Hlavní navigace

NIX.CZ na deseti gigabitech

11. 2. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jediné peeringové centrum v ČR jde s dobou a reaguje na velmi prudce rostoucí (od října vzrůst o 2 Gbit/s) provoz v českém Internetu pravidelnými upgrady svých zařízení. Nově tak svým členům a zákazníkům nabídne možnost připojení i přes linku o rychlosti 10 Gbit/s, které také tvoří páteřní spoje mezi jednotlivými propojovacími body.
Zájmové sdružení právnických osob NIX.CZ (Neutral Internet eXchange) tento týden uspořádalo svou první tiskovou konferenci v tomto tisíciletí, a dost možná i první tiskovku vůbec. Jejím cílem bylo představení technických novinek – výrazné zrychlení infrastruktury, na které NIX.CZ běží.

NIX.CZ funguje fakticky od roku 1997 jako neutrální propojovací bod pro internetové poskytovatele, podnikající na místním trhu. Důvod je triviální – velmi vysoká část internetového provozu probíhá mezi servery a uživateli v rámci ČR, a tak je samozřejmě záhodno, aby tento provoz nevytěžoval internetové linky do zahraničí. Ač se to zdá jako logická úvaha, do zprovoznění NIXu probíhala i část lokálního provozu přes zahraniční linky (někteří poskytovatelé měli a mají i nadále v provozu vlastní propojení přímo mezi sebou), a ani nyní není pravidlem, že každý člen či zákazník NIXu peeruje se všemi ostatními přes NIX. Například Tiscali má řadu propojení realizovaných přímo mezi svou sítí a sítí jiných operátorů.

S tím, jak postupně rostl počet uživatelů a především kvantita a kvalita místního obsahu (v roce 1996 toho uživatel v doméně .cz zase tolik nenašel – například v tomto roce byl spuštěn Seznam.cz, Mobil.cz se zrodil někdy před koncem roku 1996, Lupa.cz funguje od roku 1998), stoupá také provoz a význam NIX.CZ. Počet jeho členů se z původních sedmi společností rozšiřuje na současných 45 členů a sedm zákazníků (status zákazníka poskytuje shodné cenové a technické podmínky, jen společnost se nemusí stát členem NIX.CZ, z.s.p.o.). Dneska se dá říci, že podíl zahraničního a „domácího“ provozu je u většiny operátorů zhruba 50:50, ale poměr může být i větší v prospěch provozu přes NIX – záleží na složení zákazníků.

A tak zatímco začátky NIXu byly poměrně skrovné, s tím, jak provoz českého Internetu postupně lámal jednu metu za druhou, stoupaly také požadavky na technické vybavení a kapacity dostupných linek. V roce 1997 se začínalo s desetimegabitovým switchem, v roce 2001 byl již páteřní spoj mezi dvěma tehdy existujícími centry na rychlosti 1 Gbit/s a na počátku roku 2002 byly 1 Gbit/s přípojky k dispozici i pro poskytovatele. První významné špičky dosáhl NIX.CZ po šesti letech od založení – v říjnu 2002 dosáhl okamžitý provoz procházející NIX.CZ hranici 1 Gbit/s. Další růst je rychlý – 2 Gbit/s zazna­menává NIX.CZ přesně o rok později, 3 Gbit/s za dalších šest měsíců, v březnu 2004, v říjnu 2004 to jsou již 4 Gbit/s, letos v lednu to bylo přes 5 Gbit/s a v únoru 2005 je nejvyšší provoz na úrovni 6,4 Gbit/s. To je samozřejmě maximální špičkový průtok, průměr je o něco nižší, například za poslední týden 3,9 Gbit/s – v praxi to představuje datový průtok za 1 den zhruba 42 TB, což je, pro hrubou představu, skoro 9000 jednovrstvých DVD.

Zajímavé je také porovnání NIXu s některými jinými IX v Evropě – i když s centry, jako je amsterdamský amsix s 55 Gbit/s či londýnský LINX se špičkami přes 70 GBit/s, se rozhodně poměřovat nemůže – podle ředitele NIX.CZ, pana Maršálka, patří ČR do první trojky v oblasti střední a východní Evropy a v rámci Evropy se pohybuje (měřeno podle provozu) někde kolem 10. místa. Nutno podotknout, že v řadě zemí funguje více než jeden IX, v ČR pokus o zřízení druhého peeringového centra neskončil úspěchem a NIX.CZ je tak v podstatě „národním“ peeringovým centrem.

V daný okamžik NIX.CZ provozuje celkem čtyři centra propojení (výstavba dalších, mimo Prahu, se zvažuje), přičemž všechna čtyři jsou postupně vybavována novými technologiemi. Od původní 10 Mbit/s tec­hnologie se jedná o již třetí upgrade (vždy po násobcích deseti – na 100 Mbit/s, poté na 1 Gbit/s a nyní na 10 Gbit/s), upgrady probíhají v zhruba tříletých cyklech. NIX.CZ již takřka tradičně použil technologii Cisco (i když se při výběru zvažovaly jiné společnosti, Cisco prostě podalo nejlepší nabídku, nejen v oblasti ceny, ale i následující spolupráce a podpory), takže tři body jsou již osazeny přepínači Cisco Catalyst 6506/9. Tyto nové přepínače jsou vybaveny řídící jednotkou Sup720 a dále kartami s čtyřmi 10 Gbit/s porty, osmi až dvacetičtyřmi 1 Gbit/s porty a čyřicetiosmi 100 Mbit/s porty. Všechny porty jsou ethernetové, i když v případě gigabitových portů se jedná o Ethernet po optice. Zajímavé je, že NIX.CZ patří do první desítky IX v Evropě, které nabídly 10Gbitové porty.


Přepínač Cisco Catalyst 6509 v NIX2

BRAND24

Zatímco bod NIX3 v Pragonetu je ještě vybaven starší verzí přepínačů s nižší propustností a je propojen s NIX 1 a 4 linkami o rychlosti 1 Gbit/s, další tři body jsou mezi sebou propojeny již 10Gbit/s tech­nologií, dosavadní 1Gbitové spoje již byly v některých případech dost vytížené. Také CESNET již upgradoval na 10Gbit/s linky – z firem, které mají přenosové statistiky volně dostupné na webu NIXu, má jednoznačně nejvytíženější přípojky. Uvidíme, kdy se dočkáme dalších upgradů na 10 Gbit/s – mezi potenciální zájemce možná brzo bude patřit Casablanca, GTS, COL či UPC.

Organizace a síť NIX.CZ, ač stojí tak trochu v pozadí, tvoří opravdový neuralgický bod českého Internetu – zatímco výpadek jednoho ISP obvykle nestojí za větší pozornost, v případě komplikací NIXu to rázem poznají v podstatě všichni čeští uživatelé. Doufejme tedy, že nové technologie v NIX.CZ budou fungovat spolehlivě po celou dobu své životnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).