Hlavní navigace

Odblokování mobilu je nezákonné, říkají nová pravidla schválená v USA

28. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Pokud zákazník chce používat telefon, který není blokovaný pro síť určitého operátora, má dostatečně velký výběr, argumentují američtí zákonodárci.

V USA přestala od soboty 26. ledna platit výjimka, podle které dosud nebylo odblokování mobilního telefonu bez souhlasu operátora nezákonnou činností. Od tohoto víkendu tedy spadá mezi činy, které zákon netoleruje.

Zrušení výjimky, která byly americkým uživatelům přiznána nejprve v roce 2006 a pak znovu o čtyři roky později, prosadila asociace CTIA sdružující velké mobilní operátory. Její zástupci argumentovali tím, že prodej cenově zvýhodněných mobilů zamčených pro určitou mobilní síť je jedním ze základních prvků obchodního modelu operátorů. A zákonodárci jim dali zapravdu.

„Vzhledem k vývoji trhu mají dnes uživatelé dostatečně velký výběr z neblokovaných telefonů. I když je pravda, že ne každé zařízení je k dispozici v neblokované podobě, a že pravidla operátorů pro odblokování obsahují různá omezení, existuje na trhu celá řada alternativ, které spotřebitelům zajišťují výběr nezablokovaného mobilního telefonu,“ zdůvodnili své rozhodnutí zákonodárci (celý text v angličtině najdete zde ve formátu PDF).

Změna pravidel se týká jen nově koupených mobilů, starší telefony, které si nechali uživatelé odblokovat, se netýká. Otázkou je, jak – a zda vůbec – budou operátoři zákaz odblokování nějakým způsobem vynucovat. „Může to jít k soudu a pak bude záležet na rozhodnutí soudce,“ řekl pro agenturu Bloomberg Mitch Stoltz z Electronic Frontier Foundation. 

BRAND24

Podle operátorů ale k žádným soudům s jednotlivci nedojde. „Zajímají je spíš překupníci, kteří kradou dotované přístroje a ve výsledku zvyšují ceny mobilních telefonů pro všechny uživatele v USA,“ citoval magazín Wired právního zástupce operátorů Jamese Baldingera.

Dobrou zprávou každopádně je, že se změna nedotkla softwarových úprav smartphonů, známých jako jailbreak – ta je v USA od loňského října povolená.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).