Hlavní navigace

Nové zážitky s Apollo 11

28. 7. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 74287
Letos si připomínáme čtyřicáté výročí letu Apolla 11 na Měsíc. Celá událost je opředena velkým množstvím pověr a mýtů. Kde najít zajímavá a užitečná fakta, videa či fotografie? A víte, kolik vážil lunární modul?

Kulaté výročí výstupu člověka na povrch měsíce nenechává chladnou laickou ani odbornou veřejnost. Objevují se nejrůznější články popisující partikulární záležitosti celé mise, vzpomínky pamětníků i ztracená a znovu nalezená videa. Následující text nemá ambice celou problematiku zevrubně shrnout, ale spíše poukázat na některé zajímavosti, poutavé články či pozoruhodná videa.

Technické informace

V unikátní databázi vesmírných družic Space 40, která se nachází na stránkách knihovny Akademie věd, naleznete bezpočet technických zajímavostí. Kromě letového itineráře, popisujícího „minutu po minutě“ vše důležité ze samotného letu, se zde například dozvíte také technické parametry umělých vesmírných objektů, jako je váha, výrobce, datum startu a přistání, provozovatel, parametry oběžných drah, očekávanou životnost, osazení posádky a mnoho dalšího.

Zde jen upozorníme na dvě části Apolla 11 – lunární modul a řídící a servisní modul. Na uvedených odkazech naleznete podrobné, encyklopedicky přesné, technické informace. Vzhledem k provozovateli a kvalitním referencím na stránkách lze zdroj považovat za vysoce věrohodný a pro další čtení tak velice užitečný. Již po letmém přečtení získáte základní přehled o tom, jak mise Apolla 11 probíhala. Zaujmou i detaily např. o výkonu motorů, počtu a velikosti brzdících padáků či informace o objemu kabiny.

Možná ještě zajímavější jsou technická data přímo od NASA, na kterých můžete pozorovat různé měřicí přístroje a experimenty, které se během letu prováděly. Některé publikované závěry mise si tak můžete sami doma překontrolovat na základě poskytnutých popisků.

Za pozornost pak jistě stojí velmi poutavě zpracovaná animovaná stránka We choose the Moon, která ve flashovém prostředí simuluje pohyb rakety od startu po přistání na Měsíci. Animace pěkně znázorňují i takové detaily, jako je ohřev vzduchu o tělo rakety či postupné odpojování již nepotřebných modulů. Ke každé letové fázi jsou k dispozici autentická videa. Web umožňuje prožít si let s Apollo 11 téměř na vlastní kůži a neměl by uniknout pozornosti žádného milovníka kosmonautiky. Jsou tu také snímky J. F. Kennedyho, tématicky spojené právě s misí Apolla 11.

Tento web vám tak prostřednictvím fotografií, animací i videa poskytne zajímavý pohled na to, co se před třiceti lety událo. Jelikož je k dispozici také časová osa, není problém vše porovnávat s daty získanými z databáze Space 40. Stránky lze využít také jako studijní materiál při výuce fyziky na všech typech škol.

Zajímavostí především pro informatiky je uvolněný zdrojový kód naváděcího počítače, a to i s původním komentářem. Pokud byste si práci s počítačem chtěli vyzkoušet na vlastní kůži, je možné využít emulace, která bude zřejmě pro většinu z nás přínosnější.

Virtuální procházky, videa, komentáře

Ani Google nezůstal při oslavách výročí pozadu a uvolnil Google Moon, tedy rozšíření aplikace Google Earth o procházky po Měsíci. Rozhodně vyzkoušejte procházku s komentáři Buzze Aldrina, který se výpravy Apollo 11 osobně účastnil. Aplikace vám umožní přistát na stejném místě jako Apollo a k dispozici jsou také záběry pořízené přímo z lodních kamer.

Google Moon nabízí dobrodružství na Měsíci také ve variantě pro Apollo 17. Můžete si prohlédnout například lidmi zanechané artefakty na měsíčním povrchu, nebo se pokochat měsíčními vozítky.

Historie některých videí z mise Apolla je velice spletitá, neboť byla několikrát ztracena a zase nalezena, aby byla vzápětí opět ztracena. Za zhlédnutí rozhodně stojí záběry s umísťováním americké vlajky na povrch Měsíce. Pokud se o problematiku zajímáte na odbornější úrovni, můžete využít například databáze videí z NASA, kde naleznete nepřeberné množství videa i s komentářem.

Pokud se chcete na let podívat i z jiné stránky, než jen z té kosmonautické, pak může být zajímavý text novináře a spisovatele Karla Pacnera. Ten pro iDnes zveřejnil zápisky ze svého soukromého deníku, které pořídil při pobytu u kosmodromu právě v době startu Apolla 11. Připomenou vám politický kontext celého vesmírného výzkumu i jeho nejrůznější interpretace.

Na iDnes je k dispozici ještě jeden zajímavý článek, tentokráte pojatý jako polemika o tom, zda kosmonauti na Měsíci vůbec přistáli. Ačkoli argumentace „pro přistání” není úplná a mohla by být hlubší a přesnější, nabízí text alespoň souhrn argumentů „popíračů přistání”.

Tipy C

Na závěr snad jen odkaz na Wikipedii, kde naleznete zajímavé příběhy a doplňky k tradičnímu popisu mise, které je ovšem dobré bráti s patřičnou rezervou.

Kosmonautika se stala fenoménem, který uchvacuje velké množství lidí. Celá řada projektů, které vznikly právě ke čtyřicátému výročí Apolla 11, umožní fanouškům vesmíru i techniky získat daleko úplnější a komplexnější představu o tom, jak let probíhal, co bylo měřeno či co astronauti viděli. Kosmonautem, alespoň tím virtuálním, se tak může na chvíli stát každý.

Máte raději populárně naučné, nebo "seriózně vědecké" weby?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).