Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Ohnivá liška vrací úder od Honza - Snazim se zbavovat MS produktu jak to jen...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 11. 2004 17:42

    Honza (neregistrovaný)
    Snazim se zbavovat MS produktu jak to jen jde. Treba Firefox jsem doma nainstaloval i nasim, a moc si to pochvaluji - uzivatelsky naprosto pratelske a pritom open source. V pripade operacnich systemu je to asi slozitejsi, ale uz se tesim, az se nejaka linuxova distribuce dostane na takovou uroven uzivatelske privetivosti a funkcni jednoduchosti jako FF (nektere se imho uz blizi - ale mozna by to chtelo neco fakt uplne jednoducheho, extramaleho a rychleho a stabilniho, a pritom uzivatelsky pratelskeho jeste vic nez MS - jen zakladni funkce + moznost doinstalovavat jen ty moduly, ktere pouzivam; nemit v systemu 80% veci, ktere vubec neumim pouzit - coz je imho pripad tri ctvrtin beznych uzivatel windows). Pak bude jen potreba taky udelat poradny hype a "rozetrit" to - a hura, MS se ude muset pomalu zacit starat o kompatibilitu s linuxem (coz prospeje i tem, kteri chteji zustat u hardcore distribuci - myslim ze je nacase definitivne skoncovat s elitarstvim linuxaku a zastancu open source obecne - chapu ze nekdo pouziva Debian a nad MDK ohrnuje nos kvuli jeho "woknovitosti", ale myslim, ze hlavni vyhodou linuxu a open source obecne by mohla byt moznost volby kazdemu na miru a ne jen moznost volby pro zastance hardcore).
    Jeste dodatek - prosim vsechny fanousky Microsoftu, aby si uvedomili, ze rust (a vlastne i propagace open source) jsou i v jejich zajmu - jedine poradna konkurence donuti Microsoft rychleji vyvijet nove veci a zdokonalovat stare, rychleji opravovat chyby a vice vychazet vstric svym uzivatelum - ale to asi vsichni vite. Jde jen o to, nehrotit zbytecne emoce.
  • 19. 11. 2004 22:56

    Tomas Krause (neregistrovaný)

    ale myslim, ze hlavni vyhodou linuxu a open source obecne by mohla byt moznost volby kazdemu na miru

    mohla? Vzdyt o tom to prave je. Mate volbu. A dokonce jste myslim jmenoval zrovna ty distribuce, ktere jsou na opacnem konci spektra - Madrake je povazovan za distribuci pro prechod z Windows a Debian ma zase povest te distribuce pro fajnsmekry (vynecham Source Mage GNU/Linux, ktery jde jeste dal do vod "hardcore"). Pokud byste chtel neco jeste windowsovatejsiho, tak je tu Linspire, takze voleb je tu hafo.

  • 20. 11. 2004 10:53

    Honza (neregistrovaný)
    Jo voleb hafo, to je pravda. Ale prece jen vsechny v ramci omezeneho okruhu lidi. Pro moji mati proste ani mandrake porad naprosto neni zvladnutelny.
    Mel jsem na mysli nejakou ultrajednoduchou distribuci, nejakou opravdu uzivatelsky pratelskou (maximalne jednoduche intuitivni ovladani, automaticke stahovani potrebnych modulu ze site... a dalsi veci, nad kteryma bych musel jeste dlouho premyslet)- a abych vysvetlil co myslim tou uzivatelskou pratelskosti; MS se tim sice ohani, ale myslim ze MS Win nejsou zas tak uzivatelsky privetive, jak by se to dnes dalo udelat. Dle meho nazoru koncept uzivatelske pratelskosti v podani MS zdegeneroval. Kdyz me furt otravuje pan sponka, office vedi lip nez ja co chci delat a furt mi "pratelsky pomahaji" zpusobem, ktery me privadi k silenstvi, a kdyz se nektere veci delaji stylem "nac to delat jednoduse kdyz to jde slozite" (viz krkolomna prace s grafy z excelu ve wordu) - tak tak si skutecnou uzivatelskou pratelskost nepredstavuju. proste mam takovou (mozna nerealnou a hloupou) predstavu modularniho Linuxu ala FF - pouzitelneho i pro BFUs - neco, co potencialne (po doplneni pluginu, optimalizaci atp.) muze byt stejne mocnym nastrojem jako plnohodnotne Linuxove distribuce, ale co ve svem zakladu funguje jako holy, maximalne jednoduchy system snadneji ovladatelny (a take konfigurovatelny!) nez MS Windows.
  • 22. 11. 2004 13:44

