Hlavní navigace

Není blogger jako "blogger"

21. 6. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Před pár týdny vyšel v Business Worldu rozhovor, ve kterém jsem na otázku "Co si myslíte o bloggerech?" odpověděl, že "toto slovo většinou používám, když chci někoho urazit". Z rozhovoru byla bohužel na můj popud vyškrtnuta předcházející otázka "Co si myslíte o Danielu Dočekalovi?", takže věta o bloggerech zřejmě vyzněla poněkud méně vtipně, než vyznít měla.

Před pár týdny vyšel v Business Worldu rozhovor, ve kterém jsem na otázku „Co si myslíte o bloggerech?“ odpověděl, že „toto slovo většinou používám, když chci někoho urazit“. Z rozhovoru byla bohužel na můj popud vyškrtnuta předcházející otázka „Co si myslíte o Danielu Dočekalovi?“, takže věta o bloggerech zřejmě vyzněla poněkud méně vtipně, než vyznít měla.

Vzhledem k tomu, že byl na této větě později postaven celý článek na Lupě (jehož spoluautorem nejsem a o jehož existenci jsem předem nevěděl), měl bych zřejmě vysvětlit, že jsem to vlastně myslel úplně jinak, než se zdá.

Mnozí reagovali tvrzením, že „blogger není urážka“ a mají pravdu, protože se pravděpodobně pohybují v kruzích, kde toto slovo urážkou není. Na druhou stranu existují jiné kruhy, kde je urážkou nejen slovo „blogger“, ale také slova „skejťák“, „Slovensko“ nebo „Daniel“. To ale jen tak na okraj, jako upozornění, že pokud pro někoho slovo „blogger“ není nadávkou, není to nijak v rozporu s tím, že pro někoho jiného totéž slovo nadávkou je.

BRAND24

Ale zpět k tomu, co je pro Františka Fuku „blogger“ a za jakých okolností by tímto slovem urážel: „Blogger“ pro mě není každý, kdo píše něco, co vypadá jako blog (pak bych koneckonců asi i já byl blogger), ale ti, kteří jsou pyšní na to, že píší blog. Tedy nikoliv na to, o čem píší a jak píší, ale na samotný fakt, že píší blog (a pochopitelně jsou podmnožinou té velké množiny lidí, pro které žádný význam slova „blogger“ urážkou není). Sekundárními atributy těchto „bloggerů“ je také to, že neumějí česky (a nevadí jim to) a píší odborně o věcech, kterým nerozumějí (a vědí o tom). Pointa je tedy v tom, že „blogger“ pro mě neznamená totéž, co „člověk, který má blog“, podobně jako „slávista“ pro mě neznamená totéž co „člověk, který fandí Slávii“.

Kolik bloggerů jsou „bloggeři“ a jestli tato část komunity dělá špatné jméno jakémukoliv použití slova „blog“, to je námět na hlubší průzkum. Já ho ale dělat nebudu. Musím totiž ještě rychle napsat něco na Internet.

Je více bloggerů nebo "bloggerů"?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je víceméně nezávislým publicistou, překladatelem, programátorem, skladatelem a tak podobně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).