Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku O stolních přehrávačích, funkcionalismu a T602 blahé paměti od zoul - S tou T602 to bude mysleno spis jako...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 8. 2004 9:29

    zoul (neregistrovaný)
    S tou T602 to bude mysleno spis jako vtip, ne? Nechapu jak muze nekdo tvrdit, ze se mu s ni pracovalo dobre. Kdyz jsem si ted vzpomnel na prolezani menu (vyvolavalo se obema tlacitky mysi, nebo si to blbe pamatuju? tak hloupa zkratka by preci nikoho nenapadla) podobne hre nejake plosinovky, zamrazilo me v zadech.

    Drtiva vetsina lidi, kteri si stezuji na Word, ho proste neumi pouzivat. Kdyz si vypnu nektere kontroverzni automaticke nahrady, povypinam preskupovani menu, vycistim toolbar, vypnu sponku, nasazim nektere sve klavesove zkratky a nekolik vlastnich stylu do vychozi sablony, pracuje se mi v nem bajecne.

    Ma T602 prubeznou kontrolu preklepu? Styly? Zoom? Revize? Nikdo nikomu preci nebrani nainstalovat si emulator stareho PC a T602 tam vrazit.

    Jestli uz toho zasveceneho buseni do Microsoftich programu nebylo dost...

    T.
  • 10. 8. 2004 9:32

    zoul (neregistrovaný)
    ...a mimochodem, softwarovy funkcionalism uz je na svete nekolik desitek let, rika se mu UNIX.
  • 10. 8. 2004 9:54

    Pavel (neregistrovaný)
    Vím přesně, jak to Pixy myslí. V textu píše, že pro lámání v DTP je vyžadován text bez formátování. A co jiného to umožňuje, než nějaký jednoduchý editor.

    Od té doby, co používám LaTeX pro sazbu textu, jsem nadšen. Výsledky jsou (téměř) vždy profesionální, stačí znát asi tak 20 značek (o trochu víc než má HTML :-) a HLAVNĚ, protože se nemusím starat o formátování, píše se mnohem rychleji.

    Onehdá jsem 2-3 věci napsal ve Wordu, ale produktivita je mnohem nižší - člověk pořád kouká, jestli se mu to vejde na stránku, problémy s číslováním rovnic, obrázků a tabulek. A hodně uživatelů ani nezná klávesové zkratky, takže si klikají na ikonky tučné, kurzíva... a pak objeví barvy... To je děs.

    Myšlenka modulárního textového procesoru je taky výborná. Logické rozdělení, jak ho pixy nadhodil, je rozumné - takže když si koupí nejzákladnější balík, pro ně to nebude změna. Pokud uživatel potřebuje víc funkcí, tak je natolik zdatný, že si to i nainstaluje.

    Můj počítač, co mám doma, sice není tak multimediální, ale televize s DVD přehrávačem je mnohem větší žůžo, než koukat na filmy z PC. Přecejen, tv s úhlopříčkou 80cm se nedá srovnat s monitorem 17". A výhodou je, že u TV mě nikdo neruší - na PC mám tendence při koukání na film číst maily, browsit web nebo klábosit po ICQ. To televize (naštěstí!!!) neumožňuje.

    Rozhodně s touto glosou souhlasím a líbí se mi, jak to pixy napsal.
  • 10. 8. 2004 10:05

    Marabu (neregistrovaný)
    Pokud pracujete s editorem casteji tak do menu obvykle vubec nelezete protoze delate vse obvykle klavesovyma zkratkama. Jinak t602 umelo vyvolat menu klavesnici zcela normalne.
  • 10. 8. 2004 10:11

    zoul (neregistrovaný)
    "Vím přesně, jak to Pixy myslí. V textu píše, že pro lámání v DTP je vyžadován text bez formátování. A co jiného to umožňuje, než nějaký jednoduchý editor."

    A umí jednoduché textové editory automatické náhrady? Sází třebas správně pomlčky a uvozovky? Umí styly? Umí průběžnou kontrolu překlepů? Umí revize? Umí šablony?

