Hlavní navigace

Názor k článku O stolních přehrávačích, funkcionalismu a T602 blahé paměti od Ellijah Wood - Proč ne, blahoslavení jednodušší, neboť jejich jest království...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 8. 2004 10:51

    Ellijah Wood (neregistrovaný)
    Proč ne, blahoslavení jednodušší, neboť jejich jest království nebeské - ti ostatní ať se spokojí s prachama zákazníků... Co se počítačového funkcionalismu týče, ten článek o to sám bezděčně zavadil - takže ano - proč nepoužívat na jednoduchý text jeden specializovanej program, na tisk štítků druhej, na rozesílání obálek třetí, na přípravu ceníku čtvrtej ? Vždyť takové specializované programy koneckonců i existujou - co teda uživatelům brání, aby je využívali přednostně ??
    Ve skutečnosti jsou to právě uživatelé, kteří svými preferencemi trhu o současný podobě aplikací na trhu rozhodli. To zákazníci, nikoliv Microsoft rozhodli o tom, že používat se bude Word, nikoliv T602. A proč vlastně ?
    Právě z důvodů, který ten článek bezelstně zmiňuje ve prospěch vlastních argumentů. Právě nutnost se učit rozhraní a ovladání více programů, sloužících podobnému účelu, a nutnost přetahovat data z jednoho na druhý činí z podobný konfigurace ve skutečnosti uživatelsky náročnější záležitost - než to, co nabízí komplexní balíky typu Word apod.
    Komu tedy ve skutečnosti tvorba jednoduchých jednoúčelových aplikací vyhovuje ? Skutečně zákazníkům ? Ne, je to lobby těch, kteří na vývoj komplexních aplikací z nejrůznějších důvodů nemají. Všimni si, jak uživatelé srdečně kašlou na jednořádkový utility, které jim vyvpíšou obsah adresáře, zkopírujou soubor, načtou FTP. Používaj Volkova, WinCommandera, Explorer, Konqueror, Nautilus... Všimněte si, jak rychle se zwokenicoval Linux. Není divu, že výrobci geniálně překombinovaných jednořádkových utilit jsou zarmoucený - bohužel, situace je taková, že průměrnej uživatel o jejich nákup nejeví zájem a s komplexností programu naopak roste jeho užitná hodnota i cena (která je jejím obrazem) na trhu exponenciálně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).