Hlavní navigace

Obavy z nového profilu Facebooku zneužívají podvodníci

Daniel Dočekal

„Deactivate your FB TimeLine“ je ústředním tématem desítek podvodných aplikací (příklad), které zneužívají obavy a nespokojenost s novým profilem na Facebooku (Timeline). Podvodné aplikace klasicky fungují a získávají desítky tisíc uživatelů, kteří v procesu „deaktivace“ dávají Líbí dalším Stránkám a poskytují své osobní údaje (ale bohužel také údaje svých přátel) útočníkům.

„Deactivate your FB TimeLine“ je ústředním tématem desítek podvodných aplikací (příklad), které zneužívají obavy a nespokojenost s novým profilem na Facebooku (Timeline). Podvodné aplikace klasicky fungují a získávají desítky tisíc uživatelů, kteří v procesu „deaktivace“ dávají Líbí dalším Stránkám a poskytují své osobní údaje (ale bohužel také údaje svých přátel) útočníkům.

FIN17_bilka

Podvodné aplikace samozřejmě novou podobu Facebooku deaktivovat neumí (Facebook posunul aktivaci všem uživatelů na 11. ledna) a vedle sběru dat o uživatelích a získávání Líbí pro další Stránky slouží opět hlavně ke zpeněžení – uživatelé jsou přivedení na klasické dotaz­níkové aktivi­ty. Za vyplnění těchto dotazníků pak získávají útočníci peněžitou odměnu.

Ačkoliv toto podvodné schéma už na Facebooku běží několik dní, žádná reakce Facebooku se nekoná. Podvodné stránky a aplikace stále fungují, Facebook Security page byla naposledy aktualizována 26. prosince a obsahuje pouze klasická ujištění o tom, jak „hodně vážně“ to Facebook myslí s bezpečností. 

Našli jste v článku chybu?
5. 1. 2012 13:49
Josef (neregistrovaný)

Trochu OT: Nějaký nápad proč se mi nová timeline někdy v polovině prosince změnila zpět na starou a na stránce /timeline zmizelo to tlačítko, které ji aktivovalo.