Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nové paradigma internetových aplikací od Radek Voltr - Zdravim, (cestina neprosla jazykovou korekci :-)) ze clanku jasne...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 9. 2000 12:51

    Radek Voltr (neregistrovaný)
    Zdravim, (cestina neprosla jazykovou korekci :-))
    ze clanku jasne vydime ze sila Napsteru je v tom ze nejvetsi cast indexace je provadena klientem na lokalnim disku. V pripade MP3 je vse umocneno tim ze neni treba indexovat obsah strany ale pouze jeji hlavicku.

    Otazka znela : Dalsi mozne implementace.
    Odpoved je jednoducha : Veskere hledace.

    Zacnu u nejrozsirenejsiho - WWW : Budu uvazovat takto - jsem hledaci server.Pro to abych mel velkou navstevnost (a penize) potrebuji aktualni a velke mnozstvi informaci. To v soucasnosti znamena vytvorit indexovaci farmu a mit silne pripojeni pro stahovani web stranek. A prave toto lze distribuci ala Napster prakticky zrusit. Napadaji me dva modely :
    1. Jsem provider obsahu a chci aby me stranky byly nachazeny v databazi hledace (a pokud mozno aktualizovany okamzite a ne jednou za tejden nebo i vic). Pak budu i ochoten neco pro to udelat - napr. poustet klienta ktery bude indexovat me stranky.Ten provede lokalni indexaci, kompresi dat, zasifrovani a odeslani hledaci. Ten pouze zaradi data do databaze a zpristupni je k hledani.

    2.moznost - princip SetiHome - udelam klienta (napr. ve forme screen saveru) a reknu, kazdy kdo me zindexuje urcite mnozstvi stranek na webu dostane x dolaru (nebo jine vyhody).

    Vyhody jsou jasne : Kompresovana data po zpracovani jsou mnohem mensi (napr. staci vyhazet html tagy) a jsou na server dopravovana zabezpecene a po davkach (napr. nebudu posilat data ze sveho serveru v noci pri nizsim provozu serveru).
    Pokud pudeme dal a vytvorime inkrementalni zpracovani muzeme posilat index informaci o kazde strance (ktera bude opravdu mala) a po zabudovani do publikacniho systemu webu je to cinnost automaticka.
    V pripade SetiHome modelu si pak vlastne pronajimam strojovy cas od uzivatelu site (a myslim si ze bych se jich naslo hodne).

    V pripade aplikace tohoto modelu na obchodni databaze (mate obchod - udelejte jeden SQL select kde budou polozky jmeno zbozi,cena,druh , ten zabalte a poslete hledaci)

    Pokud se zamyslime zjistime ze neni nutno ani data indexovat na lokale - staci je predpripravit (treba vyhozenim tagu) a zabalit , a i tak dojde k obrovske uspore komunikace.

    Hledaci tak odpadne nutnost prolejzat i neexistujici stranky. V klientu pak muze byt uvedeno nekolik desitek cilovych serveru (v pripade vypadku jednoho se data poslou na druhy a po najeti si servery vymeni prijata data napr. po LAN).

    Pokud si vemu ze do teto akce by se zapojily servery jako Geocities nebo MujWeb muze dojit celkove ke snizeni provozu na Inetu a i odlehceni samotnych serveru.

    Radek Voltr
    BTW : Pokud by nekdo do toho nekdo z nasich hledacu chtel jit , jsem k disposici.
    BTW2 : To LUPA : Please , trochu vetsi okenko na psani.
  • 5. 9. 2000 13:37

    David Nebesky (neregistrovaný)
    Obávám se, že Váš příspěvek jde trochu mimo: předpokládáte centrum, které by data shromažďovalo a které by odpovídalo na dotazy. To, že by těch center mohlo být více, řeší problém obrany proti "vypnutí" pouze částečně.

    Na druhou stranu myšlenka on-line prohledávání, založená na tom, že by majitel dat automaticky při každé změně odeslal zaindexovaná změněná data, je také zajímavá.

