Hlavní navigace

Nový člen Rady ČTÚ Ondřej Filip zůstane ředitelem sdružení CZ.NIC

4. 7. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Filip se chce zasadit o podporu volného trhu, transparentnost a snížení byrokratické zátěže. Zůstane šéfem sdružení CZ.NIC, ale opustí funkce v OSN a organizaci ICANN.

Ondřeje Filipa, výkonného ředitele sdružení CZ.NIC, na svém včerejším zasedání jmenovala do funkce radního Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) vláda v demisi. Nahradí tak v Radě místo uvolněné Janou Fürstovou. Filip chce pomoci novému předsedovi úřadu Jaromíru Novákovi vytvořit z ČTÚ moderního respektovaného regulátora.

Mým cílem bude napomoci současnému předsedovi ČTÚ při jeho úsilí přerodit úřad v moderního respektovaného regulátora. Mé hlavní priority budou co nejširší podpora volného trhu, transparentnost a snížení byrokratické zátěže podnikatelů. Nejbližším významným milníkem úřadu je úspěšné zvládnutí restartované kmitočtové aukce, uvedl Filip.

I po jmenování členem Rady ČTÚ chce Filip řídit sdružení CZ.NIC. Nicméně se rozhodl opustit funkce, které vykonává při OSN a organizaci ICANN. Filip je členem organizace Multistakeholder Advisory Group (MAG), která je poradním orgánem generálního tajemníka OSN pro organizaci Internet Governance Fora od roku 2008. Letos v květnu byl do skupiny poradců znovu zvolen.

BRAND24

V organizaci ICANN od roku 2012 zastává neplacenou funkci člena Poradního výboru pro bezpečnost a stabilitu (SSAC), ve které se věnuje konkrétním úkolům v oblastech spolehlivosti a integrity kořenového systému jmen, analýzy bezpečnostních rizik pro internet nebo registrace doménových jmen. Stal se prvním Čechem, který v rámci ICANN zastává takto významnou a prestižní pozici. Mandát mu vyprší v roce 2015.

Pozice v Radě není exekutivní, ani zákon takový souběh nezakazuje. Nicméně je jasné, že abych mohl skloubit dvě takto náročné funkce, budu muset výrazně upravit svůj časový rozvrh. Z těchto důvodů budu muset opustit některé pozice, které jsem vykonával pro internetovou komunitu, jako například některé funkce v rámci ICANN, práci v OSN a podobně, upřesnil Filip.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).