Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku O prefabrikovaných graficích, záhonu kytek a logu iDnes od Michal Janko - Dotaz první: Proč se autor tolik ohání základy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 1. 2005 16:25

    Michal Janko (neregistrovaný)
    Dotaz první: Proč se autor tolik ohání základy typografie, když ani není s to psát ve svém textu uvozovky? Pochopím to, psal-li svůj článek na notebooku - třeba na tom mém je těžké vyťujkat ALT+0132 (Nevíte někdo, jak na to snáz?)

    Dotaz druhý: Proč se těžcí profesionálové tak rádi otírají o produkty Corelu? V čem je (kromě layoutu a pluginů) lepší Photoshop oproti Photo-Paintu, Illustrator oproti Drawu?
  • 21. 1. 2005 17:45

    Petr Staníček (neregistrovaný)
    Vážený, na webu není zvykem uvozovky používat, protože všemožná kódování, indexátory, redakční systémy atd., které jsou po cestě, s tím můžou mít problémy.

    Ano, píšu na notebooku, ale narozdíl od vás si nemusím pamatovat nějaké obludné číselné kombinace, protože typografické uvozovky jsou v MacOS vždy přímo na klávesnici ?české?, ?anglické? i ?jednoduché? a ?single? i ?francouzské?. Ale pokud se vám (nebo někomu) v tomto příspěvku nezobrazují, aspoň vidíte důvod, proč je zvykem je na webu raději nepoužívat (jedině zapsané entitami, ale s tím jsou zase jiné, možná větší problémy). A pokud vás to zajímá, je to Alt(+Shift)+N/H/J/9/0. Ale to - předpokládám - ve Windowes fungovat nebude... Zkuste nějaké kombinace s Ctrl+Alt, možná to tam někde bude.

    A s tím Corelem je to historická zkušenost (která už, jak jsem psal dříve, dnes neplatí). CorelDraw byl první všeobecně dostupný grafický editor, takže se s ním na ?DTP? vrhly davy mladých, nadějných a pohříchu neschopných. To bylo skvěle doplněno staršlivými chybami Corelu samotného (jestli jste někdy viděl několikanásobně zvětšené "křivky" z prvních verzí Corelu, jistě chápete), které tento produkt ve srovnání s profesionálními editory od Adobe nebo Macromedie degradovaly na nevěrohodnou dětskou hračku.

    Dnes už je to jiné, CorelDraw je už dávno plnohodnotný editor (i když s mnoha výhradami - dělal jsem podorbnou recenzi CDSuite11, takže moc dobře vím, o čem mluvím), ale nálepka lidového, amatérského nástroje už mu zůstala.

    Určitě máte jiné zkušenosti, ale já jsem za dvanáct let své praxe nepotkal nikoho, kdo by dělal profesionálně (a dobře) grafiku na Corelu.
  • 21. 1. 2005 18:50

    Michal Janko (neregistrovaný)
    Ten MacOS vám závidím, já si musím nechat o Applu zatím jeno zdát...
    Nejsem odborník, ale přispíváte-li opakovaně na jeden server, jistě znáte jeho redakční systém; aneb: je psaní uvozovek problematičtejší než psaní českých znaků?
    Ke Corelu: Podle mě si jeho grafické programy nezaslouží, aby byly spojovány s diletantskou prací. Vadí mi nabubřelost, s jakou adobácká profikomunita na corelisty pohlíží. Macromedii znám jenom pár let, nevím, zda ta firma vůbec existovala, když jsem prvně zkoušel CorelDRAW! 3 na CD-ROM.
    Poslední hlesnutí k logům: Logo Lupy samotné také není zrovna grafickým skvostem. Osobně mi připomíná vojenské prostředí.
    Think different!
  • 22. 1. 2005 19:30

    nhek (neregistrovaný)
    Ke Corelu a uvozovkam no comment. Ale s tou poznamkou o logu Lupy souhlasim (i kdyz si myslim, ze s nim autor clanku nema nic spolecne).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).