Hlavní navigace

O2TV: jak vyzrála největší česká IPTV služba?

10. 5. 2012
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

Po nějaké době jsme si posvítili na nabídku největší české IPTV služby O2TV. Někým možná očekávanou revoluci nezpůsobila, ale abonenti začali zase pomaličku přibývat. Co O2TV nabízí a kolik stojí?

Společnost Telefónica, která poskytuje své služby pod značkou O2, před časem oznámila, že ke konci roku 2011 evidovala 136 000 abonentů IPTV služby O2TV. Oproti předešlému kvartálu si polepšila o pět tisíc klientů. Operátor si pochvaluje vánoční kampaň, kterou mu ovšem poněkud narušil velký výpadek služby.

Hlavní menu služby O2TV

Na konci roku 2010 měla O2TV celkem 129 000 abonentů. V jejich celkovém počtu si tak meziročně služba polepšila o sedm tisíc klientů. Po letech stagnace a mírného poklesu se konečně operátor může pochlubit pozitivnějšími čísly. Je tedy O2TV vážným rivalem pro placené DVB-C a DVB-S služby? Pojďme si představit její aktuální podobu. Dost se toho od začátků změnilo.

Vyberte si tematické balíčky k základní nabídce

Aktuálně je nabídka O2TV postavená na základní nabídce O2TV Flexi s 23 programy, ke které si abonenti musí vybrat alespoň dvě možnosti z připravených tematických balíčků kanálů. O2TV Flexi nabízí tyto kanály: ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4, Nova, Nova Cinema, Prima Family, Prima Cool, Prima Love, TV Barrandov, Metropol TV, Brněnská televize, TV Noe, STV 1, TV JOJ, TV JOJ Plus a Markíza.

Nabídka zahrnuje tedy kanály z tří českých pozemních multiplexů, výběr slovenských televizí a některé další stanice. Vše ve standardním rozlišení. Ve vysokém rozlišení je k dispozici pouze televize Nova, ČT 1 a ČT 4. O2TV Flexi dále zahrnuje 17 rozhlasových stanic a přístup ke službám O2TV Nahrávání, O2TV Archiv a také přístup do videotéky, kde si lze za poplatek přehrát film z nabídky služby.

Doplňkových převážně tematických balíčků je na výběr nyní celkem jedenáct:

  • Děti : Animax, Baby TV, Boomerang, Cartoon Network, CS Mini, Disney Channel, JimJam, Minimax, Nickelodeon a Disney Junior
  • Seriály: AXN, AXN Crime, AXN Sci-fi, Universal Channel, Zone Romantica a Zone Reality
  • Dokumenty: Discovery, Nat Geo Wild, National Geographic, Spektrum, History, Travel Channel, Viasat Explorer, Viasat History, Animal Planet, Animal Planet HD
  • Filmy: CS Film, Filmbox, Filmbox Plus, Filmbox HD, Kino CS, TCM
  • Hudba: MTV, MTV Dance, MTV Rocks, Music Box, Muzika CS, Óčko, VH1, VH1 Classic a C Music TV
  • Styl: Fashion TV, Fine Living Network, The Fishing &Hunting Chanel, TV Paprika, Spektrum Home
  • Sport: Nova Sport, Nova Sport HD, Sport 1, Sport 2, Eurosport, Eurosport 2, Sport 5, ESPN America, ESPN Classic a Golf Channel
  • HBO: HBO, HBO 2, HBO Comedy + přístup k HBO OD
  • Kino: HBO, HBO 2, HBO Comedy, HBO HD, Cinemax, Cinemax 2 + přístup k HBO OD
  • Cinemax: Cinemax, Cinemax 2
  • Privat: Hustler TV, Daring! TV a Leo TV

To je tedy nabídka jedenácti balíčků, z nichž si abonenti O2TV mohou vybírat minimálně dva k základní nabídce O2TV Flexi. Devět balíčků je tematických, zbylé dva jsou balíčky rodin filmových kanálů HBO a Cinemax.

