Hlavní navigace

Největší torrentový web KickassTorrents padl, majitele zatkla policie

21. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na základě amerického vyšetřování byl v Polsku zadržen třicetiletý ukrajinský občan, který podle policie stál za serverem KickassTorrents.

Spadla klec. Současný největší torrentový rozcestník a vyhledávač KickassTorrents (KAT) je mimo provoz (alespoň v tuto chvíli) a američtí vyšetřovatelé oznámili, že zadrželi muže, který je podezřelý, že je jeho hlavním provozovatelem.

Má jím být třicetiletý ukrajinský občan Artem Vaulin, který byl zatčen v Polsku a obviněn z několika trestných činů (týkají se porušování autorských práv a praní peněz). Americké federální úřady se teď chystají požádat o jeho vydání do USA. 

Američané v tiskovém prohlášení mluví o tom, že KAT sdílením stovek milionů kopií pirátských filmů, her, skladeb či programů držitelům autorských práv „ukradl zisky ve výši přes 1 miliardu dolarů“ (vycházejí přitom z tradiční metody – kopie krát její cena).

Federální soud v Chicagu také nařídil zabavení sedmi domén a jednoho bankovního účtu, který vyšetřovatelé s KAT spojují. Web byl podle nich vysoce ziskový – dosahoval návštěvnosti kolem 50 milionů unikátních návštěvníků měsíčně a na reklamě měl podle jejich odhadů vydělávat mezi 12,5 a 22,3 miliony dolarů za rok, spíš ale ještě více.

Důkazy v mailech u Applu

Na webu chicagského soudu můžete najít celý text trestního oznámení (criminal complaint) na Vaulina a jde o mimořádně zajímavé čtení. Dokument popisuje důkazy, které vyšetřovatelé na Vaulina nasbírali, i způsob, jakým provozovatele torrentového webu vypátrali.

Agenti se mimo jiné vydávali za majitele falešného webu, pro který na KAT nakoupili reklamu. Dostali se tak k číslům účtů, které provozovatelé serveru využívali pro inkasování reklamních příjmů. Když pak od jedné z bank dostali na základě soudního příkazu záznamy, zjistili, že na něj jen mezi srpnem 2015 a březnem 2016 přiteklo přes 28 milionů eur – většina za reklamu.

BRAND24

K Vaulinovi agenty dovedly mimo jiné záznamy v doménových registrech – v roce 2009 totiž některé weby registroval na své pravé jméno a používal i svou mailovou adresu na Gmailu (později ji změnil). Vyšetřovatelé také byli schopni propojit IP adresu používanou při nákupech z Vaulinova účtu v iTunes s IP adresou, ze které se přihlašoval na facebookový účet KAT (i tuto informaci zřejmě musel vydat sám Facebook). 

Vyšetřovatelé také měli přístup k Vaulinovým e-mailům na jeho účtu u Applu – v oznámení z nich rozsáhle citují. Apple jim tedy k mailové schránce – zřejmě na základě soudního příkazu – pravděpodobně dal přístup. Policie ale měla přístup i k mailovému účtu nejméně jednoho dalšího zaměstnance KAT u jiného provozovatele.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).