Hlavní navigace

Nova váhá s registrací tn.cz u RRTV kvůli regulaci

27. 5. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jak známo, české videoservery čeká regulace ze strany Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Čeští zákonodárci touto cestou vyhověli nařízení z Bruselu a nevyslyšeli tedy například Sdružení pro internetovou reklamu, které volalo po samoregulaci. Už delší čas se vedou spory o to, jestli jsou pracovníci RRTV kompetentní pro regulaci online videa, ale v posledních měsících se také hodně spekuluje i o tom, který projekt vlastně má podléhat regulaci. Například televize Nova váhá s…

Jak známo, české videoservery čeká regulace ze strany Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Čeští zákonodárci touto cestou vyhověli nařízení z Bruselu a nevyslyšeli tedy například Sdružení pro internetovou reklamu, které volalo po samoregulaci. Už delší čas se vedou spory o to, jestli jsou pracovníci RRTV kompetentní pro regulaci online videa, ale v posledních měsících se také hodně spekuluje i o tom, který projekt vlastně má podléhat regulaci. Například televize Nova váhá s registrací svého zpravodajsko-bulvárního serveru tn.cz. Nejsme si jisti, že tn.cz spadá pod tento zákon. Nova.cz určitě ano. Možná zvolíme vyčkávací taktiku, protože RRTV musí při porušení zákona viníka nejprve upozornit a vyžádat si nápravu, uvedl Pavel Jelínek z internetového oddělení Novy na setkání Sdružení pro internetovou reklamu. (DigiZone.cz)

Provozovatelé videoserverů, kterých se regulace týká, mají podle RRTV od 1. června 2010 šedesát dnů na registraci. Regulace se týká služby informační společnosti, za kterou má poskytovatel redakční odpovědnost, a hlavním cílem provozování této služby je poskytování obsahu široké veřejnosti za účelem informování, zábavy nebo vzdělávání. U služeb na vyžádání musí umožňovat sledování pořadu v okamžiku zvoleném uživatelem, což je charakteristické pro všechny nelineární služby. Záleží tedy na individuální žádosti uživatele, co bude zrovna sledovat, a provozovatel této služby musí nabízet katalog pořadů, který sestavuje jako jejich poskytovatel. To je charakteristika ze zákona, uvedla v nedávném rozhovoru pro DigiZone.cz Kateřina Kalistová z RRTV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).