Hlavní navigace

Nové Mapy.cz: kopie lepší než originál

16. 3. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Koncem ledna představil Seznam novou beta verzi své mapovací služby Mapy.cz. Na jaké novinky se můžeme těšit? Jak si nová služba stojí ve srovnání se svou českou konkurencí, tedy Centrem a Atlasem? A kde se Seznam inspiroval při tvorbě uživatelského prostředí?

Online mapy patří mezi nejdůležitější portálové služby. Podobně jako v jiných oblastech (vyhledávání, e-mail) jsou i zde české portály pod tlakem velkých světových internetových společností, které si mohou dovolit investovat značné prostředky do inovací. Byl to Google, kdo zveřejněním své e-mailové služby Gmail rozvířil stojaté vody webmailů ve světě i v Česku. A byl to opět Google, kdo svými službami Google Earth a Google Local posunul vývoj online map.

Do technologického rozvoje svého e-mailu investovalo především Centrum a Seznam se omezil na faktické okopírování uživatelského prostředí Gmailu. Naproti tomu v oblasti map se svou novou službou jasně vede Seznam. Vytvořil ukázkovou AJAX aplikaci, jež svou intuitivností a jednoduchostí imituje Google, přičemž však také dosahuje kvalit jeho funkcí. To platí minimálně při srovnání s Google Local, desktopový program Google Earth logicky nabízí více možností.

Logo COS
Vybírejte ve čtyřech kategoriích (software, projekt, akce a osobnost) to nejlepší z české open-source scény. Hlasujte ve velké anketě CZECH OPEN SOURCE 2006 a vyhrajte hodnotné ceny.

Právě přespřílišná „inspirace“ Googlem je jedinou vadou na kráse nových Map.cz. Seznam využívá toho, že Česko není pro Google důležitým trhem, vytvořit takto okatou kopii by si žádný ze světových konkurentů Googlu nedovolil. Ostatně uživatelská prostředí Google Localu a Windows Live Local jsou značně odlišná. Přitom se jedná o podobné služby vytvořené stejnou technologií a s prakticky identickými funkcemi. Není pravda, že stejné služby musejí vypadat stejně – který z následujících portálů se nejvíce podobá Googlu?

google-local
Google Local

windows-live-local
Windows Live Local

yahoo-local
Yahoo! Local

ask-local
Ask Local

seznam-mapy
Nové Mapy.cz

centrum-supermapy
Centrum Supermapy

atlas-mapy
Atlas mapy

Nejdůležitějším parametrem kvality map je jejich přesnost. V tomto článku bych rád pouze shrnul nové možnosti Seznamu. Kvalita map se pravděpodobně s novou verzí nemění, proto si můžete přečíst článek od Jana Ambrože z minulého roku Kam nás (ne)zavedou mapy na portálech.

Nová verze Map je sice stále ještě v betaverzi a je postupně doplňována o další funkce, současná podoba je však pravděpodobně již velmi blízká konečné. Ostatně podle informací od Seznamu mají být nové Mapy spuštěny do týdne až dvou. Design stránek prošel velkým zjednodušením. V horní části je pouze vyhledávání a další funkce, vlevo dole je poměrně velké okno s mapou, které se navíc elasticky roztahuje podle rozlišení vašeho prohlížeče, a vpravo se objevují výsledky vašeho vyhledávání, plánovač trasy apod.

Díky tomu, že nová verze pracuje s technologií AJAX, při práci s mapou vás čeká jen minimum refreshů. Je pravda, že ani mapy od Centra či Atlasu nenačítají při každém posunutí mapy celou stránku znovu, ale na mnohé jiné věci jsou refreshe nezbytné. Navíc pohyb po mapě je v Seznamu daleko intuitivnější, což je ostatně hlavní inovací nové verze.

Google jako první velký portál přišel s nápadem nechat uživatele „tahat“ mapu myší. Takováto práce s mapou je velice pohodlná, přibližuje online mapy těm papírovým. Ovládání map od Seznamu je snad ještě příjemnější než u Googlu. Narozdíl od něj v Mapách.cz znamená dvojklik levým tlačítkem přibližení o jednu úroveň, kliknutí pravým oddálení. Pro přibližování je také možné použít kláves + a -, posunovat mapou můžete i klávesovými šipkami. Pokud si chcete přiblížit nějaký výřez, můžete si jen označit kombinací Ctrl + levé tlačítko myši.

Dalším chytákem nové verze Map jsou letecké a satelitní snímky. Letecké snímky již dnes můžete najít v mapách od Atlasu, jejich implementace však není nejšťastnější. Existují pouze pro velká města a objeví se při maximálním přiblížení mapy. Seznam naproti tomu má kvalitní snímky pro celou republiku. Co je však důležitější – v plánu prý je i vytvoření tzv. hybridní mapy, tedy mapy, která kloubí letecké snímky s popisky ulic a dalších objektů z mapy klasické. To však nebude implementováno hned v první ostré verzi, čekat to můžeme ve výhledu týdnů.

google-prazsky-hrad
Pražský hrad v Googlu.

seznam-mapy
Pražský hrad v Seznamu.