Drtivá většina kanálů vysílá v běžném rozlišení. V HD kvalitě napříč všemi balíčky vysílá pouze Animal Planet HD, Nova Sport HD, HBO HD a Filmbox HD. Pokud připočítáme ještě kanály Nova HD a ČT 1 HD a ČT 4 HD ze základní nabídky, tak O2 TV nabízí celkem pouze sedm kanálů v HD rozlišení rozházených v nejrůznějších balíčcích. Chybí samostatná nabídka HD kanálů.

Vyhledáváte HD kanály nebo se spokojíte s běžným rozlišením?

Nyní k tomu podstatnému, a to cenám. My se zaměříme na ceny s DPH pro abonenty, kteří od O2 neodebírají žádné další služby, tedy na vyšší standardní ceny bez zvýhodnění. Základní nabídka O2TV Flexi vyjde na 350 Kč měsíčně, ale je bezpodmínečně nutné si k ní přiobjednat ještě alespoň dva balíčky, jejichž cena se různí. Bavíme se přitom jen o ceně za televizní služby. O dalších poplatcích později. Za povšimnutí také stojí, že v balíčku HBO chybí HBO HD. Tento kanál je k mání jen v  v rámci dražšího balíčku Kino, který kombinuje kanály rodin HBO a Cinemax. Přístup k nadstandardním službám umožňují pouze balíčky HBO a Kino. V obou případech jde o přístup k archivu pořadů HBO OD.

Za každý z balíčků Děti, Seriály, Dokumenty, Filmy, Hudba, Styl a Sport si O2 účtuje 100 Kč. Takže nejlevněji samostatná O2TV vyjde na 550 Kč měsíčně (O2TV Flexi 350 Kč + dva z nejlevnějších balíčků po 100 Kč). Balíčky HBO a Cinemax stojí po 200 Kč měsíčně. Kino a Privat pak po 250 Kč měsíčně.

Balíčky lze libovolně kombinovat. Je tedy možné objednat si více než dva povinné balíčky k O2TV Flexi. Operátor pak poskytuje slevu ve výši 50 Kč za čtvrtý a každý další sudý objednaný balíček. Případně lze sáhnout po kompletu O2TV Plus, kde k O2TV Flexi jsou přimíchány balíčky Dokumenty, Děti, Hudba, Sport, Seriály, Filmy a Styl za 1000 Kč měsíčně.

Videotéka, kde HD rozlišení není samozřejmostí

Jednou z výhod IPTV technologie je možnost nabídky video-on-demand služeb. O2TV jich poskytuje hned několik. Jednou z nich je O2TV Videotéka. Přístup k ní mají všichni zákazníci, ale za zhlédnutí jednotlivých filmů se platí poplatky od 10 Kč do 120 Kč. Za filmy se neplatí hned, ale až při měsíčním vyúčtování.

Filmové novinky vyjdou na 45 Kč. Film týdne, respektive sem vybraný titul, vyjde na 45 až 55 Kč. Filmové hity, resp. filmy za ně proklamované, vyjdou na 45 Kč. Filmy v akci, tedy vybrané filmy aktuálně poskytované za sníženou cenu, jsou účtovány po 30 Kč. Za pohádky si operátor účtuje 45 Kč. Erotické sekce jsou tu hned tři: za 90 Kč, 100 Kč a 120 Kč. Kam se poděly tituly za 10 Kč? To jsou večerníčky a další pořady pro nejmenší mimo ostatní pohádky.

Výběr filmů z nabídky služby O2TV Videotéka

Film je nutné zhlédnout během 24 hodin od objednání. Všechny filmy jsou poskytovány ve standardním rozlišení. S tituly ve vysokém rozlišení přichází speciální sekce, kde si O2 účtuje 75 Kč za film. V kamenné půjčovně přitom za obvykle nižší cenu máte běžně film na Blu-ray ve vysokém rozlišení a s vícekanálovým zvukem, možností sledování v původním znění s titulky a s nejrůznějšími bonusy.

