Hlavní navigace

Noc dlouhých čísel

9. 11. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Podruhé se vracíme k problému přečíslování telefonních linek v České republice, ke kterému dojde z 21. na 22. září 2002. O této noci nastanou přibližně tři hodiny, kdy Český Telecom nebude moci garantovat, že volaná telefonní čísla budou spojena ke skutečně volané stanici. Problém se pravděpodobně projeví i u linek tísňového volání, Český Telecom proto připravuje zvláštní opatření.

Změně telefonních čísel, ke které dojde v noci ze soboty 21. na neděli 22. září 2002, jsme se již věnovali ve článku Velké přečíslování u Telecomu, dnes se k němu vracíme s dalšími informacemi. Zopakujme si, oč půjde: V souvislosti s liberalizací telekomunikační sítě je třeba uvolnit velkou část telekomunikačních čísel, aby měli i další telekomunikační operátoři dostatečný číselný rozsah pro přidělování čísel koncovým stanicím. Nový číslovací řád zároveň umožní přenositelnost telefonního čísla v rámci telefonního obvodu, který bude mít rozsah kraje. Namísto nynějšího telefonního čísla s předvolbou začínající na nulu dostane každá účastnická stanice (a to včetně mobilních) devítimístné národní telefonní číslo.

Nejproblematič­tějším okamžikem přečíslování budou asi tři hodiny o zmíněné noci, pro kterou se vžil název „Noc dlouhých čísel“. V průběhu těchto tří hodin budou některé telefonní ústředny již aktualizovány na nový číslovací řád, avšak jiné budou volání ještě obsluhovat podle číslovacího řádu současného. Podle vyjádření Vladana Crhy, tiskového mluvčího Českého Telecomu, to znamená, že po vytočení telefonního čísla, které budou obsluhovat dvě či více ústředen, si nebudete moci být jisti, kam budete přepojeni. Ať vytočíte nové nebo staré číslo, pokaždé se může stát, že jedna z ústředen bude obsluhovat volání podle odlišného číslovacího plánu, nežli ústředny ostatní, a pak může být volání spojeno v podstatě úplně kamkoliv.

Právě s ohledem na toto novodobé „zmatení jazyků“ zvolil Český telekomunikační úřad (ČTÚ) pro Noc dlouhých čísel víkend, kdy je telekomunikační provoz zanedbatelný, a lze tedy očekávat nejmenší počet ztracených volání, a tím pádem také zmírnit ztráty z neuskutečněných hovorů telefonních účastníků na minimum.

Přečíslování se bude týkat pouze běžných telefonních čísel a u mnoha z nich se bude jednat ve skutečnosti jen o spojení s národním směrovým číslem (předvolbou) bez úvodní nuly. Do redakce Lupy se tedy již nebude volat s číslem 02/41.44.16.95, ale nově s 241.441.695, a to z celé České republiky, včetně mobilních telefonů. Podobně infolinka Pægasu už nebude mít číslo 0603.60.36.03, ale nově 603.603.603 a stejně se „změní“ i zelené 0800, žluté 0900, bílé 0840 a 0841, modré 0844 a duhové linky 0906 (viz formulář na stránkách ČTc). Přečíslování se nebude týkat krátkých telefonních čísel informačních služeb a ušetřeny zůstanou i linky tísňových volání.

BRAND24

Jelikož se ČTc obává, že by během Noci dlouhých čísel mohlo dojít k potížím při volání na linky tísňového volání, připravuje podle slov tiskového mluvčího přesměrování těchto linek na mobilní telefonní stanice s tím, že čísla oznámí s dostatečným předstihem. Mobilní sítě, jak již zaznělo výše, budou problémů s přečíslováním do velké míry ušetřeny, proto si ČTc i od takového kroku slibuje nižší chybovost. Konečné rozhodnutí v otázce tísňového volání stále ještě nepadlo.

Noc dlouhých čísel s sebou nese nejeden zádrhel a nic není tak jednoduché, jak se mohlo zdát po zveřejnění první tiskové zprávy ČTc. Můžeme se sice dohodnout, že inkriminovené tři hodiny se v noci bez telefonování a připojení na Internet můžeme obejít, ale volání na tísňové linky si naplánovat nemůžeme. Noc dlouhých čísel sice nastane až za dlouhých deset měsíců, přesto si myslíme, že bude lepší dobře se na ni připravit. I proto se budeme k problému přečíslování v následujících měsících ještě vracet.

Obáváte se problémů spojených s "nocí dlouhých čísel"?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).