Hlavní navigace

Khan Academy začíná mluvit česky, matematika nemusí být žádná nuda

26. 2. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Populární výuková videa amerického matematika Salmana Khana se mohou stát doplňkem výuky i na tuzemských školách. Zatím jich je k dispozici přes 350 s českým dabingem či titulky.

Dnes byla oficiálně spuštěna česká lokalizace projektu Khan Academy, kterou podpořila společnost Scio a česká pobočka Googlu. Khan Academy je bezplatný vzdělávací nástroj, určený lidem všech věkových kategorií, ale hlavně pak žákům a studentům. K výuce využívá sérii krátkých videí, jejichž délka nepřesahuje 10 minut. Videa obsahují pouze černou tabuli, na kterou se přenáší rukopis jejich tvůrce Salmana Khana, který konkrétní problém názorně vysvětluje.


Počátky Khan Academy se datují do roku 2004, kdy se Salman Khan, Američan bengálského původu (narodil se v New Orleans, jeho otec pochází z Bangladéše, matka z Indie) a absolvent MIT (Massachusetts Institute of Technology) a Harvardovy univerzity, rozhodl doučovat své sestřenice prostřednictvím nástroje Yahoo Doodle notepad. Později začal dávat svá výuková videa na YouTube. 

Šest milionů unikátních uživatelů měsíčně

V roce 2008 pak založil neziskovou organizaci Khan Academy, která v současné době zaměstnává v Kalifornii 38 lidí. Na její provoz přispívá například nadace Billa a Mellindy Gatesových, O'Sullivanova nadace, či společnost Google. Do virtuální školy Khan Academy zavítá každý měsíc téměř 6 milionů uživatelů z celého světa.

V současné době jsou na Khan Academy k dispozici více než 4 tisíce výukových videí. Z nichž přibližně 2800 se týká oblasti matematiky. Pokrývají osnovy základní, středoškolské a částečně také vysokoškolské matematiky. Kromě videí jsou k dispozici ale též matematická cvičení, která se uživatelům vygenerují na základě jejich úrovně a předcházejícího výkonu. Svůj pokrok mohou pak sledovat díky přehledným statistikám a grafům.

Studenti jsou motivováni, aby v učení pokračovali tím, že za dílčí úspěchy dostávají zdánlivě nevýznamné odměny. Khan Academy nabízí i webové rozhraní pro učitele, kteří tak mohou sledovat výkony jednotlivých studentů a ve chvíli, kdy některý z nich má s látkou problémy, může mu cíleně pomáhat.

Výklad doma a domácí úkoly ve škole

Podle ředitele firmy Scio Ondřeje Šteflla je česká lokalizace Khan Academy malým krůčkem pro školství, ale velkým krokem pro vzdělání. Ve Spojených státech už školy s podobnými systémy pracují. Dochází k tzv. převrácené výuce, výklad probíhá doma prostřednictvím Khan Academy a ve škole pak žáci s pomocí učitele vypracovávají domácí úkoly, uvedl Štefll. Domnívá se také, že by v budoucnu díky Khan Academy a dalším vzdělávacím projektům mohlo dojít k přeměně způsobu výuky ve školách.

Část výuky by se přesunula právě do těchto systémů. Už nyní prý na některých školách ve Spojených státech chodí žáci do školy pouze tři dny v týdnu. Zbylé dva dny využívají k domácímu studiu prostřednictvím online vzdělávacích systémů či mohou přijít do školy látku zkonzultovat s učitelem, který má tak mnohem více času věnovat se individuálním potřebám jednotlivců.

Sdružení hledá dobrovolníky

První videa s českými titulky se začala objevoval loni na jaře. V říjnu pak bylo založeno občanské sdružení Khanova škola, které nyní proces překladů videoklipů zastřešuje. V současné době je k dispozici 353 přeložených videí. Přes 90 z nich jsou videa opatřená dabingem, který namluvil herec Saša Rašilov. Zbylá jsou doplněna titulky.


Většina z přeložených videí pokrývají témata z matematiky pro vyšší stupeň základních škol a témata středoškolské matematiky. Kromě toho jsou k dispozici i čtyři desítky matematických cvičení lokalizovaných do češtiny.

Cílem sdružení Khanova škola je přeložit veškerý obsah Khan Academy do češtiny. Pokud by ale postupovalo dosavadním tempem, tak by lokalizace do češtiny zabrala následujících 9 let Ovšem za předpokladu, že by na Khan Academy nepřibýval žádný nový obsah, což je samozřejmě nereálné, protože Khan postupně rozšiřuje svůj záběr i na humanitní obory.

Sdružení proto plánuje zorganizovat sérii překladatelských maratonů, kterých se může zúčastnit každý, kdo je schopen na počítači překládat anglický text do češtiny či slovenštiny. První marathon proběhne 23. března v prostorách Fakulty informatiky ČVUT. Dobrovolníci se mohou už nyní registrovat na webu sdružení.

Zájem o lokalizaci videí Khan Academy je v současné době patrný po celém světě. Podle oficiálních údajů je nejvíce otitulkovaných videoklipů v čínštině, následuje portugalština, španělština a polština. Co se týče dabingu, nejaktivnější jsou uživatelé hovořící španělsky a portugalsky.

Kromě Khan Academy existují ale i další online vzdělávací projekty, které umožňují uživatelům z celého světa přístup ke kvalitnímu vzdělání, a to buď zdarma nebo za poplatek do sto dolarů měsíčně. Výběr některých z nich najdete v následující infografice.

Vzdělání za 30 dolarů měsíčně

BRAND24

Poznámka: Infografika je aktuální k 1.11.2012. Počet dostupných kurzů je tak v současné době vyšší.

Zdroj: tisková zpráva

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).