Hlavní navigace

Nepodceňujte čtení e-knih na mobilních telefonech

3. 11. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Velká Británie hlásí vzestup čtení e-knih na mobilních telefonech. I přesto, že e-čtečky a tablety jsou snadno dostupné. Možná je to ale trochu jinak.

Skoro polovina (44 %) majitelů smartphonů ve Velké Británii přečetla za poslední rok aspoň část knížky na svém mobilním telefonu. Vyplývá to z průzkumu, který na 3 tisících respondentech provedla firma Publishing Technology.

Z Britů a Britek, kteří čtou e-knížky na mobilních zařízeních, používá 50 % Kindle na mobilním telefonu, následuje 31 % těch, kteří používají Apple iBooks, 9 % Kobo a 6 % Nook. Ti mladší  (18 – 24) méně používají Kindle (41 %) a více iBooks (39 %).

GoodReader.com z dostupných informací vyvozuje, že pouze 4,7 % knih ve Velké Británii lidé čtou na mobilních telefonech. Vychází z toho, že zde je 35 milionů uživatelů chytrých telefonů, 44 % z nich čte alespoň jednu e-knihu měsíčně na telefonu a v roce 2013 bylo prodáno 323 milionů knih (jak v elektronické, tak digitální podobě).

Původní článek konstatuje, že e-čtení na mobilních telefonech roste, ale něco takového bohužel není jasně podloženo. Odvolává se na studii společnosti Publishing Technology (doprovází ji i infografika dostupná pouze v PDF). Ve které jsou sice další zajímavá čísla, ale jejich vypovídací schopnost je diskutabilní:

  • 43 % četlo alespoň část e-knihy na mobilních telefonech
  • 66 % tvrdí, že na mobilních telefonech čte více, než před rokem
  • 34 % tvrdí, že čte stejně nebo méně
  • 32 % pravidelně čte celé knihy, 44 % část a zbytek na jiném zařízení nebo v tištěné knize
  • 47 % čte ve veřejné dopravě, 36 % na dovolené, 21 % v práci, 11 % na toaletě / v koupelně

Nezapomínejme, že jde o průzkum, který ukazuje to, co o sobě lidé sami tvrdí, takže může být velmi snadno ovlivněný otázkami, ale hlavně nejasným složením vzorku. Každopádně, některé další údaje mohou být také poučné.

BRAND24

  • 58 % čte na mobilních telefonech knihu maximálně do 30 minut
  • 61 % čte na mobilních telefonech knihy méně než jednou týdně

Z těchto dvou informací plyne daleko spíše to, že čtení na mobilních telefonech je příležitostné, vyplňuje čas, děje se v situaci, kdy není možné knihu číst žádným jiným způsobem. A také dost dobře možná v situaci, kdy prostě není co jiného dělat.

Osobně bych na základě tohoto průzkumu spíše konstatoval, že je dobré nepodceňovat to, že knihy se čtou také na mobilních telefonech. Ale také, že stále platí, že e-knihy jsou minoritní zábavou. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).