Hlavní navigace

Novým majitelem Aliatelu je GTS

22. 12. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Po několika měsících je jasno - největšího alternativního operátora na trhu koupí zatím druhá GTS, i když média favorizovala konkurenční eTel. Smlouva prý byla podepsána v pátek, v úterý jsme se dozvěděli několik zajímavých podrobností: například pod jakou značkou bude nová firma fungovat či nakolik překvapivý byl prodej právě do rukou GTS.
Výběrové řízení na nového majitele Aliatelu probíhalo již od léta, ovšem vítěz je pro většinu tak trochu neočekávaný – z „trojky“, která se dostala do závěru, tedy Českých radiokomunikací, eTelu a GTS, se největší šance připisovaly eTelu. Včerejší zpráva ČTK proto byla poněkud překvapivá, když konstatovala, že novým majitelem se stává GTS s předpokládanou kupní částkou 1,8 miliardy korun (o nabídce za 1,7 mld. se spekulovalo v souvislosti s eTelem). Oficiálně nebyly zatím zveřejněné žádné podrobnosti o prodeji, ale díky naší pohotové účasti na neoficiálním setkání zástupců stávajících a nového akcionáře se zaměstnanci máme několik informací takříkajíc z první ruky.

Kdo je Aliatel a GTS

Aliatel vznikl v roce 1996 jako společný telekomunikační podnik osmi českých rozvodných závodů, v roce 1998 do firmy vstoupil zahraniční spoluvlastník, německá RWE, která v současné době vlastní 40procentní podíl. Spolumajitelé z řad rozvodných společností v ČR poskytli svá zařízení pro montáž datové sítě Aliatelu – velmi husté pokrytí vlastní optikou se tak považuje za hlavní „rodinné stříbro“ firmy; není však známo, zda i nový majitel bude využívat této spolupráce – i GTS má samozřejmě vlastní páteřní síť.

Od roku 1998 poskytuje Aliatel datové, od roku 2000 internetové služby, zaměřil se také na oblast hlasových služeb, ať již poskytovaných na vlastní síti, nebo pomocí volby operátora pro zákazníky Českého Telecomu (ČTc). Služby jsou zaměřeny především na firmy, do oblasti klasického maloobchodu se firma příliš nepouštěla, i když nabízí ADSL služby (přeprodávané od ČTc). Obrat 2,55 mld. korun za rok 2003 vynesl Aliatel na první místo mezi alternativními operátory, podle EBITDA (provozní hospodářský výsledek před započtením odpisů a dalších odpočtových položek) je s 250 mil. korunami stále na druhém místě za GTS. Ke konci roku 2003 měla společnost 353 zaměstnanců.

Společnost GTS má za sebou poměrně bouřlivý vývoj – samotná firma vznikla v roce 2002 sloučením společností Dattel, GTS Net a GTS INEC; díky Dattelu měla výhodu částečného pokrytí centra Prahy vlastními telefonními linkami. Poté došlo k pohlcení firmy GTS společností KPNQwest (v ČR bývalý EuNet), po krachu KPNQwestu a odkoupení společností AnTel Holdings, Ltd se firma vrátila k názvu GTS. Je součástí GTS Central Europe, která má aktivity v Polsku, Slovensku, Maďarsku a Rumunsku.

Stejně jako Aliatel se GTS zaměřuje především na business klientelu, a to jak hlasovými, tak datovými službami. Kromě toho se však výrazněji angažuje v oblasti retailu a SOHO (small office/home office) – například nabídla letos paušál pro dial-up, na linkách ve středu Prahy nabízí vlastní verzi ADSL (GTSL) a také poskytuje hlasové služby pro domácnosti.

Firma je v současné době na druhém místě mezi alternativci s obratem 2,2 mld. korun a na prvním podle EBITDA s výsledkem 343 mil. korun. GTS má zhruba 380 zaměstnanců.

Díky spojení vzniká jednoznačná „jednička“ mezi alternativními operátory, která však stále dosahuje jen velmi malé části výsledků Českého Telecomu.