    pájek (neregistrovaný)
    >Mel jsem na mysli nejakou ultrajednoduchou distribuci, >nejakou opravdu uzivatelsky pratelskou
    Dobre nainstalovany a nakonfigurovany linux (je jedno, ktera distribuce) muze POUZIVAT bfu uplne stejne jako Win - naopak, je mensi sance, ze system rozhodi (o instalaci jakehokoliv skodliveho softu ci viru ani nemluve). Mam to vyzkouseno na otci i matce - oba pouzivaji linux (Gentoo ;-), aniz by tusili, ze linux vubec existuje. Proste vedi, ze Ctrl + Alt + F8 je prepne nekam, kde je na pozadi hezka slecna, ktera ma misto jedne bradavky ikonku s Operou (nic jineho nez internet ani nepotrebujou). Instalace (ani upgrade) sice neni pro BFU, ale rozhodne to neni zadna veda (zvlaste u distribuci typu SuSE).
    BTW: prave Gentoo docela dobre funguje jako modularni OS; zakladem je pouze jadro + nejdulezitejsi systemove nastroje. Dale si kazdy doinstaluje (velice jednoduse) presne to, co pouziva (vice na gentoo.cz a gentoo.org nebo mne na email).


  • 22. 11. 2004 17:46

    Honza (neregistrovaný)
    na tomhle tvem nazoru samozrejme je mnoho pravdy - ale jde take o to, kolik je BFUs a kolik z nich ma nekoho, kdo jim to nakonfiguruje. Ja myslim, ze dnes by byl potreba i system, ktery muze mit jednoduse i ten, kdo zadneho "synka odbornika" nema - a ze takovych bude hodne. A tihle vsichni zustanou u MS, ktery si koupi jako OEM, protoze dnes v podstate nemaji jinou realnou volbu. Navic chci zduraznit, ze jsem nemluvil jen o CR - nekde v chudsich zemich sveta muze casem vzniknout (ci uz dnes vznika) velice zajimavy trh, a bylo by skoda nechat to cele pro MS. Navic si myslim, ze co se jednoduchosti a uzivatelske pratelskosti tyce, ma znacne rezervy i Microsoft - taky mam urcite pochybnosti, ze by wokna moje mati zvladla nejak konfigurovat. Ja se treba ucim pouzivat MDK, libi se mi, ale taky to neni to co jsem mel na mysli v tom svem prispevku. Nejde jen o jednoduche uzivani, je imho potreba dostat se taky k jednoduchemu konfigurovani, instalovani modulu atp. - s tou vyhradou, ze kdo chce vic do hloubky, upravit si defaultni nastaveni, menit konfiguraci nebo pro me za me i menit zdrojak... tak muze. Proste nejaky startovaci linux system, ktery pak muze pokrocilejsi uzivatel doplnit a upravit a pozdeji pripadne prejit k tomu gentoo, az do toho vic vnikne a bude mit taky vetsi naroky. Mozna to neumim tak dobre vysvetlit, ale proste pred sebou vidim FF jako vzor - je to open source, je imho "funkcnejsi" nez dnes dominantni browser a pritom to zvladne (i nainstalovat a "nakonfigurovat", nejen pouzivat) temer i pocitacovy analfabet. Nechtelo by to v budoucnosti nejaky takovy OS? V tomhle ma Gates pravdu - simplify, simplify, simplify... ted jeste, jak to zrealizovat. je otazka, jestli vubec chce nekdo takovy linux pro BFUs tvorit, ale i kdyby jo, urcite to je velmi tezke zrealizovat (mozna ze prave treba MDK na necem takovem pracuje - a doufam ze je timhle neurazim, bohuzel je imho stale mnoho linuxaru, kteri ztotoznuji jednoduchost s jakousi degeneraci a byli by radi, aby linux zustal systemem pro odborniky). V tomhle smeru proto obdivuji tvurce Firefoxu a vidim je jako jakysi vzor. I kdyz je mozne, ze na poli OS je vyhodnejsi strategie "jednoduchost uzivani + odbornik na administraci k dispozici". Nevim.
  • 24. 11. 2004 0:18

