Hlavní navigace

Názor k článku Nové paradigma se rýsuje od Dan Lukes - Pri oznacovani je velice ucelne prihlizet na to,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 9. 2000 15:27

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Pri oznacovani je velice ucelne prihlizet na to, k cemu je takovy system oznacovani urcen. System znaceni totiz znacne determinuje moznosti hledani nad nim. Pokud tedy vytvarime nejaky identifikacni system informace je prakticky nevyhnutelne vedet, jak bude tento system pouzivan. A obracene - bude obtizne se zamerit na debatu okolo "hledani" informace kdyz je zrejme ze mame zasadni nevyreseny problem v tom, ze neumime informace ani klasifikovat.

    Kombinace hashfunkce hologramu (lepe panoramatickeho zaberu nez statickeho) a vahy by nedokazala indentifikovat predmet jednoznacne - kartonova krabice s kilem neceho uvnitr by davala stale stejne vysledky nez ohledu na "neco". Pripustme, pro ucely diskuse, ze misto viditelneho svetla pouzijeme tvrde zareni a pominme, ze to take neprochazi vsim. Pak jsme ziskali jednoznacny identifikator zcela konkretniho predmetu. Ale k cemu je takova identifikace dobra ? Pro evidenci vlastnictvi, pro pojistovny a jine podobne prilezitosti, to ano. Ale pro katalog zbozi - to uz je nepouzitelne. Ta identifikace bude totiz prilis jednoznacna (typicky, nedokazete zakaznikovi dodat zbozi s identifikaci, kterou si vybral) a zaroven postrada jakoukoliv hierarchicnost (u dvou ruznych identifikaci nelze napr. vubec rict, zda jde o podobne vyrobky nebo cokoliv jineho podobneho - jedine co lze rict, ze jde o dve ruzne veci). Takze v obchodnich katalozich by takovato identifikace nemela zadne misto.

    Mimochodem, neni pravda, ze lze hudebni skladbu jednoznacne identifikovat jejim hudebnim otiskem - tim identifikujete az jeji naprosto konkretni interpretaci. Takze hudebni otisk sam o sobe neni dostatecna informace - tu k otisku teprve musi nekdo dodat - a zatim to musi byt clovek. Z toho plyne, ze pokud si ja ted tady hlasite zazpivam nejakou pisen, zadny pocitac nedokaze rozhodnout, zda nedoslo k neopravnenemu uziti dila ve smyslu autorskeho zakona - to je pripad sluzby, ktera je principielne nerealizovatelna dokud nevyresime prvni problem - strojova klasifikace informace.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).