Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nextra nabízí 2 Mb/s za třicet tisíc! od Marian Kodl - Jsem pravidelným čtenářem Lupy a Vaše články se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 12. 1999 12:05

    Marian Kodl (neregistrovaný)
    Jsem pravidelným čtenářem Lupy a Vaše články se mi některé líbí a některé nelíbí. Dnešní článek o síti Nextra mi ale vyrazil dech. Možná ho jen nechápu. 2 Mbps je poměrně vysoká rychlost. Když si představím giganty jako např. Škodovku Ml. Boleslav nebo Aero Vodochody, kteří takovou rychlost dokáží využít, předpokládám, že ji využijí pro její kapacitu při stahování velkého objemu dat na mnoha počítačích, a ne pro její rychlost při posílání mailů. Chci tím říct, že firma, která počítá měsíční trafic v jednotkách gigabyt, si nekoupí linku, za kterou zaplatí 30.000,- jen proto, aby měla vysokou přístupovou rychlost. Z vlastní zkušenosti vím, že gigabyte se dá na takovéto rychlosti stáhnout přes noc. Můj provoz a provoz mého kolegy v kanceláři je okolo 20 GB za měsíc, což je podle ceníku uvedeného v článku 100.000,-. Když si vezmu ceny např. Contactelu nebo GTS (tyto firmy uvádím, protože jejich ceníky na 2 a 10 Mbps jsem měl možnost prostudovat), kteří mohou linky "tahat" i vzduchem, dostáváme se k číslům srovnatelným i nižším.

    Další věc je to, že jsou to jen teoretické rychlosti, prakticky je (pro jeden subjekt) nepoužitelná vyšší rychlost než 512 Kbps. A tato rychlost se dá pořídit i za 14.000,- měsíčně s jedním GB v ceně, což je polovina. Každý další 1GB za 4.000,- a to je opět polovina toho, co nám v článku předkládáte.

    Takže co říci závěrem? Pro firmu, která přenáší málo, je to moc drahé a nevyplatí se jim to. Pro velkou firmu, která přenáší hodně, je to srovnatelné nebo dražší než u konkurence. Proto by mě zajímal smysl Vašeho článku. To co v něm píšete není vlastně nic nového pod sluncem.

  • 10. 12. 1999 12:24

    Franta Tomeček (neregistrovaný)
    Musím jenom plně souhlasit s vaším názorem že tato linka je ve své podstatě drahá a jsou i levnější varianty připojení.
  • 10. 12. 1999 13:43

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Podle mého názoru nejvyšší dvě kategorie se už můžou vyplatit.
    Kde dostanete 512K s 1G za 14000? Včetne trasy? Nextra 2M jsou ceny včetně trasy, pronájmu routeru a dalších služeb. Na druhou stranu je nutné podotknout, že se u Nextry počítá součet provozu oběma směry.
    Dovoluji si pochybovat o tom, že ceníkové ceny Contactelu a GTS na 2M jsou nižší.
    A proč myslíte, že pro jeden subjekt je nepoužitelná rychlost větší než 512K? To se mi nezdá.
  • 10. 12. 1999 14:17

    Marian Kodl (neregistrovaný)
    Rád bych odpověděl na Vaše otázky. Začnu odzadu. Můj kolega stahuje z Internetu stále. Stahuje programem Go!Zilla z několika serverů najednou a to i 50 souborů. Průměrná rychlost stahování je okolo 80 KBps (= zhruba 800 Kbps), maximum bylo asi tak 150 KBps (asi 1,5 Mbps). Průměrně stáhne 15 GB za měsíc. Dokážete si představit středně velkou firmu (která má připojení 2 Mbps s limitem, dejme tomu, 5 GB měsíčně), jak má ve svém týmu jednoho nebo dva takové moje kolegy? Další Vaše otázka. Samozřejmě, že ceny Contactelu a GTS jsem si z prstu nevycucal, ty jsou skutečné. A k první otázce, kde se dají najít takové ceny? Kdo hledá, najde.
  • 10. 12. 1999 15:59

