Hlavní navigace

Neaktuálně, přesto zajímavě

11. 9. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Internetové zpravodajství trochu jinak, to jsou weby, které nabízejí čtenářům místo žhavých novinek netradičně pohled do historie. Pokud se pouze nehoníte za aktuálními informacemi, můžete si počíst neaktuální informace aktuálním stylem. Jinak řečeno, fanoušek historie dostane to, co chce, na zlatém podnose.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Náhodou jsem narazil na web Neaktuality.cz, což je česká verze podobných zahraničních projektů, například Timelines.com. A začetl jsem se, přestože se zde píše o událostech, které se staly v minulosti, někdy i stovky let zpátky. Na těchto a podobných webech se dozvíte, co se stalo v minulosti ve dnech se stejným datem. Přečtete si o výročích, třeba na 6. srpna připadá výročí pohřbu princezny Diany (šlo o rok 1997). Události jsou také řazeny do sekcí, takže si můžete vyhledávat v oblastech, které vás zajímají. Jestliže se dnes honíme za aktuálními informacemi a zpravodajské zdroje přinášejí novinky každou minutu, je podobné čtení příjemným odlehčením. Je pravda, že podobnou službu nabízí třeba i Wikipedia, ale není to ono, jde jenom o malou část známé encyklopedie, kterou obvykle používáme pro vyhledávání.

Neaktuality prý fungují od začátku roku, nápad jako takový pochází z roku 2007. Vzhledově se neliší od standardních zpravodajských webů. Zveřejňované články se podle Jana Kunčíka (provozovatel) snaží autenticky reflektovat dobu, ve které se daná událost stala. Články tedy nejsou psány jako historické převyprávění, ale tak, jako by redaktor žil v dané době. Samotná zpráva o události neobsahuje informace o budoucích důsledcích události, které by autor článku v danou dobu nemohl tušit. U každého článku je speciální pole „Věštecká koule“, zpravidla umístěné na konci článku a graficky odlišeno od ostatního textu. V tomto poli se mohou nacházet právě informace z „budoucnosti“.

BRAND24

Pro zvýšení zajímavosti Neaktualit se píše především o událostech 20. století, které se vztahují k České republice (Československu, Československé socialistické republice, České a Slovenské Federativní Republice) a na významné světové události od 18. století až doposud („nejnovější“ události jsou minimálně 1 rok staré). Potěší speciály, například k 2. světové válce. Projekt běží zatím na amatérské bázi, autoři mají psaní článků jako koníček. Návštěvnost dosahuje stovek unikátů denně.

Pro amatérské milovníky historie je podobný koncept ideální, nemusejí nikde složitě vyhledávat údaje a články. Klíčem k úspěchu je kvalitní obsah. Kvalitní do určité míry, cílovou skupinou určitě nejsou studovaní historici, ale běžní smrtelníci, kteří si prostě chtějí přečíst něco o historii. Pokud někdy na podobnou stránku narazíte, může vám na první pohled připadat jako práce neotesaného vtipálka, který na hlavní stránce tvrdí, že právě dnes byl spáchán atentát na Hitlera. Tak jsem to tedy ohodnotil na první pohled já. A pak jsem se začetl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).