Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku O stolních přehrávačích, funkcionalismu a T602 blahé paměti od zoul - "Nejprve se text píše - a při psaní...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 8. 2004 11:38

    zoul (neregistrovaný)
    "Nejprve se text píše - a při psaní je nejhorší, když vás něco rozptyluje, proto by bylo ideální vše nepatřičné odstranit a moci mít řekněme jen prázdnou plochu a textový kurzor"

    Jako třeba takhle? http://zoul.homelinux.net/word.png

    (Buďte něžní, je to stará 486.)

    "A přitom tenhle nejlepší textový procesor na světě mi neumožní napsat si k odstavci pracovní poznámku na okraj"

    Vložit -> komentář? Dokonce si ji můžete namluvit.

    "odložit kus textu k pozdějšímu použití"

    Cut'n'paste? Určitě není žádný problém napsat makro, které vloží do dokumentu poznámku, text vyřízne, přehmátne do jiného dokumentu a tam text vloží.

    "Word toho umí mraky a nic pořádně."

    Word toho umí mraky a většinu z toho dostatečně dobře. Pokud chcete specializovaný software na překlad knih, nechte si ho napsat nad Wordem --- nemůžete čekat, že ho udělá Microsoft.

    "Microsoft na to prostředky má - jen nemá důvod"

    Ano, protože je to normálně fungující firma a nebude dělat něco, co by se mu nevyplatilo.

    "Za posledních patnáct let se ve Wordu NIC nezměnilo"

    Před patnácti lety snad Word ještě vůbec nebyl.

    "A o tom mluvím. Mluvím o tom, že psát knížku (nebo scénář) je ve Wordu téměř utrpením."

    Já knížky ve Wordu překládám a jsem naprosto spokojený.

    T.
  • 10. 8. 2004 11:47

    Eso (neregistrovaný)
    Chápu tvůj názor, ale myslím, že vycházíš ze špatné premisy.

    Psát knihu bude totiž jen malý zlomek uživatelů takového editoru. Hádám, že naprostá většina lidí ve Wordu píše dokumenty, které se pak rozhodně nebudou lámat v Quarku.

    Word je součístí MS Office, což je kancelářský balík. Je primárně určn pro úředníky, sekretářky a managery, kterých je tisíckrát víc, než spisovatelů.

    Ty dokumenty se nebudou tisknout vůbec, nebo na laserovce v kanceláři, aby se za pár týdnů hodily do koše.

    Předpokládám, že pro profesionální psavce a korektory jsou lepší editory jako je třeba TES Accent.
  • 10. 8. 2004 12:07

    Petr Staníček (neregistrovaný)
    ad screenshot - bohuzel tohle umi jen Word pro Windows - MacOSX verze to z nejakeho duvodu proste neumi :((( A to se rika, ze X.Word je lepsi nez puvodni PC verze...

    Alle jinak evidentne netusite, o cem mluvim. Nejake cut'n'paste mezi dokumety a kretivni odkladiste a poznamkopvy aparat jsou opravdu nebe a dudy; komentar nad slovem a poznamka na kraji vede odstavce jakbysmet; atd...

    Ale to je zbytecna flamewar - vam Word vyhovuje, mne ne. Bohuzel je to porad nejlepsi textovy editor (tedy v tom smyslu, ze neni nic lepsiho). Pro vas je to dobra zprava a jste spokojen - pro me je to zprava spatna a spokojen nejsem ani nahodou. Ale to nemuzeme vyresit.
  • 10. 8. 2004 12:24

    thingwath (neregistrovaný)
    Word tu před patnácti lety byl, dokonce i asi trošku více. A ne, nezměnilo se skoro nic.
  • 10. 8. 2004 12:41

    zoul (neregistrovaný)
    Nedokazu si predstavit, proc by mel neco takoveho do Wordu (tedy obecneho textoveho procesoru) zavadet primo Microsoft. Microsoft pro neco podobneho IMHO udelal dost tim, ze k Office existuje (nevim nakolik rozumne ale rozhodne pouzitelne) API, o ostatni se musi postarat trh a jina firma.
  • 10. 8. 2004 14:53

    Eso (neregistrovaný)
    "A to se rika, ze X.Word je lepsi nez puvodni PC verze..."

    Aniz bych chtel jakoukoli flame - kdo to rika?

