Hlavní navigace

O mýtech, pověrách a Internetu aneb má to zadarmo, nemá to zadarmo, má to zadarmo!

22. 8. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Internet je ve skutečnosti ta největší poťouchlost, kterou si kdy lidstvo vymyslelo. Přesvědčuji se o tom dnes a denně, zejména při sledování dění na internetím poli. Především ovšem na tom "emerickém", protože tam se věci přece jen dějí poněkud "ve větším měřítku", než na našem malém, domácím Internetu. A ne nadarmo se říká, že jednou "to" sem dorazí taky. A pokud je to pravda, máme se na co těšit.

Například úvahy nad zprávami z konce týdne.

Dostanete někdy něco zadarmo? Inu, vypadalo to, že dostanete. Není to nijak dávno, co se roztrhl pytel s počítači zadarmo. Myšlenka, že by se počítač mohl dodávat s internetovým připojením a internetovými službami, vypadala jako skálopevná, neotřesitelná a neprůstřelná. Tím, jak se cena počítačů blížila kamsi pod 400 dolarů, začalo se zdát, že se rodí skvělý trh. Počítače zadarmo a peníze vybrané jen ve službách.

Jenže, jak se nakonec ukazuje, 400 dolarů je skutečně magická hranice. Pokud prostě dáte fyzicky dohromady to, co je potřeba, aby vznikl počítač, připočítáte k tomu něco málo za montáž a ještě něco málo za dodání výsledku kam je potřeba, končíte na 400 USD.

A pokud narazíte na něco levnějšího, znamená to, že už je to příliš levné, aby to byla pravda. Tedy lépe řečeno, aby to bylo složeno z čehokoliv, nad čím by se někdo neusmíval již před několika lety. Takže co najdete v superlevné nabídce? Repasovaný hardware, procesory, které už nikdo nevyrábí, počítače bez disket či portů. Ale co, máte to zadarmo!

A pokud tomu ještě pořád nevěříte, na pomoc příchází IDC. Přichází, aby zasadilo poslední ránu jednomu z mýtů. Podle IDC se totiž na počítači prodávaném za 399 dolarů dají vydělat tak maximálně jeden či dva doláče. Hopla.

Přece jen něco zadarmo dostanete. Ale určitě to nebude zmiňované PC. Prozatím totiž můžete stále mít zadarmo jakékoliv hudební album, na které si vzpomenete. Stačí nastartovat Napster, napsat co hledáte a začít tahat. Čím rychlejší linku máte, tím dříve můžete mít doma hudební knihovnu, za kterou by se ani Michael Jackson nemusel stydět.

Těžkou hlavu z toho mají hudební společnosti, které nestydatě bohatnou na prodávaných CD. Těžkou hlavu z toho mají i někteří autoři. V každém případě ovšem mají něco společného, nečetli totiž Billa Gatese, který by jim rychle vysvětlil, že na Internetu není místo pro prostředníky. Prostě Internet je tady od toho, aby všechno šlo rovnou od tvůrce ke spotřebiteli.

Lehkou hlavu z toho má Stephen King, mistr světového hororu. Billa Gatese asi četl a tak do toho šlápl velmi ostře. Podrývá autoritu vydavatelů i knižních obchodů a nabízí celému světu své knihy zadarmo nebo za symbolickou cenu.

Těžkou hlavu však z toho mají i někteří zdánlivě nezúčastnění, například AOL. To odstavilo vyhledávací službu zaměřenou na nalezení MP3 souborů. Těžkou hlavu mají hlavně z toho, že jejich služba nedokáže rozlišit, na co ukazuje, a jestli to náhodou není zrovna něco, za co by je třeba Metallica mohla žalovat.

Nojo, ale někdo to nakonec všechno zaplatí! Jasná věc, bodejť by to někdo nakonec nezaplatil. Desítky či stovky milionů dolarů utopených v internetích podnikáních se odněkud musí vzít a někdo je taky jednoho dne bude chtít zpět. A tak je stále častější a častější, že doposud hýřivé internetové společnosti končí, zeštíhlují a vůbec jinak přicházejí k rozumu.

BRAND24

Nejhůře jsou na tom v poslední době elektronické obchody. Kozmo rozdávalo minulý týden růžové papírky a spotřebovalo jich 275. Value America se vydala směrem k bankrotu a propustila 185 lidí. Dell ohlásil finanční výsledky a burza na ně zareagovala pádem akcií výrobců PC hardware. A stále také nikdo nevyřešil problém číslo jedna – jak budou někteří (jako třeba Hewlett Packard) chtít vydělávat na něčem, co je skutečně zadarmo. Jmenuje se to Linux.

Na druhou stranu, Microsoftu si pro pomoc zavoláte zpravidla už jenom dvakrát, zadarmo. Pokud budete chtít volat vícekrát, budete platit. Nakonec je to ale pořád lepší, než 06×x linky, tam samozřejmě volat můžete, vzdychat a užívat si taky, ale zadarmo ani omylem. Jedno to má ale společné, pokud si pomůžete sami, nebude vás to stát vůbec, ale vůbec nic.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).