Změnou designu prošly i samotné mapy. Původní poněkud nepřehledná a přehlcená podoba byla výrazně zjednodušena. Na mapě již nejsou zobrazovány veškeré popisky a informace o obchodech a institucích jako dříve. Nové Mapy však je možno přiblížit ještě o jednu úroveň více než ty staré a při takovém přiblížení by se měly objevit kompletní popisky. Díky tomu je prostředí map přehledné a vzdušné, přitom však není člověk ochuzen o žádnou informace, kterou potřebuje. Podle Jana Ambrože disponuje Seznam ze všech českých portálů největší databází objektů na mapě. Ty jsou propojeny s jeho katalogem firem a v mapách se informace o nich objevují v podobných bublinách, jako v Google Local.

seznam-stare-celetna
Celetná ulice ve starých Mapách.cz

seznam-nove-celetna-male
Celetná ulice v nových Mapách.cz a v menším rozlišení

seznam-nove-celetna-velke
Celetná ulice v nových Mapách.cz a ve větším rozlišení

centrum-celetna
Celetná ulice v Centru

atlas-celetna
Celetná ulice v Atlasu

Nové Mapy.cz nabízejí také některé zcela nové a překvapivé věci. Zajímavé je rozšíření map na celou Evropu. Mimo Česko si však prohlédnete mapy maximálně na úrovni autoatlasu a letecké snímky samozřejmě nahrazují pouze ty nepřesnější – satelitní.

seznam-mapy-evropa

Dále si je možné najít GPS lokalitu každého bodu na mapě a používat ji při vyhledávání. Neméně zajímavá je funkce Pravítko, která Vám umožňuje jednoduchým způsobem hrubě měřit vzdálenosti. Pěkné je přepínání do „FullScreen módu“, kdy zcela skryjete pravý sloupec. Mapu také můžete jednoduše odeslat e-mailem, a to i jako obrázek. Na mapě si i můžete vytvořit vlastní značku (označující například váš obchod) a odkazovat ji na svých stránkách.

Velice důležitou funkcí online map je plánovač tras. Mapy všech českých portálů umějí propočítat nejkratší i nejrychlejší trasu. Seznam k tomu přidává možnost zakázat trasu vedoucí přes placené úseky (dálnice). Naopak zatím neumí ani základní navigaci do měst mimo Česko, což dokáže Centrum (alespoň do Mnichova). Tato fuknce je však v plánu. Kromě popisu cesty, spočítání vzdálenosti a předpokládané časové délky (což umí i Centrum) se vám na mapě barevnou linkou zvýrazní trasa cesty. To ostatně umějí všechny české online mapy, zajímavé však je, že všechny mají problém trefit se zvýrazněnou linkou na projížděnou silnici, a to dokonce i pokud se jedná třeba jen o dálnici D1. Google s tím zřejmě problém nemá. Seznam jako jediný nabízí také dopravní informace. Ty jsou velice důležité i při navigaci, kupříkladu Map24.com umějí přizpůsobit doporučenou trasu aktuální situaci na silnicích. Seznam toto neumí a v nejbližší době ani neplánuje.

seznam-planovac

Malé plus má Seznam za vyhledávání. Pokud do horního formuláře napíšete „lékárna Praha“, pochopí, co chcete. Jiné online mapy začnou hledat lokalitu „lékárna Praha“, která samozřejmě neexistuje. Na druhou stranu i Seznam má v této oblasti ještě mezery. Pokud do Google Localu napíšete „new york to san jose“, pochopí, že hledáte trasu. Do Seznamu byste museli naťukat „route:obec Praha, okres Hlavní město Praha > obec Brno, okres Brno-město“.

seznam-firmy

BRAND24

Všechny velké světové mapovací servery nabízejí, nebo se nabízet chystají API. Díky tomu mohou být mapy integrovány do Warcraftu, seznamky, stránek realitní kanceláře, stránky s výpisem zemětřesení, stránek baptistické církve či do stránky zaměřené na kriminalitu v Chicagu. Bohužel tisková mluvčí Seznamu Rita Gabrielová k tomu říká: „API zatím neplánujeme, máme k němu pozitivní postoj, ale právě nyní to není naše priorita.” Ale snad se jednou dočkáme.

Nové Mapy.cz se skutečně povedly. Již ve stávající podobě jsou jednoznačně nejlepším českým mapovacím serverem. Pokud budou dokončeny některé další funkce, především hybridní mapy, máme se na co těšit. Seznam dokazuje, že je v této oblasti schopen držet krok se světovými špičkami. Smutné může být jedině to, že není schopen vytvořit vlastní originální uživatelské prostředí.

Které internetové mapy používáte?

  • Ty od Atlasu.
    11 %
  • Ty od Centra.
    7 %
  • Ty od Seznamu.
    75 %
  • Jiné.
    6 %
  • Žádné.
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je bývalým redaktorem Lupa.cz, nyní pracuje jako konzultant v BCG. Vystudoval ekonomii a právo. Občas bloguje: jilm.cz a často tweetuje: @jilm.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).