Hlavní navigace

Nový systém pro Stephena Hawkinga uvolní Intel jako open source

3. 12. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Intel
Ochrnutý vědec Stephen Hawking získal po dvaceti letech nový komunikační systém. Mohl by pomoci i dalším lidem postiženým neurodegenerativními nemocemi.

Britský teoretický fyzik Stephen Hawking se světem už dvacet let komunikuje jen prostřednictvím speciálního počítače. Může za to nemoc, amyotrofická laterální skleróza, která napadá nervovou soustavu a postupem času člověka zcela paralyzuje.

Hawking počítač ovládá pomocí infračervené kamery, která snímá pohyb jeho tváře. Dokáže tak psát e-maily nebo své přednášky, surfovat po internetu, používat Skype či mluvit – samozřejmě prostřednictvím generátoru syntentického hlasu.


Autor: Intel

Není to ale tak jednoduché, jak to vypadá. I napsání jednoduché věty mu trvá třeba i desítky minut. V zajímavém a podrobném článku časopisu Wired popisuje jeden z techniků Intelu, jak se skupinou dalších lidí přišel Hawkingovi vysvětlit, co mají s jeho systémem v plánu. Po asi 20 minutách, kdy popisoval, co chtějí vyzkoušet, Hawking najednou promluvil.

„Přivítal nás a řekl, že je rád, že jsme přišli,“ popisuje Pete Denman. „Aniž jsme to věděli, celou tu dobu psal. Sepsání přivítání o 30 slovech mu zabralo 20 minut. Všechny nás to uzemnilo. Uvědomili jsme si, že budeme muset překonat mnohem větší překážky, než jsme si mysleli.“

Napsat větu bez psaní

Skupině z Intel Labs trvalo tři roky, než přišla s novým řešením, které by Hawkingovi vyhovovalo. Cestou museli opustit řadu nápadů, které nefungovaly – třeba nový systém napovídání slov při psaní. 72letý vědec se s ním po letech, kdy byl zvyklý na starý systém, prostě nedokázal naučit. 

Součástí systému ACAT (Assistive Context Aware Toolkit – Asistenční nástrojová sada vnímající kontext) tak nakonec je například algoritmus britského startupu SwiftKey, známého svými alternativními klávesnicemi ve smartphonech.

SwiftKey se učí z textů, které uživatel napíše, a poté je schopen odhadovat slova už po zadání několika prvních písmen. Ve výsledku dokáže předpovědět i celé několikaslovné výrazy nebo věty. Podle zástupců Intelu tak dnes Hawking může psát přibližně dvakrát rychleji než dříve. 

Tipy C

ACAT Hawkingovi nabízí soustavu nabídek s často používanými příkazy – například pro mluvení, poslání e-mailu a podobně. „Například při vyhledávání na internetu musel Hawking dříve dělat poměrně pracné úkony – opustit komunikační okno, najet myší na prohlížeč, znovu najet myší do řádku pro vyhledávání a do něho zadat text. Nový systém všechny tyto kroky automatizuje,“ popisuje Intel v tiskové zprávě.

Firma slíbila, že systém zpřístupní jako opensource zdarma i dalším vývojářům, kteří na jejím základě budou moci stavět své vlastní systémy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).