Hlavní navigace

Občanská žurnalistika – ukázkově na CNN

14. 6. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Americká televize CNN se svým projektem iReport ukazuje, že i amatéři mohou tvořit zajímavý a kvalitní zpravodajský obsah. Pohled nenovináře je mnohdy velmi přínosný a inspirativní, což si začíná uvědomovat nejedno věhlasné médium.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Známá zpravodajská televize CNN dala prostřednictvím svého projektu iReport slovo amatérům, kteří tak mohou v exkluzivním médiu poměřit své novinářské schopnosti s profesionály. Za pozornost stojí zejména příspěvky, které komentují americké prezidentské volby. Pohled amatérů vytváří protiváhu profesionálním příspěvkům ostřílených novinářských es.

Přínosné jsou i příspěvky k aktuálním událostem, příkladem čtenářského reportu může být třeba reportáž o záplavách v Indianě. Videozáznamy a fotografie z postižených oblastí doplněné mapou oživí profesionální obsah a hlavně jejich aktuálnost a surovost z nich činí obsah rovnocenný reportům placených profesionálů. Kvalita většiny příspěvků je velmi vysoká a jejich aktuálnost z nich činí zajímavou rubriku, která se těší stejné pozornosti jako ostatní obsah.

Celý projekt je navíc dobře zpracován, šikovné je hlavně poutání toho nejlepšího, co ametéři vyprodukovali. Důležitou záležitostí je i fakt, že v obsahu nemají místo bulvární témata. Odpočinkový materiál se na iReportu objevuje sporadicky a rozhodně není tím hlavním, co uživatelé v amatérském obsahu vyhledávají a oceňují. Příkladem aktuálně zpracovaného materiálu může být reportáž o požáru filmových studií v Kalifornii. Video a fotografie jsou na opravdu vysoké úrovni a jejich přínos je zjevný. Pouze nedoplňují oficiální zpravodajství, ale jsou zpravodajským materiálem prvotřídní kvality.

BRAND24

Amatérských přispěvovatelů jsou tisíce, někteří z nich jsou opravdovými hvězdami. Jejich názory a reportáže ve kvalitě si nic nezadají s prací jeich placených kolegů. Samozřejmě, ne všechna videa jsou kvalitní a zajímavá (mnohá se hodí spíše na YouTube.com), ale to nejlepší stojí opravdu za to.

iReport je prostě ukázkou občanské žurnalistiky té nejvyšší úrovně. Kdybychom se v záhlaví nedočetli, o co jde, těžko bychom odhalili, že se jedné o obsah, který vytvořili amatéři. Můžeme se těšit, až některý z českých zpravodajských portálů dá svým čtenářům podobnou možnost, tedy podílet se na zpravodajství na té nejvyšší úrovni. Videa, fotografie, reportáže a komentáře od lidí, kteří nejsou novináři, totiž stojí za pozornost. Alespoň v případě, kdy jde o propracovaný projekt, který médium nebere na lehnou váhu. Otázkou je, zda by se našlo dost schopných amatérů, jejichž obsah by zpravodajství mainstreamového média opravdu obohatil…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).