Hlavní navigace

Netscape Navigator 9: návrat krále?

10. 10. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 12703
Netscape se vrací. Opět. Tentokrát s pořadovým číslem devět. Dnes je mu základem Mozilla Firefox 2 a míří zpět k multiplatformnosti i názvu Netscape Navigator. Je však devátá generace kdysi nejpoužívanějšího prohlížeče něčím víc než jen jinak obarveným Firefoxem?

Zašlá sláva legendy

Netscape byl na vrcholu svých sil zhruba v polovině devadesátých let minulého století, kdy byl dominantním webovým prohlížečem. Jeho katem byl dnes dominující Internet Explorer. Dodnes se vedou plamenné diskuze o tom, co na dlouhá léta poslalo Netscape na okraj zájmu uživatelů. Převládá názor, že je za tím integrace Internet Exploreru do Windows 98 a pozdějších. Jiní zase říkají, že tehdejší Internet Explorer porážel Netscape Navigator hlavně svojí kvalitou.

Faktem každopádně je, že Netscape na dlouhou dobu zmizel ze scény a z jeho popela se vynořila Mozilla. Comeback ve velkém stylu to ale nebyl a už asi nebude, protože Mozilla se stala pouze okrajovým prohlížečem, který Internet Exploreru nikdy příliš nekonkuroval a dnes už se nevyvíjí (pokračovatelem je zatím nepříliš úspěšný balíček SeaMonkey). Teprve až nástupnický Mozilla Firefox začal být pro Internet Explorer alespoň částečnou hrozbou a podle těch optimističtějších odhadů má už dvacet procent na trhu s webovými prohlížeči.

Příbuzenské vztahy Netscapu, Mozilly a Firefoxu jsou tedy evidentně spletité a je to ještě zamotanější. Na přelomu tisíciletí přišel znovuzrozený Netscape postavený na Mozille, který ale zcela propadl. Dnešní Netscape vychází už z Firefoxu. Přitom sám Firefox nastoupil místo Mozilly, jejíž kořeny sahají k Netscapu, takže pomyslný kruh se uzavírá. Vývoj Netscapu pokračuje už několik let, ale velkému zájmu se netěší. Dokráčel až k deváté generaci, která se právě dokončuje, ale u uživatelů příliš neboduje. Společnost AOL, pod niž nepřímo vývoj Netscapu spadá, značku Netscape spíš spojila se svým portálem. Samotný prohlížeč Netscape je na naprostém okraji zájmu a i podle těch světlejších čísel jeho podíl nepřekračuje devět desetin procenta.

Návrat ke kořenům

Je už tradicí, že se u příležitosti přibližování vydání nové major verze Netscapu rozebírá, jestli se někdejší král alespoň částečně odrazí ode dna a vrátí se do hry. Společnost AOL by si to určitě přála, ale s osmou verzí, od které si evidentně hodně slibovala, jí to opět vůbec nevyšlo. Možná proto se devátá verze vrací ke svým kořenům. Plný název prohlížeče bude opět znít Netscape Navigator a vrací se ke své „multiplatformosti“ z předešlých verzí. Osmá generace totiž byla výhradně pro Windows a hodně sázela na funkci přepínání mezi jádry Gecko a Trident. To Netscape Navigator 9 opět spoléhá jen na Gecko a je dostupný pro Windows, Linux i Mac.

Převlečený Firefox a něco málo navíc

Není žádným tajemstvím, že Netscape Navigator 9 vychází z Mozilla Firefoxu 2, a nabízí tedy obdobné funkce. V něčem se přece jen nový Netscape liší. Na první pohled je to především skin, který je mimochodem dostupný i pro Firefox. Jeho hodnocení přenechám osobním preferencím jednotlivých uživatelů. Už z prvních názorů, které jsou k vidění v internetových diskuzích, je ovšem jasné, že není zrovna neutrální.

Netscape Navigator 9

Naštěstí lze skin změnit a je možné použít motiv vzhledu původně navržený pro Firefox. Kompatibilní jsou i rozšíření určená původně rovněž pro Firefox. Pod tím zeleno-černým kabátkem je zkrátka druhý nejrozšířenější prohlížeč současnosti, což tedy evidentně přináší své výhody.

Vývojáři Netscapu však přidali přece jen něco navíc. Jde například o korekci překlepů při zadávání URL do adresního řádku, možnost nastavení zobrazování tlačítka pro zavření u každého panelu, volba pro restart prohlížeče v menu, spojení tlačítka Stop a Reload po vzoru Opery či Safari, předpověď počasí ve statusovém řádku díky předinstalovanému rozšíření WeatherBug nebo podporu importu RSS z OPML souboru.

Z těch větších novinek stojí za zmínku Link Pad, což je speciální postranní panel, kam si můžete myší přetahovat zajímavé odkazy. Vývojáři Netscape také více využívají podpory otevírání stránek v postranním panelu. Tu má i tradiční Firefox, ale neklade na ni příliš velký důraz. Nový Netscape naopak ano, a říká tomu Mini Browser.

Jinak ale Netscape dědí funkce po Firefoxu, ať jde o prohlížení stránek v panelech, živé záložky pro RSS kanály, blokování vyskakovacích oken, rychlý přístup k vyhledávačům nebo ochranu proti phishingu apod.

Netscape.com na každém kroku

Už před lety se začalo říkat, že společnost AOL vývoj prohlížeče Netscape neodpískala jen proto, aby měla nějaký browser, kde může portál Netscape.com otevírat jako výchozí stránku. Propojení Netscape Navigatoru deváté generace s portálem Netscape.com je patrné na každém kroku, ať je to sada odkazů na panelu nástrojů, výchozí vyhledávač nebo právě ona výchozí stránka.

BRAND24

Nostalgie a nic víc?

Netscape Navigator 9 se jeví jako použitelný prohlížeč a osobně si dovedu představit, že bych jej používal. Potíž je v tom, že přináší pramálo přidané hodnoty. Vývojáři sice přidali milé drobnosti a pokusili se vzhledově odlišit od konkurence, ale to na úspěšný vstup na přesycený trh bude stačit jenom těžko.

Firefox si svého času získal oblibu díky podpoře rozšíření nebo tabbed-browsingu, ale nový Netscape do současného ringu webových prohlížečů nepřichází se žádnou zbraní těžkého kalibru. U uživatelů portálu Netscape.com by mohl zabodovat, ale ten není tak hojně používaný, aby byli jeho uživatelé využívající Netscape Navigator v celkových statistikách zastoupení prohlížečů nějak zvlášť patrní. Osobně bych Netscape Navigatoru 9 nepřidával o nic větší význam než edici Firefoxu pro uživatele eBay.

Má Netscape Navigator 9 šanci prosadit se mezi ostatními prohlížeči?

  • Ano, velkou šanci.
    3 %
  • Ano, teoretickou šanci.
    11 %
  • Spíš šanci nemá.
    27 %
  • Určitě nemá šanci.
    53 %
  • Nevím, je mi to jedno.
    6 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).