Hlavní navigace

NIX hledá správce svého uzlu

12. 4. 2000
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po odmítnutí plánu GEMMA.IXu nyní NIX sám směřuje k určité profesionalizaci. Zatímco doposud se o oba peeringové uzly starali členové jaksi svépomocí, nyní NIX vypisuje výběrové řízení na externí firmu, která by se měla o obě centra starat a udržovat je v chodu.

NIX má v současné době dva nezávislé peeringové uzly. Jeden z nich, historicky první, je umístěn na Žižkovském vysílači. Druhý je umístěn v prostorách Dattelu, který před nějakou dobou vyhrál příslušné výběrové řízení. Většina členů je však i nadále připojena na Žižkov, kde se tedy realizuje většina peeringu. Obě lokality jsou však propojeny optickým vláknem o kapacitě jednoho gigabitu, takže spolu mohou být propojeni i poskytovatelé, kteří mají linku každý do jiného uzlu.

V současné době tedy NIX hledá firmu, která by se starala o jeho technické zařízení. Podle mého názoru je to poměrně šťastné řešení, protože dosavadní model, kdy se správě NIXu věnují někteří členové ve svém volném čase, není příliš rozumný. Jinou možností by bylo přijetí vlastního zaměstnance, který by se o NIX staral, ale to by jednak dávalo nižší záruku, jednak by to bylo pravděpodobně i nákladnější. Osobně předpokládám, že firmy NIXu „udělají“ dobrou cenu, protože – a je to i součástí propozic – budou moci tuto zakázku uvádět jako velmi zajímavou referenci.

Podle vyhlášené poptávky musí služba zahrnovat:
a) servis hardwarových zařízení, nejlépe výměnou celých komponent, do 4 hodin od nahlášení problému
b) 24×7 aktivní monitoring provozu zařízení
c) zveřejňování statistik provozu a logů provozu přes WWW/e-mail pro uživatele
d) 24×7 hotline pro uživatele
e) zpracování konfiguračních požadavků do 48 hodin od vznesení požadavku 
Předpokládaná délka smlouvy je 24 měsíců.

BRAND24

Kompletní znění poptávky je na serveru NIXu, lhůta pro podání nabídek končí 30.4. Už teď jsem ale zvědavý, kdo nakonec „vládu nad NIXem“ získá.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).