Hlavní navigace

(Nejen) generační propast

21. 2. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V posledních dnech ke mně z různých stran dorazil odkaz na stránku, kde Microsoft vysvětluje rodičům "L33tsp3ak", který by mohly používat jejich děti. Asi to má fungovat tak, že rodič se podívá do "message history" svého potomka, uvidí tam něco jako "g0t \/\/ar3z LOLOLOL?" a dovtípí se, že má svou ratolest jít udat.
V posledních dnech ke mně z různých stran dorazil tento odkaz na stránku, kde Microsoft vysvětluje rodičům „L33tsp3ak“, který by mohly používat jejich děti. Asi to má fungovat tak, že rodič se podívá do „message history“ svého potomka, uvidí tam něco jako „g0t \\/\\/ar3z LOLOLOL?“ a dovtípí se, že má svou ratolest jít udat.

Pro někoho, kdo se přibližně orientuje v problematice, je tato stránka opravdu celkem zábavná, ale jsem nucen uznat, že rozhodně není zbytečná, pokud se neznalý rodič chce zajímat o to, co jeho dítko na internetu podniká. (A také musím uznat, že jsem donedávna sám netušil, co přesně znamená „XOXOXOXO“.)

Tipy C

Což mi připomíná, jaká překvapivě velká propast pořád existuje mezi „počítačově gramotnými“ a „ostatními“ (jejich rodiči). Je to přece už nejméně 25 let (zdůrazňuji „NEJMÉNĚ“), co se začaly objevovat první počítače v domácnostech. Přesto je i dnes naprosto běžné, že „průměrný člověk“ netuší, co může a nemůže dělat virus, co se dá a nedá dělat na internetu nebo jestli počítač může myslet. A nejen průměrný člověk, ale i nejeden slavný redaktor slavného televizního zpravodajství. Vezměme si třeba automobil, fotoaparát nebo elektřinu a vzpomeňme si, jak to vypadalo čtvrt století poté, co se daná věc začala masově používat / sériově vyrábět. Ne že bych byl historik, ale řekl bych, že 25 let po masovém rozšíření žárovek už i starší paní domácí musela vědět, že pokud k té skleněné věci nepovedou dva dráty a pokud nebudou vypínačem propojeny s dráty z elektrárny, nebude to rozhodně svítit samo od sebe, a že by se neměla těch drátů dotýkat ani na zem spadlých. A nemusela přitom vědět nic o napětí a proudu.

Počítač je pochopitelně složitější než žárovka, ale zase ne o tolik složitější než automobil. A svět se zmenšuje, doba vymknuta z kloubů šílí a počítač a Internet by neměly být o nic záhadnější než rádio. Ale jsou. Kde je chyba v úvaze? Jsou počítače opravdu něco tak diametrálně odlišného než ostatní důležité vynálezy v dějinách?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je víceméně nezávislým publicistou, překladatelem, programátorem, skladatelem a tak podobně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).