Hlavní navigace

Nechceme Tachecí a komunisty

12. 12. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tak nějak by se daly shrnout dvě petice, které v posledním roce v České republice vyvolaly mimořádný ohlas. Stávají se petice novou formou Internetem nesené občanské aktivity?
Michal Černý - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Na úvod si připomeňme, o jaké dvě petice vlastně jde. Tu první, která skončila v březnu tohoto roku, iniciovali nespokojení posluchači Radiožurnálu, kterým se nelíbily programové změny na této stanice, které souvisely s příchodem Barbory Tachecí. Na českém Internetu to byla první vlaštovka, náznak popularity petic. Během velice krátké doby ji podepsalo 9550 lidí a vedla (jistě nejen ona) k odvolání tehdejší ředitelky stanice.

Ta druhá zatím není tak ostře mediálně sledovaná (i když se ji věnoval třeba iDnes), ale je daleko masovější. Petice vyzývá ke zrušení KSČM, protestuje proti jejich podílu na exekutivě a prosazuje lepší a podrobnější výuku období 1945–1989 na základních školách. Podepsalo ji již téměř 40 tisíc lidí a to od 17. listopadu. Jako poznámku pod čarou uvádím, že mně se podepsat podařila asi na třetí pokus. Pokud by petice fungovala zcela správně, byl by počet podepsaných možná ještě o hodně vyšší. K podobným způsobem koncipované petici Zrušme komunisty, která ale běží již delší dobu, se připojilo dokonce přes 85 tisíc lidí.

Zajímavé přitom je, že se nejedná o petice s jakoukoli právní vahou. Petice musí být písemná a musí být pod ní uvedeno jméno, příjmení a bydliště toho, kdo ji podává; podává-li petici petiční výbor, uvedou se jména, příjmení a bydliště všech členů výboru a jméno, příjmení a bydliště toho, kdo je oprávněn členy výboru v této věci zastupovat. Uvádí web Ministerstva vnitra.

Na Internetu jsou populární stránky, které umožňují hosting peticí všeho druhu, třeba PetitionSpot, PetitionSite, iPetitions či třeba GoPetition. Nejedná se přitom o žádnou českou specialitu, naopak celá řada zahraničních webů nabízí sofistikované nástroje na tvorbu a správu takovýchto petic v hezkém grafickém kabátě, což u nás stále chybí, petice se u nás dělají „na míru konkrétnímu problému“. Nedávno se na Internetu například stala populární petice fanoušků uživatelů telefonu iPhone, v níž přemlouvali společnost Apple, aby umožnila vypnout jednu vlezlou funkci tohoto telefonu. Do nové verze software Apple nakonec vypínání funkce automatických oprav přidal. A pokud chcete podat petici k britskému premiérovi do „čísla 10“, nabízí vám nástroj na tvorbu petic přímo britský web premiéra.

Výhodou online petic je jejich snadná dostupnost a „distribuce“ pro široké množství možných signatářů. Připočteme-li minimální finanční nároky na jejich provozování, nemůžeme se divit jejich stále větší oblibě. Jedná se o nástroj, kterým může každý zasahovat do veřejného dění víc, než by bylo kdy možné. Dveře se tedy otvírají nejen výborným řečníkům a velkým osobnostem, ale každému, kdo má zájem. Ač je Internetová petice právně slabá, její společenskou váhu si dovolí bagatelizovat jen málo kdo.

BRAND24

A tak rozhodně nebude překvapením, pokud se příští rok objeví další, ještě větší a silnější petice. Je to jen důkaz toho, že celou řadu svých (až do této chvíle fyzických) aktivit přesouváme na Internet. Online petice na Internetu je jednodušší zorganizovat, oslovit jejich potenciální signatáře, projevit svou vůli v aktu demokracie. Je to jen akcelerující forma stávajících mechanismů.

Teď ještě, aby na ně někdo bral zřetel.

Hlasovali jste v nějaké online petici?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).