Nadále pod značkou GTS

Setkání se zaměstnanci se v atriu sídla Aliatelu účastnili pánové Havel (Jihočeská Energetika), Halm (RWE) za stávající majitele Aliatelu a generální ředitel GTS pan Rusnák.

Podle slov pana Havla byla smlouva s GTS podepsána již v pátek večer po poměrně dlouhém a namáhavém jednání, ovšem informace o tom, že Aliatel měl připadnout eTelu, označil za řízené úniky falešných informací (ostatně vzpomeňme na prodej Novy, kdy se ještě několik dní před ohlášením prodeje CME – se kterou se vyjednávalo půl roku – hovořilo o prodeji německému Bertelsmannu). Ať již šlo o maskování, nebo GTS doslova na poslední chvíli „přebila“ konkurenci, pan Havel potvrdil, že nabídka GTS byla natolik dobrá, že ji prostě nešlo odmítnout.

V současné době ještě je firma stále majetkem původních akcionářů, k převodu akcií na GTS a uvolnění financí z vázaného účtu dojde až v okamžiku, kdy bude celý obchod schválen také antimonopolním úřadem (ÚHOS). Odeslání všech potřebných dokumentů na ÚHOS se očekává 23. prosince, na posouzení běžných případů má úřad 30 dní, proto by k převzetí Aliatelu mohlo fakticky dojít k 23. lednu 2005. Pod pojmem převzetí si můžeme představit samozřejmě sloučení do jedné společnosti, neboť nemá smysl provozovat dva sobě konkurenční operátory.

Zajímavé byly informace o tom, že cílem GTS je pokračovat v nákupu dalších AO a vybudovat firmu do pozice „druhého národního operátora“, tedy vymanit se ze skupiny označované jako alternativní operátoři. V horizontu několika málo let předpokládá nákup dalších dvou až čtyř firem, do dvou či tří let by měl být obrat firmy na úrovni 8–9 mld. korun (defacto dvojnásobek společných výsledků za rok 2003).

Nová firma, která vznikne sloučením obou společností, samozřejmě převezme všechny zákazníky, v průběhu dvou měsíců také má být zcela jasno, jak to bude s pracovníky firem – kdo odejde, kdo zůstane a kdo zůstane na přechodnou dobu. Podle slov pana Rusnáka nemají zaměstnanci předpokládat, že automaticky zůstanou všichni z GTS a lidé z Aliatelu budou o svá místa bojovat, šance by prý měly být poměrně rovné na všech úrovních, od managementu po běžné zaměstnance. Ostatně, jelikož se jedná o sloučení dvou v podstatě shodně velkých firem, asi bude ideální pro kontinuitu fungování, aby i lidské zdroje byly zhruba půl na půl.

BRAND24

Ohledně jména této „nástupnické“ společnosti prý nebylo tak docela jasno – původním cílem bylo provést sloučení tří operátorů, a to by mohlo vést i k vytvoření zcela nové značky, která by si mohla vytvořit novou image. Jelikož však z tohoto záměru sešlo a GTS je součástí středoevropských struktur GTS CE, zůstává zachované jméno GTS; když by se rozhodovalo v čistě lokálním, republikovém kontextu, bylo by prý lepší zůstat u jména Aliatel. Můžeme být jen zvědaví, kdo dál bude v hledáčku GTS.

Spojení „jedničky“ a „dvojky“ v oblasti alternativních operátorů skýtá naději pro zákazníky na další zlepšení konkurence na trhu, a tedy tlak na zvyšování kvality a pokles ceny. Zatímco liberalizace pro firemní klientelu je již faktem a vybírat lze poměrně svobodně, v oblasti menších zákazníků a domácností je ještě stále co napravovat a je zde velký prostor pro nové služby. Doufejme tedy, že integrace obou společností a postupné rozšiřování nabídky GTS do retailu, kterou firma zahájila již loni, přinese v dohledné době zajímavé novinky i pro běžné zákazníky.

Kdo bude další akvizicí GTS?

  • Contactel.
    58 %
  • České radiokomunikace.
    11 %
  • Tiscali.
    11 %
  • eTel.
    4 %
  • Někdo jiný.
    16 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).