Hlavní navigace

CZ.NIC: Jednoznakové a dvouznakové domény už došly

11. 2. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Krátké domény už za standardní cenu nekoupíte. Sdružení CZ.NIC zveřejnilo Domain Report za loňský rok.

Jednoznakové a dvouznakové domény už došly. K poslednímu dni loňského roku jsou i tříznakové domény vyčerpány z 36 procent a zbývá 29 632 kombinací. Vyplývá to z aktuální zprávy Domain Report.


Zdroj: CZ.NIC

Ze zprávy vyplývá, že během loňského roku vzrostl počet zaregistrovaných domén ve srovnání s rokem 2014 o pět procent a přesáhl 1,2 milionu. 


Zdroj: CZ.NIC

Nejčastěji lidé registrují jednu doménu. Podle reportu jich je v tuzemsku 522 tisíc. Dvě domény už má výrazně méně lidí - 59 277 – a se třemi registrovanými doménami se může pochlubit 21 204 uživatelů. „Na druhou stranu jeden držitel měl zaregistrováno 7 146 domén,“ tvrdí zpráva CZ.NIC.

Nejvíc domén (43 procent) slouží jako firemní prezentace nebo jsou zaparkované (20 procent). Třetím nejčastějším webem je e-shop (7 procent).

Zároveň mírně vzrostl počet webů, které jsou dostupné přes IPv6. Tam se poměr zvedl na šestadvacet procent, což znamenalo posun o tři procentní body ve srovnání s rokem 2014. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).