližší video návody než psaný text, jistě je možné užít některý z mnoha návodů, které jsou k dispozici na Internetu, z nich většina je v angličtině. Příkladem takto vytvořeného tutorialu může být například video Jak fotit dobré portréty.

Hezkou ukázkou toho, jak může vypadat dobrý a zábavný manuál ukazuje Wonder How to operate – Nikon. Ve formě video tutorialu ve Flash, který je ušitý na míru každému konkrétnímu modelu se dozvíte, jak se aparát správně ovládá, co nastavit, jak fotit atp. Klasické suchopárné řeči o funkcích jsou doplněny jednoduchými příklady a na videu je krok za krokem naznačeno, jak máte postupovat. Dozvíte se (jen tak mimoděk), kde je možné stát při focení běžců, portrétů, jak na ně máte zaostřit, co nastavit, že na pohyb je dobré sériové snímání atp. Nenásilnou formou tak uživatel získá základní představu o tom, jaký fotoaparát má, co vlastně umí a jak to nastavit. Angličtina se vám ale bude při návštěvě webu hodit a nebojte se, nejsou tu jen návody pro Nikon, ale i pro jiné fotoaparáty a také pro obecné situace.

Nikon how to

Naučte se fotit s Nikonem …

Hodnotíme fotografie

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že různé rady a návody jsou sice velice užitečnou věcí, ale to co člověka posune dále je hodnocení vlastních snímků druhými. Vlastní chyby (či genialitu) si často neuvědomujeme. Pro základní orientaci je dobré si projít texty na české Wikiverzitě, kde lze najít pěkný vhled do běžné terminologie hodnocení kvality snímků. A pak stačí již jen vyrazit na některý server, který nabízí diskusi o fotografiích. Jen upozorníme, že je vhodné nahrávat opravdu jen ty nejlepší kousky, jinak nebudete pro hodnotící zajímavý. Nikdo nemá chuť hodnotit podprůměrné fotografie…

Takovýchto galerií s diskusí je na českém Internetu celá. Příkladem může být již zmiňovaná DIGIarena, která nabízí jak možnost textového komentáře, tak bodového hodnocení. Nejlepší snímky jsou vybírány do fotografie týdne.

Na PhotoExtract naleznete jednak řadu odborných článků praktického zaměření, ale také bohatou a hojně diskutovanou galerii fotografií. Hodnocení je často přísné, takže není nutné hned propadat panice, ani při hodnocení nižším, než jste doufali. Zvláštností je způsob hodnocení snímků. To se skládá ze tří samostatných známek, což může někomu vyhovovat a jiný to bude považovat za nesmyslné, neboť fotka je buď dobrá celá nebo vůbec.

PhotoExtract

Hodnocení fotografií na PhotoExtract je vydatně obloženo reklamou.

Podobných serverů je celá řada; stačí namátkou Foto katalog, PhotoPost či příslušná sekce na již zmíněném webu Fotoaparát.

Další užitečnou možností jak se dozvědět, kde děláte chybu, jsou fotobanky, kde vaše snímky prochází přísným recenzním řízením. Kromě celkové kompozice a možné prodeje, se hodnotí především technické zpracování – například zda je či není na snímku šum. Osobně mám dobrou zkušenost například s Dreamstime, ve kterém se dozvíte podrobné zdůvodnění, proč váš snímek nebyl přijat.

Úprava fotografií na počítači

Pokud jde o stránku počítačových úprav snímků, je těžké dát k dispozici nějaký komplexní soubor návodů. Obecně lze doporučit tištěnou literaturu k oblíbenému fotoeditoru, v nejzazším případě volbu Zkusím štěstíGoogle Picasa. Z komplexních zdrojů stojí jistě za zmínku server Grafika, kde naleznete rozsáhlý servis, co se týče světa grafiky obecně – od DTP až k úpravě fotografií. Je tedy potřeba si vybrat materiál, který se vám bude hodit.

Pokud jste méně nároční a s úprava snímků na počítači teprve začínáte, pak lze jistě doporučit výukový kurz na serveru Lidé, který je věnovaný práci v Zoner Photo Studio 9 a jehož autorem je Ondřej Neff. Mimo samotnou úpravu je velký prostor věnován informacím okolo focení obecně, takže se něco přiučíte i v tomto směru.

Pokud hodláte používat Adobe Lightroom, zkuste následující české tutoriály na MeFoto, tamtéž, jen v jiné sérii článků se dozvíte o konkurenčním Apple Aperture a práci s ním.

Pokud jste si oblíbili již zmíněný multiplatformní Google Picasa a chcete se dostat dále, než ke tlačítku Zkusím štěstí, bude pro vás dobrou inspirací návod k základním úpravám na webu ExtraWindows.

Zajímavým zdrojem inspirace pro uživatele GIMP bude například český stejnojmenný server. Naleznete zde celou řadu podrobných návodů, jak spravit tu kterou nedokonalost fotografie. Pokud tento program používáte, jistě návod především pro začátek využijete. Možností je samozřejmě více, je dobré se snažit naučit se dobře pracovat s jedním grafickým editorem.

Závěrem

Na závěr jen dva krátké komentáře. Předně: pokud začnete vystavovat své fotografie na kritickém fóru, je potřeba si zvyknout na to, co daná komunita vyžaduje, na co klade důraz, co se líbí a co nikoli. Rozdíly jsou často velké a je dobré tak hledat podobný prostor spíše podle shody vkusu než podle vzhledu fóra a technických možností, ty jsou podružné.

BRAND24

Současná digitální fotografie (alespoň jak mohu pozorovat na DIGIareně) zachycuje především dva fenomény. Jednak je to (pro mě nepochopitelná) posedlost rámečky – rámeček má skoro každý snímek a to opravdu nejroztodivnějších forem, ale jednoznačně převažuje černá a bílá barva. Druhým fenoménem je návrat k černobílé fotografii. Velké množství dobrých fotografií se vrací k jednoduché černobílé variantě – osoby jsou hezčí a snímek povětšinou získá na atmosféře, schová se velké množství chyb a i lidé vypadají většinou lépe. I když samozřejmě (či kupodivu) platí, že moderní hezký snímek nemusí být jen černobílý záběr s rámečkem.

Bez ohledu na množství možností, které současná síť nabízí ke studiu digitální fotografie, nic nenahradí osobní kontakt a především praxi. Říká se, že moudrost vchází do hlavy rukou a pokud jde o focení, platí to jistě bezezbytku. Nabídka materiálů a tipů v článku nebyla, a ani nemohla být kompletní, a snažila se čerpat s českých zdrojů. Máte-li nějaký typ na další zajímavé, především české online materiály a postupy, neváhejte jej přidat do diskuse pod článkem, v něm se nemohlo dostat na všechny.

Fotografujete na dovolené?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).