Hlavní navigace

Názor k článku O stolních přehrávačích, funkcionalismu a T602 blahé paměti od Pavel - "A umí jednoduché textové editory automatické náhrady? Sází...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 8. 2004 11:33

    Pavel (neregistrovaný)
    "A umí jednoduché textové editory automatické náhrady? Sází třebas správně pomlčky a uvozovky? Umí styly? Umí průběžnou kontrolu překlepů? Umí revize? Umí šablony?"

    Mluvíme o sazbě nebo psaní textů? K čemu je, když se láme text v nějakém profesionálním DTP programu, aby textový editor "sázel" pomlčky a uvozovky - to je úkol specializovaných DTP programů. Bohužel, word se do této kategorie také tlačí (pak to také tak vypadá).

    "Zmiňovat *TeX v souvislosti s Wordem je docela oblibeny zertik, zkuste si treba rozchodit cesky MikTeX s vystupem do PDF a Type1 fonty, s nejakymi nadstandardnimi baliky. Pak zkuste vysazet tabulku pres vice nez jednu stranku a zkuste do dokumentu vlozit nekolik obrazku v ruznych formatech. A pak si zkuste predstavit, ze tohle dela obycejny uzivatel, ktery neni nijak nadseny z vypocetni techniky a nejakou trebadiplomku v tom nejak vysazet musi."

    Jasně, žertík. Už jsem vysázel ledascos a neměl jsem větších problémů. Běžný uživatel nepotřebuje sázet tabulky přes více stránek (to nedělá ani ve wordu). Viděl jsem teď diplomku, napsanou ve wordu, a chtělo se mi brečet. Větší (s prominutím) "hnus" jsem neviděl. Pokud má vzhled dokumentu vypovídat o autorovi, tak, bohužel, word je dost slabý.

    A to, že LaTeX je složitý je nesmysl, existuje spousta šablon, které se postarají o vzhled. Zkoušel jste sázet ve wordu bibliografie? Dost porod, většina lidí to vzdá a udělá to ručně. A když se něco změní? Ruční přepis to přece řeší...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).