    "Od té doby, co používám LaTeX pro sazbu textu, jsem nadšen."

    Zmiňovat *TeX v souvislosti s Wordem je docela oblibeny zertik, zkuste si treba rozchodit cesky MikTeX s vystupem do PDF a Type1 fonty, s nejakymi nadstandardnimi baliky. Pak zkuste vysazet tabulku pres vice nez jednu stranku a zkuste do dokumentu vlozit nekolik obrazku v ruznych formatech. A pak si zkuste predstavit, ze tohle dela obycejny uzivatel, ktery neni nijak nadseny z vypocetni techniky a nejakou trebadiplomku v tom nejak vysazet musi.

    "Onehdá jsem 2-3 věci napsal ve Wordu, ale produktivita je mnohem nižší"

    To ale o Worku nerika vubec nic.

    T.
  • 10. 8. 2004 10:31

    Pavel (neregistrovaný)
    "Onehdá jsem 2-3 věci napsal ve Wordu, ale produktivita je mnohem nižší - člověk pořád kouká, jestli se mu to vejde na stránku, problémy s číslováním rovnic, obrázků a tabulek. A hodně uživatelů ani nezná klávesové zkratky, takže si klikají na ikonky tučné, kurzíva... a pak objeví barvy... To je děs."

    ...coz bohuzel jen dokazuje to, ze s Wordem neumite pracovat. A ze jako vice mene kazdy odpurce MS produktu misto toho, abyste stiskl F1 a precetl si navod, musite celemu svetu davat na odiv sve pohorseni. U MS bohuzel (nastesti?) pracuji lidem majici jine myslenkove pochody nez Vy, takze na nektere veci je ten navod skutecne potreba. Ze to u MS delaji jinak rozhodne neni chyba.

    Zkuste se nekdy divat pod ruce cloveku, ktery se psanim dokumentu zivi (napriklad pravnik) a asi budete prekvapen, co vsechno Word dokaze a jak efektivne je jej mozne vyuzivat. Taky ale dost pravdepodobne nekde pobliz monitoru najdete hned nekolik ruznych publikaci o Wordu ci MS Office obecne...
  • 10. 8. 2004 10:49

    LK (neregistrovaný)
    "Zkuste se nekdy divat pod ruce cloveku, ktery se psanim dokumentu zivi"
    Schválně si zajděte na libovolný státní úřad a chvíli pozorujte úřednice, jak pracují s Wordem. A jsou to úřednice, které s tím dělají dnes a denně.
    * místo aby dokumenty vytvářely z šablon, otevřou existující dokument, něco v něm pozmění a "Uloží jako". To je pak slyšet "Jéé, Máňo, já jsem to omylem přepsala, co mám dělat"?
    * odstazené texty zásadně zarovnávají mezerníkem, o tabulátoru v životě neslyšely
    * nadpisy apod. zásadně neformátují stylem, ale vždy označí text a mění písmo
    * zásadně nepoužívají pole, je-li nějaký text třeba na dokumentu vícekrát, vždy ho poctivě opíšou
    A mohl bych pokračovat :-(
  • 10. 8. 2004 11:17

    Pavel (neregistrovaný)
    No však, a zkratky byly klasické WordStarovské - CtrlKB CtrlKK CtrlQA... Dodneška si ty základní pamatuju. (ale každou kravinu si musím psát do diáře ;-))
  • 10. 8. 2004 11:24

    bln (neregistrovaný)
    a to neni nad to kdyz takovyhle lidi mazou dokument ve wordu tim, ze ho otevrou, najedou na konec, pet minut drzej backspace, a daj ulozit... a je to...

    driv sem tomu neveril ale kdyz sem to nekolikrat videl na vlastni oci tak sem se musel smat... (nebo brecet)
  • 10. 8. 2004 11:33

    Pavel (neregistrovaný)
    "A umí jednoduché textové editory automatické náhrady? Sází třebas správně pomlčky a uvozovky? Umí styly? Umí průběžnou kontrolu překlepů? Umí revize? Umí šablony?"