    pájek (neregistrovaný)
    IMHO pocitacovy analfabet proste neni schopon nainstalovat jakykoliv v soucasnosti existujici OS (ani win ani linux nebo BSD). Ale clovek, ktery je schopen si nainstalovat windows, tak nebude mit problemy nainstalovat ani nektere uzivatelsky lepe konfigurovatelne linuxove distro. Mam na mysli napr. Xandros (u nas trosku nezname distro, jehoz KDE jako by z oka vypadlo Oknum) nebo SuSE (nejlepe devitkove verze). MDK osobne neznam.
    Pokud si nekdo chce linux jenom "osahat", ma k dispozici sirokou paletu Live distribuci. Staci strcit CD do mechaniky a nabootovat (velky vyber na http://www.frozentech.com/content/livecd.php).
    Ale i kdyby linux splnoval vsechny tve parametry, tak si myslim, ze v soucasne dobe neni mozne, aby konkuroval MS a jeho Oknům. Problém je v tom, ze win je predinstalovan na 99% novych pocitacu. U nekterych firem si sice muzete objednat pocitac bez win s linuxem, ale dostanete pouze instalacni CDecka. S instalaci se nikdo nezaobira.
    Dalsim problemem jsou ovladace. Vyrobci az na vyjimky nedelaji ovladace pro linux, protoze z licencnich duvodu by k nim museli davat i zdrojove kody - a to se nikomu nechce. Presto ma linux velmi sirokou podporu HW zakompilovanou primo v jadre nebo formou modulu
    Pokud jde o prenositelnost dat mezi ruznymi platformami, MS se ze vsech sil snazi znemoznit vyvojarum jinych OS, aby podporovali ve svych produktech i jeho formaty. Navzdory tomu ma linux perfektni podporu jak MS filestystemu i formatu ruznych aplikaci MS Office.
    A nakonec je tu i demagogicka (a casto i lziva) marketingova masaz MS. Je treba si uvedomit, ze MS ma rocni prijmy prevysujici rocni rozpocet cele nasi republiky. Bohuzel touto silou penez muxe snadno ovlivnovat napriklad statni instituce, skoly a jine urady, cimz se posiluje jeho dominatni postaveni. Proc se treba na vetsine skol vyucuje Word a Excel (ktere stoji dost penez), kdyz by mohli pouzivat volny OpenOffice a usetrit tak penize? Pritom prave do skol by se linux jako spickovy sitovy OS velice hodil. Stacil by 1 vykonny server a k nemu bezdiskove stanice bootujici i do grafickeho prostredi pres sit - a mame dalsi uspory financi.
    Myslim, ze vyvojari linuxu delaji co mohou, aby vysli vstric uzivatelum - vzdyt to vetsinou delaji zdarma, a spokojeny uzivatel je jejich jedina odmena. S klidnym svedomim tady prohlasim, ze linux je stejne kvalitou vepredu pred win, jako FF pred IE. Ale realny pohled napovida, ze stejneho uspechu jako FF na poli prohlizecu linux mezi OS nedosahne. Ale treba se mylim.
    Jinak ti ale preju, aby se ti linux zalibil a zacal si ho pouzivat. Casem se ti to vrati. Kdyz ti nevyhovuje MDK, zkus jinou distribuci, existuji jich stovky a urcite si mezi nimi vyberes tu svou. Ja uz jsem si vybral - Gentoo ;-).
  • 24. 11. 2004 2:32

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Proc se treba na vetsine skol vyucuje Word a Excel (ktere stoji dost penez)

    On právě školy zase až tak moc nestojí. MS samozřejmě ví, že se mu vyplatí nacpat své produkty do škol za dumpingovou cenu, protože školy pak za něj natlačí dětem do hlaviček, že textový procesor = MS Word, spreadsheet = MS Excel, webový prohlížeč = MS Internet Explorer a operační systém = MS Windows. Ale abych předešel výpadům MS-filů: nekritizuji to, že MS dodává levně svůj software školám, na to má plné právo. Kritizuji, že se tím školy nechají zblbnout k tomu, aby pro MS provozovaly za státní peníze jeho reklamní kampaň.