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Nijak jsem nezpochybňoval těch 15GB - to nasosáme na 128k lince taky. Proto jsem psal, že se vyplatit můžou jen ty nejvyšší kategorie. Ceny jste žádné neuvedl, tak nevím, jaké máte na mysli. Nicméně v ceníku na webu má GTS Inec nejvíce 128 kbit/s za 42000 bez linky, Contactel 256 kbit/s za 65000 bez linky.
  • 11. 12. 1999 16:47

    Stepan Binko (neregistrovaný)
    Asi takto: Mam duvodne podezreni Vam neverit co se tyce cen Contactelu a GTS. Neni to tak dlouho, co jsme delali vyberove rizeni pro zakaznika na kapacitu 512K-1M /nakonec ma 768K/ a mam tudiz prehled o cenovych relacich v techto nezverejnovanych cenovych relacich. (Samozrejme se momentalne bavim o neomezene cene te linky, coz je cca. 139 tis. vcetne trasy od Aliatelu.)
    Je ale pravda, ze nelze vyloucit variantu, kdy ten ci onen poskytovatel "usije" cenu za takovou linku linku na miru zakaznikovi a vychazeje ze znalosti situace spoleha, ze tuto konektivitu nikdy nevyuzije (tim se priklanim k nazoru, ze pro vetsinu subjektu jsou linky nad 0,5 Mbit zbytecnosti)
    Pocitana varianta u teto kapacity je ciry nesmysl - ma misto jen tam, kde duraz je kladen na cenu a zakaznik je schopen se s provozem uskromnit. Limitovani na 1 GB s 2Mbit linkou je humorne.
  • 11. 12. 1999 17:42

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Napadá mě jeden možný aspekt, který by mohl způsobit, že paradoxně by se při zvýšení kapacity linky zmenšil potřebný provoz. Pokud mám pomalou linku (64 - 128k), tak můžu snížit její zatížení přes den a efektivitu práce například tím, že zajímavé servery v noci mirroruji a přes den pak můžu se soubory rychle pracovat a nezatěžovat síť. Totéž třeba s newsy. Pochopitelně při tomto způsobu práce třeba 90% přenesených dat nevyužiji, ale to mi nevadí, protože zatěžují linku v době, kdy ji nikdo nepotřebuje.
    Pokud ale budu mít linku 2M, tedy 20x rychlejší, a někde poblíž (přímo u providera nebo na volném peeringu) bude mirror, který bude schopen poskytovat data skutečně touto rychlostí, nemusím mít mirror lokální.
    A pak mi stačí menší limit.
    Pochopitelně žádné zaměstnance, co budou místo práce sosat warezy, mp3 a iso image trpět nebudu, ono by stačilo takovým srazit ze mzdy za 1CDčko 2500Kč a přešlo by je to rychle.
  • 11. 12. 1999 20:56

    Stepan Binko (neregistrovaný)
    Dobrej napad - CDcko za 2500 a je to :-))) Prave obdobny problem resim ve firme. Mame pul megabitu a asi dva az tri warezaky.....
    Chtel bych se jeste vratit k tomu, ze si se podivoval na poznamkou Martina Kodla o moznosti/nemoznosti vyuzit toho pulmegabitu a muzu rict toto:
    Pokud nejsou v praci ti dva warezaci, tak normalni cinnosti (posta, brouseni, newsy a opodstatne ftp sosani - driversy, dokumentace atd.) to firma s cca 30-50ti klientskymi stanicemi neni schopna vyuzit...

    Nez zacnes odporovat, tak jenom upozornim, ze dokud jsme meli 64ku a pak 128ku, tak jsem tomu moc neveril, ale 384ka me uz nahlodala a 512ka presvedcila. Je ale pravda, ze u nas lidi neposlouchaj Inet radio, nesledujou Inet TV atd......

