Hlavní navigace

Novinky ze severu: Opera 12, Opera TV a další

14. 10. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Norská společnost Opera Software v poslední době představila dost novinek. Testuje se Opera 12 s podporou hardwarové akcelerace, jasnější obrysy dostává koncept Opera TV pro chytré televizory a také vyšly nové verze prohlížečů Opera Mini a Opera Mobile.

Opera 12 přinese podporu hardwarové akcelerace

Vývojáři norské společnosti Opera Software mají nyní plné ruce práce s přípravami prohlížeče Opera 12. Zatím se jako největší novinka rýsuje podpora hardwarová akcelerace, se kterou tvůrci prohlížeče Opera již delší dobu experimentují. Dosud ale v ostré verzi zůstávalo u softwarové akcelerace a využívání knihovny VEGA.

Právě knihovna VEGA měla přinášet dostatečný výkon i bez hardwarové akcelerace. Určitě se nedá říci, že by aktuální Opera 11.51 byla nějakým pomalým cvalíkem. Ale jestliže je tu prostor pro další navýšení výkonu, proč ho nevyužít. Uživatelé budou moci své zahálející grafické karty zapojit pro posílení výkonu prohlížeče právě ve dvanácté generaci norského browseru.

Tvůrci prohlížeče dále slibují nový parser HTML 5 s kódovým označením Ragnarök, novější verzi jádra Presto s lepší podporou některých prvků CSS 3, vyšší výkon při zpracování kódu v jazyce JavaScript zejména pod Mac OS X, kosmetické změny v grafickém uživatelském rozhraní a v neposlední řadě možnost aktuálně prohlíženou stránku přidat mezi záložky přes symbol hvězdičky na adresním řádku.

Opera TV: aplikační platforma pro chytré televizory

Opera Software představil koncept Opera TV. Již dříve tato norská softwarová společnost dodávala webový prohlížeč výrobcům multimediálních přehrávačů nebo herních konzol (viz např. Nintendo Wii). Teď chce jít ještě dál. Kromě samotného prohlížeče se nyní výrobcům elektroniky (televizorů, přehrávačů) snaží předložit koncept vlastní aplikační platformy.

Aplikace pro televizor dnes nejsou žádnou novotou. Máme tu různá řešení chytrých televizorů (Samsung, Sony, Panasonic, LG). Za oceánem jde s kůží na trh i Google TV a spekuluje se, že vlastní chytrý televizor představí také Apple. Opera Software si nechce nechat ujet vlak, a tak dává všanc své vlastní řešení aplikační platformy pro chytrou elektroniku opírající se o webové technologie.

S jejich pomocí by vývojáři mohli relativně snadno vyvíjet vlastní aplikace, mezi nimiž by si uživatelé vybírali to potřebné a zajímavé prostřednictvím Opera TV Store. Výhodou by teoreticky mohla být kompatibilita aplikací napříč různými značkami elektroniky. K dispozici je SDK a emulátor pro testování. Právě od množství a kvality aplikací se zřejmě budou odvíjet šance konceptu Opera TV na trhu. Opera Software už má v branži jisté konexe.

Jedním z příkladů z poslední doby je ohlášená spolupráce se společností Sony, které norská softwarová firma dodá, resp. dodává webový prohlížeč pro LCD televizory a Blu-ray přehrávače. Pro svou aplikační platformu však ještě partnera nemá. To však nemusí trvat dlouho. Třeba Sony se nebrání experimentování s různými koncepty chytré televize.

Nová Opera Mobile a Opera Mini pro Android

Pro uživatele zařízení se systémem Android je nově k dispozici Opera Mobile 11.5 a Opera Mini 6.5. Společnou novinkou pro nejnovější verze těchto mobilních prohlížečů je generování statistiky o přenesených datech. Opera Mobile a Opera Mini nyní ukazují reálný objem dat přenesených do zařízení a původní velikost před optimalizací na serverech společnosti Opera Software.

BRAND24

Lze tak jasně vidět nejen reálný datový provoz, ale i úsporu objemu přenesených dat. Tím si Opera Software i trochu čechrá vlastní peří v kontextu s mediální pozorností, kterou na sebe v nedávných dnech upoutal prohlížeč Silk z low-cost tabletu Kindle Fire od Amazonu, který využívá cloudovou akceleraci. 

Co dál je nového? Opera Mobile 11.5 dále přináší podporu importu systémových záložek, možnost přidat si záložky na domovskou obrazovku. Totéž přidává Opera Mini 6.5 spolu s posíleným výkonem a stabilitou. Nová Opera Mobile 11.5 podporuje umístění obsahu vyrovnávací paměti na paměťovou kartu, kde obvykle bývá více postradatelného místa než v interní paměti zařízení. Changelog též vzpomíná vyřešení nejrůznějších obtíží s fonty či lepší podporu přehrávání videa dle HTML 5.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).