Jak hodnotíte cenovou nabídku služby O2TV Videotéka?

TV archiv zdarma a HBO OD pro zájemce

Druhou video-on-demand službou, která je zcela zdarma pro všechny abonenty, je O2TV Archiv s vybranými původními pořady z prvních dvou kanálů České televize a komerčních televizí Nova, Prima Family a Barrandov odvysílaných během posledního týdne. Nabídka se tedy postupně občerstvuje vždy na maximálně týden staré pořady.

Výběr pořadů z nabídky služby O2TV Archiv

Pořady jsou nabízeny ve standardním rozlišení. Není z nich vystříhána reklama. Přehrávání lze pozastavit a k dispozici je posun vzad a vpřed, který se u reklam tedy hodí. Otázkou je, jak dlouho v nabídce ještě budou pořady televize Nova, jejíž původní seriály se řadí k tomu nejoblíbenějšímu obsahu.

Nova nedávno plně zpoplatnila svůj online archiv pořadů Voyo.cz a chystá i zpoplatnění přístupu do archivu pro uživatele chytrých televizorů. Podle našich informací jedná v tomto kontextu i s O2. Podrobnosti nám tisková mluvčí televize Nova nesdělila. Je však dost možné, že pořady televize Nova z bezplatného archivu brzy zmizí.

Kromě O2TV Archivu je pro abonenty balíčku s kanály HBO nebo balíčku Kino k dispozici ještě video-on-demand služba HBO OD, kde se protáčejí nejrůznější převážně áčkové filmy a seriály, které byly či jsou k vidění také ve vysílání trojice kanálů HBO. Zde si je ale abonenti mohou přehrát, když se jim to zrovna hodí.  

Vzdálené nahrávání s klady i zápory

O2 nemá v nabídce pro zákazníky set-top-boxy, které by byly schopné nahrávání vysílaných pořadů. Zdarma však nabízí službu O2TV Nahrávání, která abonentem zvolený pořad automaticky nahraje do úložiště u operátora a abonent si jej později může zdarma přehrát. Celé to má několik pravidel a omezení.

Nahrávat lze ze všech kanálů kromě těch vysílajících ve vysokém rozlišení nebo kanálů pro dospělé. Nahrávání nelze spustit v době, kdy už pořad běží. Je nutné jej naplánovat minimálně tři minuty před začátkem pořadu nebo dříve.

Přístup k nahrávkám uloženým ve vzdáleném úložišti

Plánovat lze přes programového průvodce O2TV nebo prostřednictvím Internetu díky televiznímu programu na webu služby (přístupný z počítače i mobilu), oficiální aplikaci pro iPhone či neoficiální aplikaci Tiviko pro Android.  

Jelikož tu není omezení plynoucí počtu tunerů v zařízení, tak lze nahrávat i více pořadů najednou, což je značná výhoda. Stejně tak výše zmíněné plánování nahrávání na dálku z mobilu.

Úložiště pro nahrávky bohužel pojme jen 10 hodin záznamu. Do limitu se započítávají i reklamy a extra čas nahraný za avizovaným koncem pořadu. To je kvůli časovým posunům vlivem reklam nebo přímých přenosů, aby divák nepřišel o závěr pořadu.

Pořad zůstane uložen ke zhlédnutí pouze týden. Pak je bez milosti smazán. Jednou zhlédnuté pořady se automaticky nemažou, takže si je později mohou přehrát i další členové rodiny. Obsah úložiště lze spravovat přímo na televizní obrazovce nebo na webových stránkách služby.

Přehrávání pořadu je možné až několik minut po ukončení vysílání pořadu. Nelze tedy již sledovat pořad, který se ještě nahrává. Rovněž chybí funkce time-shift. Proto by se opravdu hodily set-top-boxy s podporou klasického nahrávání. Lze sice nahrávat externím rekordérem, ale to má svá omezení.