  • 11. 12. 1999 22:38

    Petr Souček (neregistrovaný)
    K těm 2500 - to je při obvyklých 400Kč/100M.
    K využití 2M - nevím, jestli myslíme všichni to samé. Jedna věc je technické využití, tj. jestli lze skutečně tahat data tou rychlostí, jiná věc je, jak moc je to potřeba. Já jsem tu poznámku pochopil tak, že se nedá 2M vyžít technicky , a to se mi nezdálo. Jinak asi těch 512k skutečně stačí, kernel Linuxu nebo Netscape se při 512k stahuje nějakých 5 minut, při 2M něco přes minutu. ISO image, třeba Redaht, se bude stahovat na 2M 45 minut, na 512K 3 hodiny, ale to většinou počká přes noc. A platit si za internetové rádio a televizi nějaké desítky tisíc koru navíc asi postrádá smysl.
    Nicméně, pokud je trasa už konstruovaná na 2M (třeba mikrovlna), tak je škoda tu šířku pásma nevyužít. Bude záležet na konkrétních okolnostech.
    Koneckonců, i celý IPnet má dnes 768 kbit/s, Oasa před sloučením 384 kbit/s a podobně.
  • 12. 12. 1999 10:50

    Stepan Binko (neregistrovaný)
    Ono to jde samozrejme vyuzit technicky a je to mozno vytizit smysluplnou cinnosti - ale to ta firma musi mirrorovat hafo serveru, pres den permanentne sosat a brouzdat atd..., ale pro normalni firmu je to moc A NA TO SPLEHA I TI S CENOU 139000 ZA 2M!
  • 11. 12. 1999 16:53

    Stepan Binko (neregistrovaný)
    A jeste jednu poznamku:
    Ne kazda firma trpi ve svem zamestnaneckem tymu cloveka, co cely den jen sosa a warezi :-) Mozna ze by mohl svoji energii venovat zlepseni Vami poskytovanych sluzeb, tak aby Vami prodane 128ckove linky odpovidali alespon castecne proklamovanym hodnotam!

    A vzhledem k tomu, ze firma AVI je uzce spjata s GTS, tak mi i Vas prispevek prijde silne irelevantni.

  • 13. 12. 1999 9:37

    Marian Kodl (neregistrovaný)
    Podle mého názoru to byla trochu rána pod pás. Já jsem ten článek psal jako člověk, který něco ví o 2Mbps. Proto jsem neuváděl, co můžeme a za kolik a pod. A zajímalo by mě, kde jste přišel na to, že naše firma je "úzce spjata" s GTS. Je pravda, že jsme jejich zákazníci, ale to co jste napsal mi připadá, jako bychom byli tichá sekce GTS nebo něco podobného. Navíc, když jste zasvěcen, určitě víte proč GTS.
  • 13. 12. 1999 16:54

    Stepan Binko (neregistrovaný)
    Ale to vubec nebyla rana pod pas. Spise jste asi necekal, ze narazite na cloveka, ktery zna Vasi firmu a jeste se vyzna v Inetu :-)
    O tom, ze jste spjati s GTS svedci fakt, ze preprodavate jejich konektivitu - neznamena to nutne majetkove provazani. (A tu konektivitu tezce agregujete)
    Jinak Vas nazor sice svedci o tom, ze vite co predstavuji 2 Mbity za bezkonkurencni konektivitu a Vase poznamka o 512K se mi zdala spravna, ale zaroven mi prijdete silne mimo - co se tyce cenovych relaci. At se to kteremukoli ISP zda jakkoli neprijemne, tak nabidka TI je v soucasnosti opravdu NEJLEVNEJSI, ale je proste otazka, zda to zakaznik vubec kdy vyuzije. (samozrejme se bavim o cenach primarnich ISP u kterych lze alespon v naznaku ocekavat, ze ty 2Mbity je mozno vyuzit!)
  • 14. 12. 1999 8:49

    Marian Kodl (neregistrovaný)
    Prominte, ale nepochopil jsem, co mate na mysli tou agregaci??
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).