    Ad BTW: proč jen NAŠI hledači?
  • 5. 9. 2000 13:51

    Radek Voltr (neregistrovaný)
    K Vypnuti a Mimo: Myslim si ze Napster pracuje uplne stejne. Nebo ne ??.Vzdycky prece nekde musi byt server, ktery bude data shromazdovat. Mam za to ze i Napster ma server na ktery jsou data odesilana a na kterych uzivatele mohou hledat. Samozrejme ze je mozne aby si kdokoliv vytvarel dalsi servery a lide mu posilaly data ,ale nedovedu si predstavit ze bych kvuli nejake informaci prohledaval nekolik desitek serveru (toto hledani ma kazdy server udelane).

    Jedine mozne reseni je vytvorit lokalniho klienta ktery by postupne kontaktoval vsechny servery a hledal na nich data. To vsak znamena napsat klienta pro vsechny mozne platformy. Myslim si ze reseni nekolika center (s velkou databazi) je schudnejsi.

    To BTW: Protoze nepredpokladam ze by nekdo z altavisty tento clanek cetl. Ale pokud vis o nekom ze zahranicnich hledacu , klidne at se ozve.
  • 5. 9. 2000 15:37

    David Nebesky (neregistrovaný)
    To, ze Napster pracuje s centralni databazi, je prave kamen urazu. Proto muze byt (a mozna bude) vypnut.

    V tvorbe klienta pro vsechny mozne platformy nevidim zasadni problem (Netscape je take pro vsechny mozne platformy a pokud ma nejaky problem, tak je to jinde). Navic klient muze byt napsan treba v Jave.

    Reseni s nekolika centry s velkou databazi je samozrejme mnohem schudnejsi. Plne dstribuovane reseni je vsak mnohem pokrocilejsi a take (pro me) lakavejsi. Jen je dnes asi jeste jeho obecna varianta technicky nepruchodna :(
  • 5. 9. 2000 20:05

    Mirek Zeman (neregistrovaný)
    Plne distribuovane aplikacni prostredi narazi na zajimavy "kulturni rozpor kapitalizmu" -- pokud totiz bude reseni skutecne plne distribuovane -- a teoreticky tedy nezranitelne -- dostane se mimo kontrolu a bude postradat kanal, kterym by smerem k autorovi tekly penize. Bude-li tento kanal existovat, teoreticka nezranitelnost aplikace je razem ta tam. Plne distribuovane aplikace maji pravdepodobne sanci prezit vyhradne jako nekomercni ci na systemu dobrovolnych prizpevku, centralizovanych vsak kdesi vne samotne aplikace.

    Pokud by se ale podarilo prosadit plne distribuovany system, povazoval bych jej za zajimavy predevsim z hlediska moznosti vymeny informaci. Vzdy mne fascinovala utopicka vize "metamana" -- tedy jakehosi spolecneho vedomi lidstva, jehoz vznik byl predpokladan do obdobi rozvoje internetu. Avsak prave diky technicky centralizovane a informacne decentralizovane podstate internetu k naplneni teto vize nikdy nedoslo. Bylo by tedy treba vytvorit pravy opak dnesniho internetu -- technicky decentralizovanou a informacne centralizovanou (nikoli ovladanou z jednoho mista!) aplikaci. "Mentalni upgrade" internetu.
  • 5. 9. 2000 20:25

    David Nebeský (neregistrovaný)
    S "kulturním rozporem kapitalizmu" souhlasím, jen bych to pojmenoval jinak a když už bych mluvil o kapitalismu, tak skutečně o kapitaliSmu, ne kapitaliZmu.

    Přiznám se, že od počátku nerozumím tomu, kde Jiří Donát vidí ony miliardy. V prodeji klientů určitě ne - ty musí být zadarmo. Že by klienti předávali výrobci nějaké exkluzivní informace? To by neprošlo. Že by mu předávaly informace nikoli exkluzivní, ale volně dostupné a výhoda by byla jen v jejich komplexnosti? Ani to se mi nezdá, byť to je asi jediná cesta k penězům, která mě napadá.

    Musí to ale být o penězích? Vždyť první průkopníci a "vynálezci" Internetu také nepatří mezi nejbohatší lidi na světě (že by jim něco uteklo?).

