Hlavní navigace

Názor k článku Národní knihovna zpřístupnila část archivu českého Internetu od MS - Vážený pane Hutaři, doufal jsem, že se ozve někdo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 12. 2005 14:52

    MS (neregistrovaný)
    Vážený pane Hutaři,
    doufal jsem, že se ozve někdo kompetentní a zareaguje na můj příspěvek. Děkuji Vám, že jste některé záležitosti ujasnil.
    1. Otázka nutné smlouvy je podivná, ale to ani jeden z nás neovlivní.
    2. To, že je DC metadata nutné vložit pouze na hlavní stránku, je samozřejmě dobrá zpráva, možná by nebylo špatné upravit formulace přímo na Vašich stránkách, kde píšete "NK ČR vytvoří k Vašemu zdroji metadata, která si vložíte do html kódu Vašeho zdroje". Ani ve smlouvě (bod II/5, resp.příloha č.2) to není jasněji definováno (píše se tam, že metadata je nutno vložit do "hlavičky zdroje", čímž chápu HTML hlavičky všech stránek).

    Přesto mi dovolte tu nejdůležitější otázku:
    3. Proč se mi jako vydavateli vyplatí uzavřít smlouvu s Webarchivem.cz, když Internet Archive Wayback Machine též archivuje stránky? Výhodu bych viděl ve spojení Webarchivu s katalogem NK ČR, o kterém koneckonců píšete i na svých stránkách. Nepodařilo se mi však v online katalogu NK dohledat nic jiného, než anotaci zdroje (konkrétně Ikaros). Konkrétní články nejsou dohledatelné, nebo byla chyba na mé straně?

    Děkuji za odpovědi.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).