    Mluvíme o sazbě nebo psaní textů? K čemu je, když se láme text v nějakém profesionálním DTP programu, aby textový editor "sázel" pomlčky a uvozovky - to je úkol specializovaných DTP programů. Bohužel, word se do této kategorie také tlačí (pak to také tak vypadá).

    "Zmiňovat *TeX v souvislosti s Wordem je docela oblibeny zertik, zkuste si treba rozchodit cesky MikTeX s vystupem do PDF a Type1 fonty, s nejakymi nadstandardnimi baliky. Pak zkuste vysazet tabulku pres vice nez jednu stranku a zkuste do dokumentu vlozit nekolik obrazku v ruznych formatech. A pak si zkuste predstavit, ze tohle dela obycejny uzivatel, ktery neni nijak nadseny z vypocetni techniky a nejakou trebadiplomku v tom nejak vysazet musi."

    Jasně, žertík. Už jsem vysázel ledascos a neměl jsem větších problémů. Běžný uživatel nepotřebuje sázet tabulky přes více stránek (to nedělá ani ve wordu). Viděl jsem teď diplomku, napsanou ve wordu, a chtělo se mi brečet. Větší (s prominutím) "hnus" jsem neviděl. Pokud má vzhled dokumentu vypovídat o autorovi, tak, bohužel, word je dost slabý.

    A to, že LaTeX je složitý je nesmysl, existuje spousta šablon, které se postarají o vzhled. Zkoušel jste sázet ve wordu bibliografie? Dost porod, většina lidí to vzdá a udělá to ručně. A když se něco změní? Ruční přepis to přece řeší...

  • 10. 8. 2004 11:34

    Pavel (neregistrovaný)
    Při psaní textů mě nezajímá, co umí program, ale to, co z něj dostanu. Výstup. To je to, co je důležité. A z wordu jsou výstupy tragické.
  • 10. 8. 2004 13:01

    Thomas (neregistrovaný)
    Obyčejně se do podbných diskuzí nepouštím, ale toto už je na mě příliš. Zároveň se omlouvám, že sypu argumenty vztahující se i k jiným příspěvků jen zde ale vede mě k tomu vriozená lenost MS Word si nedělá ambice být profesionálním DTP produktem - jde jen o textový editor, který je primárně určen pro korespondenci s výstupem tak max. na tiskárně vedle mého PC. Argumentovat tím že existuje řada šablon do LaTeXu znamená co? Že něco obdobného pro Word není? Ale kam Vás táhne slepá vášeň.... Používáme MS Word pro firmení výstupy mimo firmu (nabídky, zprávy, analýzy, apod.) a také jsme řešili nutnost jednotného vzhledu dokumentů a ejhle ono to jde. Vím to na základě vlastní zkušenosti a také vím že není problém toto rozhodit mezi uživatele aby to začali používat. Řekl bych že je to o tom, na co chcete ten který produkt používat a pro 90% populace je vhodnější Word. V diskuzi se také objevily tvrzení o tom, že text má být prost formátování. To přeci není problém ani ve Wordu, pokud už se neubrání v rámci tvůrčího nadšení a text se při psaní chci formátovat pak stačí prosté Ctrl+A a z roletky stylů vybrat Vymazat formátování :o) Je to o tom, že řvou jen ti, kteří s Wordem dělat neumí. Jo ještě k argumentu o 90% funkcí a jejich využití - je to samozřejmě nesmysl, jelikož využívám jen nějakou část pravidelně a jinou nahodile a jiný zase jiné, dohromady jsou ale všechny funkce produktu využívány. A neexistuje alternativa která by konkrétně moje požadavky uspokojila... Bohužel
  • 10. 8. 2004 13:23

    shotek (neregistrovaný)
    Jo jo, zlaty WS!!! Ale stejne radsi pouzivan ShiftINS, ShiftDEL - jeste ze tomu hafo programu rozumi i dnes...
  • 10. 8. 2004 13:58

    Pavel (neregistrovaný)
    "MS Word si nedělá ambice být profesionálním DTP produktem - jde jen o textový editor, který je primárně určen pro korespondenci s výstupem tak max. na tiskárně vedle mého PC."

