Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku O karbidech, větrácích a principu flašinetu od Aleš Miklík - Jako od autora článku, na který Petr Staníček...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 10. 2004 15:03

    Aleš Miklík (neregistrovaný)
    Jako od autora článku, na který Petr Staníček v glose odkazuje, to možná bude znít trochu divně, ale osobně si nemyslím, že by zrovna čipy z karbidu křemíku byly onou jedinou a vroucně očekávanou záchranou před zvukovým smogem v kancelářích. Technologie k tichému chlazení jsou dostatečně rozšířené už nyní a nemusí ani stát tolik co čipy k řízení jaderných reakcí :) Já jsem svůj domácí počítač ztišil za bratru sedm stokorun tak, že nyní poznám jeho běh jen podle svítícího monitoru.

    Jinak samozřejmě zmíněný objev může ještě dokázat leccos, záleží ovšem na pružnosti jeho přechodu z laboratoře do světa - a to už zdaleka nezávisí na schopnostech vědců, jak tu již v diskusi přede mnou zaznělo...

    (Nehledě na to, že malá odolnost křemiku vůči teplu zdaleka není jediný problém, se kterým se současná cesta zvyšování výkonu procesorů brzy bude potýkat).
  • 12. 10. 2004 15:48

    Dusan (neregistrovaný)
    Pri "vytahovani" se ztisovanim PCdla je treba uvest jeho konfiguraci. Na jednu stranu pokud ma clovek Celeron 700, tak ho ztisi zavrenim krabice, na druhou stranu vysoce vykonnou soucasnou herni stanici ztisit nelze bez pouziti extremnich prostredku (typicky vodnik). Ono pokud mate dva 7200ot disky v RAIDu, trigigahertzovy procesor, high end grafickou kartu a 450+W zdroj, tak je vyvin tepla takovy, ze tiche chlazeni je v podstate nemozne.
  • 12. 10. 2004 16:11

    J (neregistrovaný)
    Ono nejde ani tak o ztiseni vykone gamesnicke stanice, u ktere mate vetsinou jeste vykonejsi reproduktorovou soustavu (pripadne alespon lepsi sluchadla), takze hluk vetraku je vetsinou prijatelne (= nevnimatelne) pozadi.

    Jde o kancelare, ve kterych travite vetsinu dne a kde je tech X vetraku uz velmi neprijemne pozadi. A pritom prave vetsinou nejde o nijak extremne vykone stroje a pasivne by se uchladit daly. Jenze na grafarnu se da radsi pidi chladic s pidivetrakem, ktery huci a dela ramus, misto masivnejsiho kusu hliniku.

    Samozrejme ze do firmy je idealni reseni nakoupit notesy a maximalne k nim pridat klasicke KB, pripadne vetsi monitor tam kde je treba. Zde vetsinou hluk problemy nedela (i kdyz uz jsem take slysel pekne rvouny, nedavno jeden s Celeronem).
  • 12. 10. 2004 16:49

    Dusan (neregistrovaný)
    Ted sedim u Dell C640 a huci temne jako vzdalena Niagara. ;-) To ze je stanice gamesnicka neznamena, ze jsou furt repraky osolene na maximum, naopak v kancelari je obvykle vetsim zdrojem hluku drbna od vedle a telefony obecne, specialne v open space. :-(
  • 12. 10. 2004 17:13

    Aleš Miklík (neregistrovaný)
    Ano, onou stanici je skutecne Celeron na 450 MHz :) A skutecne by mi na praci plne postacoval, nebyt toho, ze mi slouzi i jako PC domaci - a tudiz v soucasnosti skladam PC nove. Ani u nej me ale naklady na tichy provoz neprisly na castku, kterou bych v zajmu ergonomie nebyl ochotny vydat - cca 1600 korun za dva tiche vetraky a odhlucnovaci material. A to nemluvim o vodnim chlazeni (ovsem s cenou o poznani vyssi)...

    Ale jak uz bylo receno, pro kancelar neni prehnaneho vykonu potreba, pricemz prave v techto strojich casto truni vetraky s naprosto otresnou zvukovou produkci, jako by pro praci nebyl klid jednou z klicovych podminek. Holt zatim si asi nikdo nezvykl takovou samozrejmost po dodavatelich IT pozadovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).