    Mozna, ze jen proste chces to, co vetsine nevyhovuje :)

    Word ma od nejake verze vic schranek (takže multi- copy/paste), ale ja to vypinam jak muzu, protoze mi to vubec nevyhovuje.
  • 10. 8. 2004 15:10

    Eso (neregistrovaný)
    "Bohuzel je to porad nejlepsi textovy editor (tedy v tom smyslu, ze neni nic lepsiho)."

    No a co třeba ten Accent:

    http://www.bmsoftware.com/tesaccentexpress.htm

  • 10. 8. 2004 15:44

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Nikdy nemen vitezny tym :-)

    Proc by mel Microsoft neco menit, kdyz mu z prodeje Office stale rostou vynosy?

  • 10. 8. 2004 16:28

    Petr Staníček (neregistrovaný)
    To je samozrejme pravda a nikdo nemuze ocekavat, ze by MS menil uspesnou strategii. Ale proc vsechny ostatni "konkurencni" Officy jako by MS z oka vypadly? Jak by mohl nejaky StarOffice prevalcovat MSOffice, kdyz ho temer kopiruje? Kdyz jedinou vyraznejsi odlisnosti je jina barva ikonek na listach...

    Jsou obecne dve mozne obchodni konkurencni strategie - budto kopirovat model nejuspesnejsiho konkurenta a vezt se s nim na vlne (pochopitelne s mizivou sanci ho predstihnout), nebo najit model vyrazne odlisny od vsech konkurentu a bojovat proti nim. Proc zrovna v oblasti nejzakladnejsiho softwaru (programy na psani a pocitani) VSICHNI pouzivaji jen tu prvni strategii?

    Vsichni se boji riskovat. Ja na to mit penize, tak do toho jdu a udelam misto dalsi kopie MSO bohate konfigurovatelnou modularni stavebnici - postavil bych produkt ideove zcela odlisny od MSO a nabidnul alternativu.
  • 10. 8. 2004 16:49

    Roger (neregistrovaný)
    Protoze chteji pretahnout stavajici uzivatele MSO. Kdyz takovy uzivatel uvidi uplne cizi prostredi, lekne se a utece zpet k MS.
  • 10. 8. 2004 16:49

    LK (neregistrovaný)
    Já bych to neriskoval. Popsal jsem již zkušenost se státními úřednicemi, ale úplně stejně se chovají lidi z mého širokého okolí, dokopat manželku k tomu, aby při diplomce používala styly, že se jí pak lepší vygeneruje obsah, to byl pomalu nadlidský úkol (ale povedlo se).
    Dle mně se tak chová naprostá většina uživatelů kancelářských balíků. Dejte jim do ruky něco jiného a pošlou vás s tím do háje, že nemají čas se to učit, že potřebují pracovat (třeba připravovat ty texty, z nichž potom budou dělat zprávu psanou ve Wordu). Stejně tak mě hnala matka, že než by se věci jako styly a šablony naučila, tak to 3x rychleji udělá BFU způsobem a nemusí si nic pamatovat.
    Je to bohužel realita. Ono stačí, jak někde uživatelé, co dostanou Mozillu, nadávají, že jejich oblíbená funkce není ve třetím menu pátá seshora, ale v druhém menu čtvrtá odspoda. Chtějí mít to, na co jsou zvyklí a cokoliv jiného je problém. Obávám se, že byste tu masu nepřesvědčil. Pár geeků určitě, ale mainstream nikoliv.
  • 11. 8. 2004 14:58

    Marconi (neregistrovaný)
    to sice ma.... ja to osobne nesnasim, protoze kdyz kopiruju nekolik veci za sebou tak se cas od casu vlozi neco uplne jinyho
  • 10. 8. 2004 10:58

    Petr Staníček (neregistrovaný)
    Je smutné, jak už je většina uživatelů deformována tím, co jako jediné zná a co je jim už tolik let vnuceno jako nejběžnější "standard". Já jsem v žádném případě nemluvil o té horizontální roztříštěnosti, kterou snad někdo může považovat za modularitu Wordu - kdy existují tisíce funkcí a teoreticky každá je vypnutelná, nenaistalovatelná nebo doinstalovatelná. To je možná plug-in architektura, ale ne modularita.

