Hlavní navigace

Názor k článku Neměl by být Internet jen pro vyvolené (=pro nás)? od Ondrej Bouda - Ze způsobu, jakým uvažují ekonomové, je mi smutno....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 7. 2003 17:48

    Ondrej Bouda (neregistrovaný)
    Ze způsobu, jakým uvažují ekonomové, je mi smutno. Nedávno mě napadlo, že by nebylo od věci uzákonit, aby se ekonomové mohli stravovat pouze mincemi, eventuelně bankovkami.. třeba by pak přišli na to, že není smyslem života hromadit majetek "čím víc tím líp". :)

    Tenhle článek mi ekonomické myšlení dost připomíná - ve dvou směrech: jednak oním "čím víc tím líp", druhak sobeckostí, která je k tomu třeba. Je mi smutno.

    V psychologii (tedy vědě o tom, čím jsme) existuje mnoho různých směrů. Některé říkají, že naším imperativem je sobeckost. Jiné říkají, že sobeckost je nemoc; nemoc naší doby, která přijala ekonomiku za/místo náboženství. Každý může věřit čemu chce - a já budu raději věřit tomu, že v sobě dokážeme rozvíjet víc než jen boj o prvenství a frustaci ze selhání v tomto boji. Věřím tomu, protože jsem si sám na sobě ověřil, že boj o prvenství je jen náhražkou za něco hlubšího. Věřím tomu, protože svět, ve kterém by nebylo než sobectví, by byl velice chudý/smutný.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).