Hlavní navigace

Názor k článku Obama podpořil síťovou neutralitu v USA, operátoři už hrozí soudem od thomas - José, vy jste přesný příklad toho, proč ony...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 11. 2014 10:13

    thomas (neregistrovaný)

    José, vy jste přesný příklad toho, proč ony neoliberální poučky z 1. ročníku VŠE nebudou fungovat. A nemyslím to nijak pejorativně (jakkoliv můj příspěvek může tak vyznít). Nikdo neobsáhne vše a lidí, kteří dané problematice nerozumí (a nejsou schopni dovodit důsledky ani z vysvětlení) bude min. 95% trhu. Takoví (opakuji 95% trhu) budou nejdřív problém ignorovat (protože jich se to přece netýká). Ovšem jen do doby než zjistí, že v novém prostředí (bez regulace a pravidel síťové neutrality) poskytovatelé např. video obsahu, kteří mají z čeho si "prefereční přístup" zaplatit, využívají kapacitu jejich poskytovatele natolik, že na jejich oblíbeného poskytovatele freemailu nebo webu zbývá reálná kapacita v půl 4 ráno. A až si nebudete moct stáhnout fotky dcery z dovolené, co vám poslala na email, tak prozřete. To už bohužel bude pozdě. Protože ostatní poskytovatelé budou stejně tak štědře přijímat peníze za prioritní kapacitu od bohatých "poskytovatelů obsahu" jako váš současný poskytovatel (byť to třeba nebude stejný mix, ale váš freemail v onom mixu nebude určitě). A to vůbec nezmiňuji nejčernější scénář - cílené selekce, kdy se třeba přes přípojku poskytovatele internetu A nedostanete na web poskytovatele B. To se děje v omezené míře již dnes (pod hlavičkou boje proti extremismu a dětské pornografii), ale je to (zatím) trošku jiná písnička.
    Nikdo nechce poskytovatelům internetu přikazovat, jak onen přístup prodávat (či využít FUP, agregaci, proxy, ... nebo ne). Jde o to, pokud použiji přirovnání k prodavači jablek, aby jejich váhy nenavážily stejné množství jednou jako 1kg a podruhé jako 3kg, když půjde o "jablka" toho "správného" platícího dodavetele.
    Víte, jedno z nejvíce regulovaných odvětví je třeba business s léky. Vůbec tomu nerozumím, ale rozhodně bych si neodvážil tvrdit, že bychom se té regulace či pravidel měli zbavovat. Tak nějak všichni instiktivně cítíme, že min. tam je ta regulace prospěšná, když jde o naše zdraví. V případě síťové neutrality jde o "maličkost" - svobodný přístup k internetu potažmo informacím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).