Hlavní navigace

Nizozemský soud přikázal Facebooku vydat data o původci sex videa

29. 6. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Možná pomsta ex-přítelkyni s dalekosáhlými následky, takový je případ sex videa, které se objevilo na Facebooku.

Nizozemský soud nařídil Facebooku vydat všechny informace, které se týkají případů zveřejnění videa, na kterém je mladá žena natočená jejím dřívějším přítelem. Ten popírá, že by s umístěním videa na Facebook měl cokoliv společného.

Na případu je zajímavých několik aspektů. Především ten, že Facebook tvrdí, že video bylo nahráno z účtu s falešnou identitou a Facebook následně, již před několika měsíci, „v souladu s Podmínkami užívání a zákony“ smazal ze serverů všechna data.

Tedy alespoň to Facebook tvrdí. Nizozemský soud se s tím odmítá spokojit a požaduje, aby Facebook umožnil přístup expertovi, který potvrdí, že k něčemu takovému došlo.

Aby byl případ ještě složitější, pochází záznam sexu na videu z doby, kdy byla postižená, ale i její bývalý přítel nezletilí. Facebook samotný sice tvrdí, že dívku „hluboce chápe“, ale v praxi jí to není nic platné. Otázkou je, zda jí bude platné to, že Facebook zažalovala, protože soud s americkou společností zmůže velmi málo.

Samotné video bylo na Facebooku zhruba hodinu, ale podle oběti stihlo napáchat škodu, řada lidí si ho stáhla, a navíc poté kolovalo po internetu. Postižená nicméně může být velmi ráda, že Facebook video vůbec smazal, podobnými věcmi se obvykle moc nezabývá.

BRAND24

A získat od Facebooku odpověď na jakýkoli dotaz nebo stížnost je většinou otázkou týdnů až měsíců, kdy musíte své dotazy zasílat neustále znovu a znovu. Jediné, co jakž takž funguje, je podání v rámci DMCA, kde Facebooku skutečně hrozí problémy od amerických úřadů. Cokoliv jiného spolehlivě ignoruje.

Zdroj: Dutch court: Facebook must turn over user data in sex video case

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).