Nicméně výhodou vzdáleného nahrávání je, že není nutné mít během nahrávání zapnutý set-top-box a nevadí, pokud třeba prasklá žárovka vyhodí pojistky. O nahrávku oblíbeného pořadu divák, protože vše se děje mimo abonentovu domácnost na straně poskytovatele služby.

Jaká zařízení budou potřeba a nakolik vyjdou

Nutný je modem, set-top-box a televizor. Televizor může být i toho nejstaršího typu, protože v nouzi lze set-top-box připojit i koaxiálním anténním kabelem jako za starých časů videorekordéry. Standardně se ale set-top-box připojuje přes SCART rozhraní. Pro sledování HD obsahu je pak nutné využít HDMI.

Nabídka HD titulů ve službě O2TV Videotéka

S jedním set-top-boxem lze O2TV sledovat pouze na jednom televizoru. Díky vícero výstupu lze sice teoreticky připojit televizory dva, ale na obou televizorech by běžel stejný obsah. Pokud chce abonent O2TV sledovat doma i na druhém televizoru, musí si objednat službu O2TV Multi a opatřit si druhý set-top-box.

Set-top-box dodávaný k O2TV kromě této IPTV služby je schopen i příjmu pozemního digitálního vysílání. Podporuje standard DVB-T a kódování MPEG-2, takže bez problémů po připojení koaxiálního kabelu od antény je možné sledovat minimálně první tři české digitální multiplexy. Při výpadku O2TV tedy lze sledovat alespoň něco.

Dále je třeba kompatibilní ADSL/VDSL modem kombinovaný s routerem. Ten spolu se set-top-boxem a základní kabeláží dodá O2. Použít lze teoreticky i vlastní datové zařízení, ale ne vždy s úspěchem. Osobně se mi O2TV povedlo zprovoznit v kombinaci se zařízením Asus WL600g, ale zátěž z proudících televizních dat způsobovala přehřívání a restartování. Tolik kutilský koutek.

Za kolik lze potřebná a zaručeně kompatibilní zařízení získat od operátora k samostatně pořízené službě O2TV? ADSL či VDSL modem s podporou WiFi lze odkoupit za 1599 Kč. Jeden set-top-box vyjde na 2900 Kč. Set-top-box lze za mírně vyšší cenu odebrat na splátky 250 Kč měsíčně po dobu jednoho roku nebo 130 Kč měsíčně po dobu dvou let.

Dále je možný pronájem set-top-boxu. Jelikož uvádíme ceny bez závazku, tak pronájem měsíčně vyjde na 150 Kč. Pro sledování O2TV nezávisle na dvou televizorech je nutné měsíčně hradit poplatek ve výši 50 Kč za službu O2TV Multi, v němž však není zahrnuta cena za nájem druhého set-top-boxu. Za ten zaplatíte tedy další poplatek stejně jako za ten první.

Pokud má abonent druhý televizor velmi daleko od modemu a nechce se mu natahovat tak po domácnosti tak dlouhý síťový kabel, O2 má v nabídce bezdrátovou sadu s adaptérem Ruckus za 3945 Kč nebo sadu PowerGrid pro zasíťování přes elektrické vedení za 1650 Kč. Při těch cenách ale tak nějak člověku přestává vadit natahování dlouhého kabelu od modemu.

Do pořizovacích a zřizovacích nákladů kromě opatření potřebného hardwaru je nutné připočítat aktivační poplatek ve výši 990 Kč. Dále je otázkou způsob instalace. Pokud si abonent objedná instalaci u sebe doma přímo od O2, tak si musí připravit 1990 Kč. Za zaslání balíčku pro instalaci svépomocí  zaplatí zhruba 201 Kč.

