Hlavní navigace

Novinka ve Firefoxu: weby mohou posílat notifikace, i když na nich nejste

27. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Mozilla
Necelý rok poté, co s push notifikacemi přímo v browseru přišel Google Chrome, je začal nabízet také konkurenční prohlížeč od Mozilly.

Webové notifikace Firefox podporuje už delší dobu – šlo ale o tzv. Web Notifications, které se zobrazovaly pouze ve chvíli, kdy měl uživatel stránku otevřenou. Weby tak mohly ukazovat upozornění například na nový příchozí e-mail a podobně.

S novým Firefoxem 44 přichází do browseru podpora Web Push upozornění. Weby tak mohou uživatelům zobrazovat notifikace i v době, kdy zrovna nemají dotyčný web otevřený.


Autor: Firefox

Upozornění nejsou samozřejmě zapnutá automaticky – pokud je chcete dostávat, musíte to konkrétním webům výslovně povolit. Oprávnění pak můžete kdykoli vzít zpět v nastavení prohlížeče (seznam stránek, kterým jste povolili notifikace posílat, najdete v sekci Obsah).

Pokud jste už v minulosti nějakým webům posílání notifikací povolili, mají od vás souhlas i k posílání nových push notifikací, upozorňuje Mozilla v nápovědě

BRAND24

Mozilla k posílání upozornění využívá Push API standard W3C. Weby mohou technologii využívat také například k aktualizaci dat na pozadí, i bez toho, že by uživateli upozornění zobrazily. 

Firefox je teprve druhým velkým prohlížečem, který Web Push upozornění podporuje. Jako první s nimi přišel loni na jaře Google Chrome.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).