    Já mluvil o vertikální modularitě - o rozdělení na logické celky představující obvyklé workflow. Nejprve se text píše - a při psaní je nejhorší, když vás něco rozptyluje, proto by bylo ideální vše nepatřičné odstranit a moci mít řekněme jen prázdnou plochu a textový kurzor (a pochopitelně veškerý komfort pro psaní, ovšem nenápadně skrytý pod kapotou - korektor překlepů, když někomu vyhovuje, konfigurovatelné klávesové zkratky, thesaurus, slovníky synonym/antonym/homonym, překladové slovníky, doplňování slov, substituce častých frází, konotace, poznámky, odkladiště částí textu atd atd.). Prostě vše pro psaní.

    Když se text následně koriguje, jsou zase potřeba jiné prostředky a jiné jsou zase zbytečné. Korektor spíš potřebuje nástroje pro editaci (proč po dvaceti letech neexistuje ve Wordu možnost snadno změnit slovosled věty? Třeba kliknutím na slova v požadovaném pořadí - s tím že by se správně přemístila interpunkce a velké písmeno na začátku věty? Nejspíš proto, že v angličtině to tak nepotřebují a co je jim po nás, že - anebo to prostě nikoho nenapadlo). Korektor potřebuje taky nějaký označovací a rešeršní aparát, marginálie/pracovní poznámky pod čarou, index klíčových slov apod.

    Když se text formátuje, jsou potřeba zase jiné nástroje, které v předchozí dvou krocích nejsou k ničemu - a naopak, při stylování textu, formátování tabulek a lámání stránek vám není k ničemu rešeršní aparát a slovník homonym.

    A tak dále. Takových základních modulů se dá najít cca pět až deset, není jich rozhodně mnoho. Nejde přitom o nějaký souhrn funkcí, o kterých předem nevím, jestli je budu, nebo nebude potřebovat - ale o volbu stylu práce. Když jsem spisovatel, pořídím si modul pro psaní a korektury (s vším mohutným arzenálem, který bych mohl mít); když jsem grafik, investuji spíš do formátovacího a lámacího modulu; jako ekonom si pořídím nějspíš nějakou BusinessSuite(TM) atd.

    To je vertikální modularita, o které mluvím. A ne horizontální roztříštěnost Wordu - který umí sedm milionů věcí, ale žádnou pořádně. Chci-li psát knihu, musím stejně zaplatit za funkce mail-merge, databázovou integraci, kreslení tabulek, knihovny clipartů, plugin pro psaní matematických vzorců, Wordart a dalších párt set nesmyslů, které mě nezajímají, nerozumím jim a NECHCI je. A přitom tenhle nejlepší textový procesor na světě mi neumožní napsat si k odstavci pracovní poznámku na okraj, odložit kus textu k pozdějšímu použití, pomoci mi s (již potřetí se opakuji) změnou slovosledu, o podpoře tvarosloví a ohýbání slov při úpravách textu ani nemluvě... A stejně jako je povrchní, nedokonalá a málo užitečná nějaká podpora kreativního psaní, je taky nedostatečná podpora pro korektury textů, pro jejich formátování, pro sazbu, pro grafiku i firemní workflow. Word toho umí mraky a nic pořádně.

    Kdyby se ten obrovský Word osekal na pět, sedm menších částí (třebas oddělených jen virtuálně ), v jádře z každého modulu zlstala jen jednoduchá základní funkcionalita a přitom se ke každé vytvořil dodatečný rozšiřující modul, který by tu jednoduchou funkčnost doplnil o profesionální možnosti, pak by to byl teprve nejlepší textový procesor hodný svého jména. Microsoft na to prostředky má - jen nemá důvod, protože zahnil v pozici monopolního dodavatele, který nemá potřebu nic vylepšovat. Za posledních patnáct let se ve Wordu NIC nezměnilo, všechno jsou jen kosmetické úpravy - ale nějaký novátorský přístup, nějaké skutečné vylepšení, nějaká skutečná podpora pro uživatele chybí.

    A o tom mluvím. Mluvím o tom, že psát knížku (nebo scénář) je ve Wordu téměř utrpením. Možnná je to dobrý nástroj na kancelářskou komunikaci (psaní dopisů, oběžníků a cedulek na dveře). Ale to není zdaleka vše, co má textový procesor umět.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).