Hlavní navigace

Nový trend: Internet (k telefonu) zdarma

14. 9. 2006
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 29
Po Radiokomunikacích přichází nyní i Volný s nabídkou, v rámci které k pevné telefonní lince přidává ještě přístup k Internetu zdarma - s rychlostí 256/64 kbit/s a s objemem 1 GB. Pro náročnější uživatele pak nabízí 10 Mbit/s po ADSL2+. Vše ale jen na zpřístupněných místních smyčkách. Jinde zatím nabízí nejvýše 2 Mbit/s.

Ještě nepříliš dávno se slovní spojení „Internet zdarma“ vztahovalo především k nabídce vytáčeného připojení k Internetu, alias dial-upu. Jednalo se o to, že uživatel platil pouze minutové hovorné, a v rámci toho (podle marketingových sloganů „zdarma“) dostal také samotnou internetovou konektivitu, kterou původně musel platit zvlášť.

Ovšem zlaté časy dial-upu jsou dávno za námi, a dnes je tato varianta připojení výrazně na ústupu. Nehledě na to, že alternativní operátoři se zde nepohodli s Českým Telecomem (dnes už TO2) a ten jim zvýšil ceny jejich dial-upu (podrobněji v článku Bitva o dial-up: přichází úder). A tak s nástupem nových, trvalých a mnohem rychlejších variant připojení začíná i magické slovní spojení „Internet zdarma“ získávat nový význam.

Samozřejmě snad nikdy nepůjde o to, že by uživatel dostával něco úplně zdarma – ale vždy jen o to, že si něco jiného řádně zaplatí, a k tomu dostane ještě něco, co bude zahrnuto již v zaplacené ceně. Ostatně nějaké „s Internetem v ceně“ skutečně nezní tak lákavě jako „Internet zdarma“.

Ikonka - Kristalova Lupa 2006
Víte o zajímavé české službě či projektu a rádi byste o něm dali vědět ostatním? Zajímá vás, co považují za nejlepší na českém Internetu odborníci i běžní uživatelé? Pak neváhejte a nominujte své favority v anketě Křisťálová Lupa 2006! Až do 22. září 2006 můžete ovlivnit, ze kterých projektů se bude vybírat vítěz pro tento rok. Dejte vědět provozovatelům služeb, co si o jejich nabídce myslíte a ovlivněte tak český Internet!

Zde konkrétně jde o variantu, v rámci které si uživatel řádně platí běžnou (pevnou) telefonní linku – a poskytovatel mu současně s tím (tj. v ceně) dává i přístup k Internetu. Samozřejmě jen jeho určitou základní variantu, aby se mu to ještě vyplatilo a současně to splnilo ten účel, který si od toho poskytovatel slibuje. Tím může být – kromě samotného získání zákazníka – i jeho určité „namlsání“, aby mu ona základní varianta internetového připojení již nepostačovala a pořídil si nějakou „vyšší“ variantu.

První byly Radiokomunikace

Poprvé s tím přišly na konci srpna Radiokomunikace (České radiokomunikace), když spolu s přechodem na svou novou značku nabídly také novou službu Premium Telefon. Ta poskytuje klasické hlasové služby, s paušálním zpoplatněním hovorů do pevné sítě, zahrnutým již do měsíčního paušálu (ve výši 772 korun). V této ceně je dále zahrnuto také „velmi základní“ připojení k Internetu, o rychlosti 64/64 kbit/s a bez objemového omezení (podrobněji).

Důležitá je ale technická realizace: služba Premium Telefon je dostupná jen tam, kde jsou Radiokomunikace „svým pánem“, konkrétně tam, kde mohou využívat mechanismus zpřístupnění místní smyčky, tedy tzv. unbundling. To stále není zdaleka všude, ale dostupnost se s postupem času zvyšuje.

Nyní i Volný

Dalším operátorem, který je „svým pánem“ a díky unbundlingu si může sám budovat vlastní infrastrukturu a na ní nabízet služby podle vlastního uvážení, je Volný (dříve Czech on Line). Také on pracuje na neustálém rozšiřování svého pokrytí skrze unbundling a pyšní se primátem v nasazení a využití technologie ADSL2+ (v soutěži hlavně s Telefónikou O2 Czech Republic).

Právě Volný nyní přichází s novou podobou svého portfolia služeb na bázi ADSL. A jeho součástí je i Internet zdarma, doslova „přibalený“ k pevné telefonní lince. Tedy služba, která je primárně prezentována jako (pevná) telefonní linka a uživatel k ní dostane „zdarma“ také přístup k Internetu. Vše vystihuje i tento nový reklamní slogan:

Převeďte svou pevnou telefonní linku k Volný a dostanete rychlý Internet zdarma.

