Hlavní navigace

Nové Sreality.cz budou chudá obměna

29. 3. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Po šesti letech přichází nová verze realitního serveru Sreality.cz, jenž patří největšímu tuzemskému portálu Seznam.cz. Má nabídnout nové služby, jenže betaverze vypadá nadmíru skoupě. Spíše připomíná jemný facelift, jenž uživatelům přinese pramálo nového a něco i vezme. Příliš chudá změna?

Tak by se daly shrnout naše první dojmy z betaverze Srealit, kterou Seznam představil v průběhu března. Těsně před tím oznámil Seznam také svůj ústupek, patrně prozatímní. Hodlá zachovat dosavadní obchodní model, v němž realitní kanceláře platí paušální poplatek za zveřejnění nabídky za určitou dobu. Nově se uvažovalo o placení za zobrazený inzerát, přičemž se mělo platit paušálně 50 haléřů za jednu návštěvu inzerátu a další peníze měl stát povinný zápis do firemního katalogu.

Tuto změnu realitní kanceláře obecně přijaly s roztrpčením a jak jsme již dříve informovali (Sreality mění ceny, malé realitky to označují za likvidaci), vyvinuly proti změně obchodního modelu ostrý odpor, který skončil 9. března kapitulací Seznamu. I přesto 24. března oznámily realitní kanceláře M&M Reality, RE/MAX Czech Republic a Realitní kancelář STING s.r.o, že z Srealit odcházejí, což se později Seznam snažil hasit vysvětlením: Reakce těchto tří realitních kanceláří přichází ve chvíli, kdy se jim nepodařilo získat v rámci paušálních plateb od Seznam.cz žádnou „velkoobchodní“ slevu. Sreality zachovávají v obnoveném obchodním modelu stejné podmínky pro všechny realitní kanceláře a na tom nemají důvod nic měnit, ani pokud jde o tyto tři realitní kanceláře.

Roztrpčení Seznamu se není co divit. Pokud se podíváme na návštěvnost Srealit, zjistíme, že server má měsíčně 76 milionů zobrazených stránek a pokud bychom uvažovali, že jen polovina zobrazených stránek by byla placená, mohl by firmě nový obchodní model přinést cca 20 milionů Kč měsíčně, více než 200 milionů Kč ročně, což by z hlediska obratu společnosti byl podstatný příjem. Ačkoliv Seznam neuvádí, jaké jsou nynější výnosy jeho služby, dá se předpokládat, že mělo jít o nezanedbatelné navýšení příjmů.

Inovace pro uživatele: spíše drobná zlepšení

Vyhledat inzerát by nyní měla být hračka, pomocí podrobných filtrů vám zobrazíme nemovitost podle vašich představ, tvrdí oficiální blog Srealit. Ano, vyhledávání inzerátů je opravdu pro koncové uživatele nejdůležitější funkcí realitního serveru a mělo by tedy být hračkou, nové Sreality ale proti těm starým přinášejí jen pramálo nového. Pokud jste ve starých Srealitách chtěli hledat nemovitost v konkrétní oblasti, mohli jste si ji vybrat ve vyhledávání, nově vám musí dojít, že ji můžete zadat do vyhledávacího boxíku formou „Praha 2“. Aby se to vyrovnalo, dříve vám muselo dojít, že pokud chcete najít byt v určité ulici, je třeba jej zapsat do políčka „Obsahuje text“ – a pokud inzerát ulici neobsahoval, měli jste smůlu. Druhou výhodou vyhledávání je, že můžete nově pružně zadávat požadovaný rozměr podlahové plochy, zatímco dříve byly rozměry předdefinované – pokud jste chtěli větší byt, byl na výběr jen zúžený výběr 60–100 m2 a více než 100m2. To uživatelům postačovat nemohlo.

Poslední inovací vyhledávání je přidání stavu nemovitosti, tedy informace o tom, zda je před rekonstrukcí, novostavbou atd. Naopak Seznam vynechal možnost vyhledávat podle stáří nabídky, což zákazníci používali, aby zjistili, jaké nové nabídky přibyly. Nově to musí uživatel obejít tím, že si nemovitosti seřadí podle stáří nabídky (resp. je to implicitní řazení) a listuje, dokud mu fialově zbarvené odkazy a ikonka Navštívený inzerát neukáží, že tyto nabídky již proklikal.

Ukládání do Oblíbených bylo mírně graficky inovováno, podstata zůstala stejná, nově si můžete inzerát přes QR kód uložit do svého mobilního telefonu, funkce ovšem ukládá pouze URL inzerátu, který si můžete poté zobrazit na mobilu stažením přes mobilní datové připojení.

I v případě, že si neuložíte inzerát do Oblíbených, máte k dispozici Historii navštívených, v níž vidíte inzeráty, které jste si prohlédli.

