Hlavní navigace

Názor k článku O registracích a kalašnikovech, aneb Krteček a NIC od Dan Lukes - Pokud jste dopisu Vy rozumel, ale mluvite o...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 9. 2004 9:52

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Pokud jste dopisu Vy rozumel, ale mluvite o jinych, kteri by mu treba nerozumeli, je vsechny me pripominky beze zmeny treba vztahnout na "ty jine" a nikoli na Vas.

    Schopnost se zeptat na to, cemu nerozumim povazuji za naprosto elementarni a argument "on se zeptat neumi" neuznavam at uz se tyka kohokoliv (dospeleho). Jestlize ten, ktery si ridi svoji firmicku vecem nerozumi, mam za automaticke, ze si shani nekoho, kdo tomu rozumi. Tak jako ja, ktery nerozumim autu, ho pravidelne a automaticky vozim do servisu.

    Vadi mi obhajoba toho, ze je "normalni nerozumet" s tim, ze to pro OSTATNI prinasi povinost o takoveho jedince pecovat. Ano, normalni JE nerozumet vsemu. TO ale prinasi povinost ME, nikoli okoli.

    Nevim, jestli je postatou lidskeho pokroku obhajoba "jak to ma byt spravne". Vim ale, ze svet, ktery obhajujete se mi nelibi. Svet, kde nekdo muze nebyt odpovedny za veci, ktere dela a ktere se ho tykaji. Svet, kde o nej povinne pecuje nekdo jiny. Jsem (s dvoudeni nepresnosti) prave o tri roky mladsi. Ale dobu, kdy se o me starali a kdy nekdo jiny mel zakonnou povinnost nejlepe vedet, co potrebuju, jeste pamatuji. A lkani po tom, aby se, v ruznych, vice ci mene zastrenych podobach neco podobneho vracelo za pokrok nepovazuju.

    Necht' se monopol maximalne omezi a nedela naprosto nic, co neni uplne bezpodminecne treba. Vysvetlovani toho, co je to domena, jak to funguje, co znamena ktery pojem a co to vubec cele znamena muze delat kdokoliv a neni duvod, aby to delal monopol. Necht' si kazdy takovou peci sezene v te mire a kvalite, v jake potrebuje. A od toho, od koho si vybere.

    Chapu, ze nutit nekoho, aby mi tutez slusbu poskytoval zadarmo je velmi lakave. Taky by CZ.NIC, za ty prachy, mohl zadarmo poskytovat DNS servery (co na tom, ze zlikviduje ty, kteri je v soucasne dobe poskytuji za penize ?). Prijemne by bylo, kdyby k domenam poskytoval i SMTP a WWW servery - coz je vetsina toho, co laikove s firmickami potrebuji a sami si to vyrobit neumi. Pravda, sice by tim zlikvidoval konkurenci i v dalsim segmentu, ale laikum by to nepochybne pomohlo. Taky konektivitu by mel dodavat - no k cemu je domena bez konektivity ?

    To, co po cem glosa vola je omezeni vyberu jak laiky i pro ty, co laikove nejsou. Misto toho, aby autor chtel dalsi zlevneni, pricemz usetrene penize by drzitele domen mohly bud' usetrit nebo venovat na to, aby si odbornou peci zaplatili, chce rozsireni monopolu o "poskytovani bezplatnych skoleni o domenovem systemu laikum". Chce rozsireni tehoz monopolu, na jehoz nekvalitni sluzby si stezuje. Jestlize podobne zmateny pristup meli i ti, ktery "podstatu lidskeho pokroku", tedy "to co je byt spravne", prosazovali v minulosti, pak se celkem nelze divit, ze je soucasny svet tak slozity a zmateny ...

    Sice jsem neznaboh, ale neco to krestanstvi do sebe ma. I Bohu - a ten je vsevedouci a vsemohouci, bylo nutne, kdyz clovek neco potreboval, alespon naznacit. Teprve socialismus prinesl presvedceni, ze se jedinec o sebe starat nema protoze je to laik, ktery tomu nerozumi a stejne by to udelal spatne a i dkyby si nekoho sehnal, vybral by si spatne a byl by podveden. Chapu, ze nekomu se takovy protekcionismus libi. Lenost a snaha "hodit odpovednost na jineho" je prirozenou soucasti lidske povahy. To ale neznamena, ze me nektere prirozene stranky lidske povahy nerozciluji. Obzvlast kdyz se jimi nekdo chlubi a povysuje je na normu. Pardon - autor ty vlastnosti nema. On jen jak rytir bojuje za ty, co maje vice stesti nez on je maji ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).