Jde konkrétně o novou službu s názvem „Volný Internet zdarma“, která má následující parametry (s rozlišením podle toho, zda zákazníkem je domácnost, nebo firma):

  • měsíční paušál pro domácnosti 403 korun (resp. 339 korun bez DPH) během prvního roku používání služby, dále pak 522 korun (439 korun bez DPH). Pro firmy 495 korun (bez DPH), resp. 595 korun;
  • minutové hovorné dle ceníku; domácnosti mají povinnost provolat měsíčně nejméně 59,50 Kč (50 korun bez DPH) nebo možnost přikoupit si neomezené hovory do pevných sítí za paušál, za 284 korun (239 korun bez DPH) pro domácnosti, resp. 699 korun (bez DPH) pro firmy;
  • přístup k Internetu rychlostí 256/64 kbit/s, s objemovým limitem 1 GB (měsíčně). Při jeho překročení se platí 237 korun (199 korun bez DPH) za každé, byť jen započaté 3 GB.

Instalace a aktivace této služby je zdarma, ale uživatel si musí jednorázově koupit modem (pro telefonování i pro Internet) za 1892 korun (1590 korun bez DPH). Součástí služby je i přidělení nového telefonního čísla z rozsahu geografických čísel, přidělených Volnému. Je samozřejmě možné si nechat přenést k Volnému i stávající číslo od TO2, ale to již není v ceně a přijde to na obvyklých cca 3000 korun. Zájem o tuto možnost je ale u domácností velmi malý, na úrovni jednoho až tří procent nových zákazníků, což potvrzují i ostatní alternativní operátoři.

Důležitým dodatkem je to, že uživatel uzavírá smlouvu o využití služby na 24 měsíců (a za to má instalaci a aktivaci zdarma, viz výše). Pokud se rozhodne „odejít“ dříve, může, ale bude ho to něco stát. Nemusí doplácet tolik měsíčních paušálů (a povinného minimálního hovorného), kolik mu ještě zbývá měsíců, ale musí zaplatit deaktivační poplatek. Ten činí 3570 korun (3000 korun bez DPH) při výpovědi během prvního roku a 2380 korun (2000 korun bez DPH) v průběhu druhého roku.

Pokud jde o technickou realizaci hlasových služeb, ty jsou postaveny na bázi IP, ale „IP tok“ směřuje po místní smyčce jen do ústředny Volného a neprochází přes veřejný Internet. Navíc je tento tok logicky i kapacitně oddělen od „IP toku“ generovaného běžným přístupem k Internetu. Takže „protelefonovaná data“ se nezapočítávají do objemových limitů pro potřeby Fair Use Policy a neovlivňují (a nejsou sama ovlivňována tím), jak uživatel právě pracuje s Internetem. Takže jde o IP telefonii s garantovanou kvalitou, podobně jako ji nabízí ve své sítí například kabeloví operátoři (UPC a Karneval). Na druhou stranu uživatel nemůže se svou pevnou linkou „odejít“ a používat ji na jiném místě, protože je vázána na konkrétní přípojku (místní smyčku).

U cen hovorného, zpoplatněného po minutách, je zajímavé, že Volný stále ještě rozlišuje mezi místním a meziměstským voláním (což TO2 už nedělá). Stejně tak rozlišuje minutové hovorné pro firmy a pro domácnosti. Srovnání minutových cen nové služby Volného (pro domácnosti) a tarifu O2 Standard ukazuje následující tabulka (za minutu hovoru, včetně DPH). Ceník hovorného pro firmy najdete na stránkách Volného [PDF, 101 kB].

Volný O2 Standard
místní hovor ve špičce 1,29 Kč 1,58 Kč
místní hovor mimo špičku 0,60 Kč 0,75 Kč
meziměstský hovor ve špičce 1,57 Kč 1,58 Kč
meziměstský hovor mimo špičku 0,74 Kč 0,75 Kč
do mobilní sítě ve špičce 5,89 Kč 6,50 Kč
do mobilní sítě mimo špičku 4,19 Kč 4,64 Kč

Minimální rozdíly jsou v intervalu zpoplatnění: Volný i TO2 se neshodují pouze u mezistátních hovorů, kde Volný zpoplatňuje stylem 60/1 (celá první minuta a pak po sekundách), zatímco O2 stylem 60/30. U ostatních hovorů je to stejné: 120/60 u místních a meziměstských a 60/30 u mobilních.