Poslední příjemnou novinkou je možnost uložit si zadané vyhledávací dotazy a zobrazovat si je později. A protože nové Sreality umí ke každé stránce vygenerovat RSS, můžete si tento dotaz odebírat ve svojí RSS čtečce a vždy tak vidět, co je nového. Pokud používáte portál Seznamu, můžete si nové inzeráty odpovídající vaší nabídce přidat i na titulní stránku Seznamu. Pomocí RSS můžete i nahradit absentující avizaci nových inzerátů e-mailem: při troše šikovnosti najdete službu, která vám RSS převede na e-mail. Nabízet tuto službu ale mohly rovnou Sreality.

Sreality nové a staré

Sreality Beta vlevo, vpravo stará verze, detail inzerátu. Stav 3/2010

Vyhledávání v oblasti: stále nic

Chcete přesněji definovat oblast, v níž vyhledáváte nemovitost? Pokud si nevystačíte s hrubým tříděním na Město, městskou část a konkrétní ulici, máte na nových Srealitách stále smůlu. Pokud chcete bydlet například v okolí Jiřího z Poděbrad v Praze, budete muset poctivě proklikat všechny okolní ulice, nebo se spokojit s tím, že se ulice naučíte nazpaměť a ve výpisu podle pražské městské části si sami vyberete inzeráty.

Vyhledávání Sreality.cz

Sreality Beta 3/2010: v Římské vyhledávat můžete, v jejím okolí to nejde.

Jde to i jinak? Jde, bohužel nikoliv s Srealitami. Například vyhledávací formulář Bezrealitky.cz umožňuje zadat ulici a automaticky vám vyhledá i nabídky v okolních ulicích. Můžete si také vybrat na mapě oblast, oblast musí mít podobu obdélníků, nemůžete si na mapě obtáhnout oblast libovolnou. Smůlou Bezrealitky.cz je malý počet zadaných inzerátů oproti Srealitám.

Bezrealitky

Bezrealitky 3/2010: přehledná mapa bytů v okolí Římské ulice.

Pokud byste chtěli vyhledávat komfortně, musíte bohužel na Sreality zapomenout. V nové verzi se vytratilo i vyhledávací políčko pro zadání textu, jejž jste chtěli mít v textu inzerátu, nemůžete si tedy do vyhledávání zadat „balkon“ a doufat, že najdete byty s balkonem. To ve starší verzi možné bylo.

Určitou záchranou může být použití serveru Realio.cz, jenž umožňuje velmi komfortní vyhledávání podle parametrů například právě v okolí zadané ulice nebo oblasti. Jelikož Realio využívá inzeráty z Srealit, má proti Bezrealitkám rozsáhlejší databázi, server je nyní v betaprovozu, takže uvidíme, jak se tu situace vyvine.

Realio.cz

Realio 3/2010: přehledné hledání v datech Srealit.

Zhodnocení: kde je šest let práce?

Seznam slibuje, že do spuštění ostré verze nových Srealit ještě další funkce přidá. Jaké, to ale neupřesňuje. Snad se dočkáme příjemného překvapení, protože nyní je třeba konstatovat, že místo nové verze se dočkáváme jen drobné obměny grafiky, nápravy starých hříšků a nevýznamných úprav. Lepší schránka a podpora RSS je na šest let práce málo, naopak se ztratily dříve praktické funkce, jako je zadání vyhledávaného textu nebo mapička zobrazující hustotu nabídek v lokalitách. Nově také není možné vyhledávat ve více lokalitách najednou. Ne snad, že byste kupovali často byt v Brně a Ostravě najednou, ale pokud vás netrápí, zda váš nový byt bude Praha 3 nebo Praha 10, musíte si nyní lokality na Srealitách proklikat zvlášť.

Absence pokročilejšího vyhledávání v oblasti je pro vyhledávací gigant českého internetu ostudou. Co jiného by uživatelé od nové verze mohli chtít, než rozumné spojení vyhledávaných nemovitostí s mapovými podklady a možností inteligentního výběru regionu?

BRAND24

Bohužel pro uživatele ani Seznam do velkých inovací není tlačen. Jeho konkurence na tom není o moc lépe, větší realitní portály jako Reality.cz nebo Nemovitosti.cz se vývojově zastavily v minulém století a Bezrealitky nebo Realio se prosazují zatím příliš pomalu.

Nakonec to tak vypadá, že většinu úsilí Seznam nad Srealitami vyplácal nad nových obchodním modelem, jenž se mu nepodařilo před realitkami ani veřejností obhájit. S jeho odpisem Sreality přicházejí o jedinou větší inovaci, kterou snad mohly nabídnout. Na šest let práce je to bídný výkon, který oprávněně vybízí k otázce, jak chce Seznam obstát proti své konkurenci. Ostatně, Nechají se realitky, cestovky a další ještě dlouho vodit za nos?.

Používáte jiný realitní web než Sreality.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).