Hlavní navigace

Názor k článku O stolních přehrávačích, funkcionalismu a T602 blahé paměti od Petr Staníček - Je smutné, jak už je většina uživatelů deformována...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 8. 2004 10:58

    Petr Staníček (neregistrovaný)
    Je smutné, jak už je většina uživatelů deformována tím, co jako jediné zná a co je jim už tolik let vnuceno jako nejběžnější "standard". Já jsem v žádném případě nemluvil o té horizontální roztříštěnosti, kterou snad někdo může považovat za modularitu Wordu - kdy existují tisíce funkcí a teoreticky každá je vypnutelná, nenaistalovatelná nebo doinstalovatelná. To je možná plug-in architektura, ale ne modularita.

    Já mluvil o vertikální modularitě - o rozdělení na logické celky představující obvyklé workflow. Nejprve se text píše - a při psaní je nejhorší, když vás něco rozptyluje, proto by bylo ideální vše nepatřičné odstranit a moci mít řekněme jen prázdnou plochu a textový kurzor (a pochopitelně veškerý komfort pro psaní, ovšem nenápadně skrytý pod kapotou - korektor překlepů, když někomu vyhovuje, konfigurovatelné klávesové zkratky, thesaurus, slovníky synonym/antonym/homonym, překladové slovníky, doplňování slov, substituce častých frází, konotace, poznámky, odkladiště částí textu atd atd.). Prostě vše pro psaní.

    Když se text následně koriguje, jsou zase potřeba jiné prostředky a jiné jsou zase zbytečné. Korektor spíš potřebuje nástroje pro editaci (proč po dvaceti letech neexistuje ve Wordu možnost snadno změnit slovosled věty? Třeba kliknutím na slova v požadovaném pořadí - s tím že by se správně přemístila interpunkce a velké písmeno na začátku věty? Nejspíš proto, že v angličtině to tak nepotřebují a co je jim po nás, že - anebo to prostě nikoho nenapadlo). Korektor potřebuje taky nějaký označovací a rešeršní aparát, marginálie/pracovní poznámky pod čarou, index klíčových slov apod.

    Když se text formátuje, jsou potřeba zase jiné nástroje, které v předchozí dvou krocích nejsou k ničemu - a naopak, při stylování textu, formátování tabulek a lámání stránek vám není k ničemu rešeršní aparát a slovník homonym.

    A tak dále. Takových základních modulů se dá najít cca pět až deset, není jich rozhodně mnoho. Nejde přitom o nějaký souhrn funkcí, o kterých předem nevím, jestli je budu, nebo nebude potřebovat - ale o volbu stylu práce. Když jsem spisovatel, pořídím si modul pro psaní a korektury (s vším mohutným arzenálem, který bych mohl mít); když jsem grafik, investuji spíš do formátovacího a lámacího modulu; jako ekonom si pořídím nějspíš nějakou BusinessSuite(TM) atd.

    To je vertikální modularita, o které mluvím. A ne horizontální roztříštěnost Wordu - který umí sedm milionů věcí, ale žádnou pořádně. Chci-li psát knihu, musím stejně zaplatit za funkce mail-merge, databázovou integraci, kreslení tabulek, knihovny clipartů, plugin pro psaní matematických vzorců, Wordart a dalších párt set nesmyslů, které mě nezajímají, nerozumím jim a NECHCI je. A přitom tenhle nejlepší textový procesor na světě mi neumožní napsat si k odstavci pracovní poznámku na okraj, odložit kus textu k pozdějšímu použití, pomoci mi s (již potřetí se opakuji) změnou slovosledu, o podpoře tvarosloví a ohýbání slov při úpravách textu ani nemluvě... A stejně jako je povrchní, nedokonalá a málo užitečná nějaká podpora kreativního psaní, je taky nedostatečná podpora pro korektury textů, pro jejich formátování, pro sazbu, pro grafiku i firemní workflow. Word toho umí mraky a nic pořádně.

    Kdyby se ten obrovský Word osekal na pět, sedm menších částí (třebas oddělených jen virtuálně ), v jádře z každého modulu zlstala jen jednoduchá základní funkcionalita a přitom se ke každé vytvořil dodatečný rozšiřující modul, který by tu jednoduchou funkčnost doplnil o profesionální možnosti, pak by to byl teprve nejlepší textový procesor hodný svého jména. Microsoft na to prostředky má - jen nemá důvod, protože zahnil v pozici monopolního dodavatele, který nemá potřebu nic vylepšovat. Za posledních patnáct let se ve Wordu NIC nezměnilo, všechno jsou jen kosmetické úpravy - ale nějaký novátorský přístup, nějaké skutečné vylepšení, nějaká skutečná podpora pro uživatele chybí.

    A o tom mluvím. Mluvím o tom, že psát knížku (nebo scénář) je ve Wordu téměř utrpením. Možnná je to dobrý nástroj na kancelářskou komunikaci (psaní dopisů, oběžníků a cedulek na dveře). Ale to není zdaleka vše, co má textový procesor umět.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).