Hlavní navigace

O Bojkotu a občanské společnosti

17. 11. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po dvou týdnech pilné práce všech organizátorů, kteří se na akci Internet proti monopolu podílejí, po dvou týdnech poměrně značné mediální kampaně, prostě po dvou týdnech snažení se zítra konečně dostáváme k (prozatimnímu) vyvrcholení - k Bojkotu a demonstraci.

I řekl Bůh: „Bud světlo!“ A bylo světlo. Viděl, že světlo je dobré, a oddělil světlo od tmy. Světlo nazval bůh dnem a tmu nazval nocí. Byl večer a byl jitro, den první.

Zítřek se ponese v opačném duchu. Zatímco dnes a denně se na Internetu setkáváme se „světlem“ rozsvícených serverů, zítra jich jako na povel 800 zhasne – a bude tma. Nebude to pro nikoho dobré, ale všechny tyto stovky lidí vědí, proč to dělají, stejně jako tisíce signatářů petice Internet proti Monopolu – SPT TELECOM by měl poznat, kde jsou jeho hranice.

Na den před devíti lety se cinkalo klíči, lide vypoklonkovali starý režim ze dveří a začala se budouvat demokracie. S většími či menšími obtížemi, ale demokracie. Slýcháváme dost často nářky na to, jak málo je u nás rozvinutá občanská společnost – lidé se nepokoušejí vzít osud do svých rukou, jen tupě nechávají na státu, aby za ně rozhodoval, a po hospodách pak nadávají na politiku.

Jsem hrdý, že právě v lůně Internetu se zrodila akce, která trochu popírá to, co jsem řekl. Internet proti Monopolu je bez ohledu na to, co chceme dosáhnout a proč toho chceme dosáhnout, zřejmě největší nezávislou akcí, která vyšla zdola, od prostých lidí, kteří chtějí něco změnit a nechtějí sebou nechat smýkat jako kusem hadru. Podepsalo-li se pod petici řádově stotisíc signatářů, je to úžasná věc.

Přestože se akce Bojkot v listopadu koná jaksi náhodou, díky tomu, že Telecom zrovna nyní rozhoduje o zdražení poplatků (bývalo zvykem tomu říkat „úprava cen“), zdá se mi to velmi symbolické. Snad to nebude znít příliš pateticky, ale před devíti lety vyšli lidé do ulic aby změnili svůj život. Zítra, na demonstraci Bojkotu, se asi nikomu život měnit nebude. Přesto všichni, kteří přijdou, dají najevo, že na rozdíl od mnoha svých spoluobčanů vědí, co jim 17. listopad 1989 vedle zahraničních aut a barevných televizí bez pořadníků přinesl – možnost vzít správu věcí svých do svých rukou.

Odpusťte poněkud více filosofující příspěvek, než mám ve zvyku psát. Už končím, jen poslední podstatná informace: pražský sraz je zítra v 16.00 na Vrchu Svatého Kříže u Olšanského náměstí. Mapka je zde. S sebou vemte 3 metry prádelní šňůry, budete ji potřebovat. Brněnský sraz začíná ve stejnou dobu na Šilingrově náměstí před budovou Telecomu.

BRAND24

Tak zítra naviděnou.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).