O2TV a internetové připojení

V článku počítáme s tím, že si O2TV zájemci budou objednávat jako samostatnou službu. Pokud už však abonenti využívají pevného připojení k internetu přes ADSL nebo VDSL od O2, tak mohou dosáhnout na zajímavé slevy, ale zároveň musí počítat s možnými obtížemi plynoucími ze soužití připojení k Internetu a digitální televize na jedné přípojce.  

Sám operátor uvádí, že zapnutý set-top-box O2TV sníží přenosovou rychlost internetového připojení o 3 Mbit/s. Pokud má abonent doma dva set-top-boxy a oba budou zapnuté, tak se rychlost surfování sníží o 6 Mbit/s. Pro návrat k normálu stačí set-top-box přepnout do pohotovostního režimu. Uživatelé ADSL se službou O2TV Multi nemohou sledovat HD kanály. S VDSL to možné je.

Problémy, o kterých nelze mlčet

Závěrem považuji za správné případné zájemce upozornit na několik stinných stránek služby. Tou první je kostičkování, nepříjemný jev doprovázející za určitých okolností všechny typy digitálního přijmu televizního vysílání od toto pozemního (DVB-T) až po satelitní (DVB-S).

U O2TV bylo v počátcích kostičkování obrovským problémem. Dnes se zkušenosti jednotlivých abonentů velmi liší. Proč?  Záleží totiž na stavu místní infrastruktury. U DVB-T si pořídíte dle potřeby zesilovač nebo utlumovač, ale u IPTV se musíte spokojit se stávající infrastrukturou. Teoreticky by vám před objednáním služby měl odkrýt karty sám poskytovatel, ale reálný stav se obvykle dozvíte, až se poprvé pohodlně usadíte ke své televizi.

Služba také trpí výpadky, které se objevují poměrně často, a to zejména v nočních hodinách, nikoliv však výhradně. Obvykle jde o krátkodobou nedostupnost některé z dílčích služeb (v řádu minut), ale několikrát do roka se lze setkat s chybovým hlášením, že nelze nalézt www.gus.iptv. V tu chvíli je celá služba mimo provoz, sledování televize není možné.

Operátorem doporučované restartování set-top-boxu či modemu se obvykle míjí účinkem. Rovněž doporučované zavolání na zákaznickou linku okamžité řešení také nepřinese. Nezbývá než rezignovaně sečkat na opětovné zprovoznění služby, a to někdy i hodiny.

Programový průvodce O2TV

Za podstatně menší problém lze považovat až několikasekundovou prodlevu, která se může vyskytovat při přepínání mezi televizními kanály. Totéž platí o abnormálně pomalých reakcích programového průvodce v navigaci jeho menu ve srovnání s ostatními digitálními platformami.

Shrnuto a podtrženo

Abychom si předešlé odstavce nějak smysluplně shrnuli, vyjmenujme si nyní heslovitě výhody a nevýhody. Otázka programové nabídky a skladby je věcí osobních preferencí, takže ji nechme stranou. Objektivně lze k výhodám počítat celkem tři video-on-demand služby, vzdálené nahrávání ovladatelné i z mobilu, poměrně velkou dostupnost a nezávislost na povětrnostních podmínkách.

BRAND24

K nevýhodám naopak patří roztroušení HD kanálů do různých balíčků a jejich malý počet, vysokou cenu filmů ve videotéce a omezenou nabídku titulů v HD kvalitě, malou kapacitu úložiště pro nahrávání, chybějící set-top-boxy s funkcí time-shift a nahráváním pořadů lokálně, vysoké zřizovací náklady bez závazku a občas nějaké to technické zakuckání.

Převažují výhody nad nevýhodami? Co myslíte? Pořídili byste si O2TV po tomto představení nebo doporučili službu svým známým? Na vaše názory se těšíme v diskusi pod článkem.

Kterou technologii doma používáte pro příjem televizního vysílání u svého (hlavního) televizoru?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).