Další nové služby

Výše popisovaná služba „Volný Internet zdarma“ není jedinou novinkou, kterou Volný včera ohlásil. Také další novinky mají charakter kombinace hlas + Internet, ale už nestaví na nově pojatém konceptu „Internet zdarma“. Místo toho zde zákazník platí cenu, která má dvě složky:

  • cenu za telefonní linku (vždy 403 korun vč. DPH pro domácnosti, resp. 495 korun bez DPH pro firmy – již bez povinnosti minimálního měsíčního hovorného a bez zvyšování ceny po prvním roce používání);
  • cenu za Internet, v závislosti na zvolené rychlosti a způsobu realizace.

Konkrétní varianty se tedy liší hlavně podle toho, jakou variantu Internetu si zákazník vybere. Kromě toho ale záleží i na tom, zda jde o řešení na bázi unbundlingu celé místní smyčky, nebo jen nadhovorového pásma, nebo jen o přeprodej ADSL od TO2. Proto také následující tři varianty, resp. tabulky.

Varianta „Volný Komplet“: plný unbundling místní smyčky, tj. služba je dostupná jen ve vlastní síti Volného (na bázi ADSL2+) a zahrnuje jak hlasové služby (403 korun vč. DPH měsíčně pro domácnosti, resp. 495 korun bez DPH pro firmy), tak i Internet. Zákazník zde již platí pouze společnosti Volný (nikoli TO2). Tabulka je v cenách včetně DPH, ve variantě pro domácnosti.

512/128 kbit/s 2048/256 kbit/s 10240/512 kbit/s
měsíční cena 296 Kč (+ 403 Kč za tel. linku) 594 Kč (+ 403 Kč za tel. linku) 2368 Kč (+ 403 Kč za tel. linku)
objemový limit 5 GB / měsíc bez limitu bez limitu

Varianta „Volný Internet“, se zpřístupněním (unbundlingem) pouze nadhovorového pásma na místní smyčce. Služba je dostupná jen ve vlastní síti Volného (na bázi ADSL2+) s tím, že hlasové služby stále zajišťuje TO2 a Volný zajišťuje pouze internetové služby. Zákazník tak stále platí oběma poskytovatelům: TO2 za svou pevnou telefonní linku a hlasové služby a Volnému za Internet.

512/128 kbit/s 2048/256 kbit/s 10240/512 kbit/s
měsíční cena za Internet (placená Volnému) 392 Kč 641 Kč 2963 Kč
objemový limit 2 GB / měsíc 10 GB / měsíc bez limitu

Varianta „Volný Internet“, bez zpřístupnění, jen na bázi přeprodeje ADSL služeb společnosti TO2. Služba je dostupná všude tam, kde ADSL nabízí i sama TO2. Zákazník stále platí oběma poskytovatelům: TO2 za svou pevnou telefonní linku a hlasové služby a Volnému za Internet.

512/128 kbit/s 2048/256 kbit/s
měsíční cena za Internet (placená Volnému) 463 Kč 701 Kč
objemový limit 2 GB / měsíc 10 GB / měsíc

10 megabitů na ADSL2+

Na nové nabídce společnosti Volný stojí za povšimnutí a zdůraznění rychlost 10 Mbit/s, kterou poprvé nabídnul již v dubnu letošního roku. Tuto rychlost však najdeme jen u prvních dvou (výše uvedených) variant, postavených na vlastní technologii ADSL2+, kterou Volný nasazuje na místní smyčky, pronajaté skrze unbundling. Nikoli u varianty třetí, která využívá technologii TO2.

Sama Telefónica O2 Czech Republic sice technologii ADSL2+ již také na svých místních smyčkách nasazuje, ale zatím ji využívá pouze k poskytování své nové IPTV služby (O2TV). K poskytování rychlejšího přístupu k Internetu ji zcela určitě využije také, ale zatím ještě s konkrétní nabídkou nepřišla. Takže v mezidobí může Volný upevňovat svůj náskok.

BRAND24

Ještě ale k pokrytí unbundlingu u Volného, resp. k dosahu jeho vlastní sítě – včera byly na tiskové konferenci prezentovány aktuální údaje a výhledy do brzké budoucnosti, které vypadají takto:

  • Praha: již pokryto 3464 ulic, což představuje cca 60 procent celé Prahy (mapa);
  • Brno: 773 ulic, 50 procent (mapa);
  • Ostrava (v příštích týdnech): 156 ulic (mapa).

Další „ostrůvky“ má Volný také v Kladně, v Příbrami a v Mladé Boleslavi. Celkově pak jeho vlastní síť pokrývá cca 580.000 telefonních linek, což odpovídá cca 20 procentům všech dostupných linek v celé ČR. Pro srovnání: Radiokomunikace hlásí pokrytí cca 38 procent linek, stejně jako GTS Novera. Sama Telefónica O2 CR hlásí „přes milion“ linek v dosahu její technologie ADSL2+.

Měli byste využití pro 10 Mbit/s?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).