    BTW: Nechce někdo napsat na Lupu úvahu o tom, proč je ausgerecht Gates nejbohatší člověkem na světě a proč za některé myšlenky platíme a jiné jsou zadatmo?
  • 5. 9. 2000 21:00

    Mirek Zeman (neregistrovaný)
    ..uff.. nemam po ruce PCP, ale tusim, ze v Pravidlech z r. 1993 byla zavedena dvoji pravopisna podoba (dublet) v psani prejatych jmen na -ismus (nove tedy i -izmus). Mate vsak pravdu, ze za zakladni se podle uvedeneho Dodatku povazuji podobe se s.
  • 6. 9. 2000 2:44

    Lukas Vondracek (neregistrovaný)
    To, co tu bylo naznaceno pod oznacenim "kulturni rozpor kapitalismu" ve vztahu k uvedenym vlastnostem distribuovanych systemu neni jiste jen plana vytka, ovsem zpusobu, kterymi se lze dobrat vydelecnosti resp. prospesnosti a tedy i zajimavosti i za techto podminek take nemusi byt malo. Mohou takto velmi dobre fungovat systemy, kde je prinosem pro vsechny zucastnene uz jen moznost pruzne a spolehlive sdilet data resp.vymenovat si informace na relativne otevernem foru...(napr. systemy pro sdileni a odprodej zasob, zadavani zakazek, burzy prace etc... etc...) . Navic, ani myslenka "zpoplatnovani konzumace" sluzeb distribuovanych systemu nemusi byt nesmyslna... Otazkou je jen konkretni implementace "poskytovani protihodnoty" v takovych systemech. Zde se, odhaduji, asi jako nejjednodussi jevi aplikace primeho vymahani protihodnoty napr. cestou okamziteho "vnuceni reklamy" nebo treba i to jiz zminene "vas system nam za to poskytne XY strojoveho casu pro indexaci nasich dat" nebo "vas system nam uskladni na XY sec. tato nase data nebo poslouzi jako jejich distribucni bod..." .... (takovych moznosti muze byt mnoho...). Nemyslim, ze cokoliv z toho by se jevilo jako jednoznacny nesmysl byt v prostredi distribuovanych systemu (jak ostatne dokazuje SETI nebo rada banner exchange systemu). Je to jen veci toho, jake vlastnosti budou nebo maji byt implementovany v jednotlivych nodech takove site.
  • 5. 9. 2000 15:02

    Petr Baláš (neregistrovaný)
    Ad 1) - vidím možný problém v tom, že provider obsahu může mít zájem poskytovat falešné údaje - např. pro zvýšení zájmu o své stránky si do indexu přidá i to, co na nich není. Co s tím?
  • 5. 9. 2000 15:54

    pavel (neregistrovaný)
    To je dobry napad. O neco podobneho se pokousim take, co date do placu?
    Zacit muzeme ihned.
  • 5. 9. 2000 19:58

    pavel (neregistrovaný)
    ne opravdu nezertuji. A pokud jste cetl neco o .NET tak toto je jednoznacne cesta budoucnosti. Kdo dnes neco v tomto smeru zacne konat, bude z toho mit myslim velky business.
  • 5. 9. 2000 20:37

    David Nebeský (neregistrovaný)
    Pokud to myslíte vážne, tak tady nechte svůj e-mail. Třeba se vám ozve někdo, s kým uděláte štěstí. Já to ovšem rozhodně nebudu, přestože mě to také velmi zajímá. Silně totiž pochybuji o tom, že je to parketa pro business a myslím, že uvažovat o obecném distribuovaném komunikačním systému na bázi businessu je ztráta času.
  • 6. 9. 2000 14:37

    pavel (neregistrovaný)
    kdo by tedy mel zajem spolupracovat na tom, o cem se pise v clancich .."Paradigmata .." ... napiste mi. Ja si osobne myslim, ze prave toto jsou trendy budoucnosti, a ne ani prilis vzdalene, ktere budou jiz zanedlouho hybat internetem.
  • 12. 9. 2000 19:20

    Petra Tesaříka (neregistrovaný)
    BTW2 : To LUPA : Please , trochu vetsi okenko na psani.

    Takhle velké stačí? (60x16)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).