    Jenže spousta lidí to tak bere. A to je problém.

    "Argumentovat tím že existuje řada šablon do LaTeXu znamená co? Že něco obdobného pro Word není? Ale kam Vás táhne slepá vášeň.... Používáme MS Word pro firmení výstupy mimo firmu (nabídky, zprávy, analýzy, apod.) a také jsme řešili nutnost jednotného vzhledu dokumentů a ejhle ono to jde."

    Samozřejmě, že šablony existují i ve wordu. Já to myslel spíš tak, že mám styly pro sazbu knihy a když bych z toho měl udělat časopis v 3-sloupcové sazbě, v podstatě mi stačí změnit jeden řádek s názvěm stylu.

    "Je to o tom, že řvou jen ti, kteří s Wordem dělat neumí."

    Ale jistě, kdo jiný by řval. S wordem jsem intenzivně pracoval a prostě mi nevyhovuje. Udělat obsah, tak jak chci já a ne word, byl prostě porod a tomu se chci už jednou pro vždy vyhnout.

    Já nikoho nepřemlouvám, aby používal LaTeX nebo PageMaker, jen vyjadřuju v komentáři svůj názor.
  • 10. 8. 2004 14:27

    Petra (neregistrovaný)
    No tak to jsi asi delal v jine T602, nez ja.
    Je to vynikajici textovy editor, ktery mi naprosto vyhovoval.
    Word umim pouzivat na 80%, a i ho pouzivam, ale jsem asi jedna z mala (kdyz tak radim lidem okolo).
    Tebou popsane zjednodusovani je pekny opruz, protoze ho podnikam vzdy pri preinstalaci, apod., a zere to dost casu.
    Na T602 vzpominam se slzou v oku - kteremu rozhodne vyhovovalo zelene pozadi s prijemne blede zlutym textem.
    Word je katastrofa pro oci, a celkove bych s autorem souhlasila.
    Papa P.
  • 11. 8. 2004 7:57

    Alnath (neregistrovaný)
    A to je PROBLÉM WORDU?????? Nebo spíš neschopného vedení úřadu, které není schopno zajistit pro své zaměstnance školení, kde je to naučí??? Myslíš, že by v jiném editoru takováto zvěrstva nedělali??? Ano, máš pravdu, lidi opravdu dělají takováto zvěrstva, ale jen tam, kde jim to dovolí nebo kde to nikoho nezajímá.
  • 11. 8. 2004 8:15

    LK (neregistrovaný)
    Ne, to není problém Wordu, nic takového jsem netvrdil. Pouze jsem oponoval názoru, jak lidé, kteří dnes a denně dokumenty vytvářejí, s Wordem efektivně umějí. Možná pár zkušených, ale to obrovské množství ostatních určitě ne.
  • 11. 8. 2004 14:34

    Marconi (neregistrovaný)
    ohledne T602..... exisovaly 2 DOSove verze, jedna ta zeleno-zluta a potom byla jeste jedna.... byl tam bily papir a ikonky (cca rok 1993 mozna 1994). Jinak kdo neumel pouzivat T602 to mel stejne blby jako ten kdo ma dneska MS Word (Open Office,...). Menu bylo pristupne pres klavesu F10 (na co pouzivat po DOSem mys? No... mozna tak na hry), ostatni (vsechny) funkce byly pristupne pres klavesove zkratky (pro nevnimave dole vpravo se vypisovaly :-) ) Na svoji dobu to byl velice pokrocily textovy editor (doslova textovy) ikdyz si vzpominam ze nejakym zpusobem tam sel dat i obrazek. Mel tusim 7 nebo 8 ruznych rezu pisma (standard, kurziva, siroke, vysoke (2x), tucne (2x vysoke+siroke) a tusim jeste 2), moznost hromadne korespondence pres k602 (kartoteka), podpora LATIN II a Kameniku pro tiskarny. Je to jenom o zvyku. Nekdo ma radeji Word, nekdo Works, nekdo T602 nekdo vi
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).