  • 24. 11. 2004 12:24

    Honza (neregistrovaný)
    jo jo, uplne s tebou souhlasim. jediny rozdil je v tom, ze ja jsem mozna vetsi optimista (mozna vice naivni) a krome toho rad teoretizuju (jak uz jsi jiste postrehnul ;-)) - proto tady dumam, jestli by linux nekdy v budoucnu nemohl zacit poradne nicit ten microsofti monopol a jestli by mu v tom nepomohla nejaka budouci distribuce pro BFU. ale nejsem tak nerealisticky abych nevidel, ze dnes opravdu neni zadny OS, ktery zvladne nakonfigurovat i pocitacovy analfabet. v cem s tebou trosku nesouhlasim - ano, marketing a tlak penez MS je drtivy, nicmene si myslim, ze udelali i mnoho chyb, a pokud budou pokracovat, muze to pro ne byt fatalni - pokud se budou linux snazit zlikvidovat ocernovanim a hrozbami (napr vyhruzky typu "linux nepouzivejte, nebo prodelate kalhoty na pravnich sporech o patenty") misto snahou priznavat sve chyby, rychleji je opravovat a vyvijet kvalitnejsi a bezpecnejsi operacni system, tak casem ztrati sve monopolni postaveni. Lidi nejsou zas tak hloupi, aby microsoftu (ani nikomu jinemu) sezrali uplne vsechno. casto trva dlouho, nez se projevi nejaka zmena, ale nakonec se projevi.
    v ostatnich povazuju tve nazory za zajimave a uznavam tve argumenty.
    jeste bych chtel podotknout, ze se mi MDK - az na urcite mouchy - docela libi, a chci ho v budoucnosti pouzivat (pokud se neodhodlam zkusit gentoo:-)
  • 24. 11. 2004 14:04

    pájek (neregistrovaný)

    Kritizuji, že se tím školy nechají zblbnout k tomu, aby pro MS provozovaly za státní peníze jeho reklamní kampaň.

    Otazkou je, jestli se nechaji zblbnout - a nebo ovlivnit penezma (nedavno jsem nekde cetl, ze rocni trzby MS pouze v CR jsou pres 20 mld. Kc - docela slusna sumicka, to uz stoji za to obetovat treba jenom 5 procent z toho na ovlivneni tech spravnych lidi ;-).

    Ale chapu, ze u nas to proste tak chodi a tezko se to v brzke dobe zmeni. Vezmete si treba takove Min. informatiky (MI). Proc by treba MI nemohlo sestavovat a distribuovat baliky SW pro skoly - rozhodne ne direktive vsude, ale jako moznost pro skoly ziskat SW zadarmo. Ale zeptejte se na to ministra. Bud Vam rekne, ze to je zalezitost Min. skolstvi nebo ze nejsou odbornici a nebo, ze kazda skola ma v teto otazce autonomii. Proste nejaka vymluva, aby se nemuselo delat nic, se vzdycky najde. Ale i kdyby jen cast skol fungovala podle takovehoto modelu, usetrilo by se dost penez. A k cemu nam tedy je MI??? Co vlastne dela uzitecneho??? Tedy krome vydavani ruznych pamfletu - kdo cetl treba narodni broadbandovou strategii (nevim presne, jak se ten dokument jmenuje), vi o cem je rec. Je to placani do vody, ktere neprinasi v podstate zadna konkretni reseni.

  • 24. 11. 2004 15:44

    pájek (neregistrovaný)
    Lidi nejsou zas tak hloupi, aby microsoftu (ani nikomu jinemu) sezrali uplne vsechno. casto trva dlouho, nez se projevi nejaka zmena, ale nakonec se projevi.

    Bohuzel si myslim, ze reklama ma vetsi moc nez prosty lidsky rozum. Ale naprosto s tebou souhlasim, je to jenom v lidech. Ta zmena prijde, ale jeste to chvili potrva. Je treba si uvedomit, ze s koupi windows dostavam vyrobek, ktery:

    • ma spoustu chyb
    • neni mozne reklamovat
    • nevztahuje se na nej zadna zaruka
    • nemohu dale prodat
    • nezajistuje potrebnou kompatibilitu (mam na mysli napr. formaty MS Office)

    Kdyz si tyto parametry vztahnu na jiny vyrobek, nikdy bych si ho nekoupil. MS si to ale muze dovolit - ma totiz monopolni postaveni na trhu.

  • 26. 11. 2004 17:49

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Proc by proboha MI melo distribuovat nejake baliky SW? At si kazda skola vybere, co ji sedi nejlepe, ne?
  • 26. 11. 2004 18:58

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Možná by bylo dobré dříve, než se spravedlivě rozhořčíte, přečíst si i druhou půlku té věty:

    rozhodne ne direktive vsude, ale jako moznost pro skoly ziskat SW zadarmo

    Nezdá se mi, že by kolega chtěl nějak potlačovat svobodný výběr jednotlivých škol...

  • 29. 11. 2004 17:07

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Не понимаю. Kdybych si myslel, že ho nemají, jak bych mohl psát o jeho potlačování? :-)
  • 29. 11. 2004 22:23

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Nikdo, proboha. Jen jsem napsal, že on to nedělá (přestože jste ho z toho nepřímo obvinil). Ani slovo o tom, že by to někdo dělal.
  • 30. 11. 2004 18:48

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Tak nevim, puvodni replika znela celkem jasne.

    Proc by treba MI nemohlo sestavovat a distribuovat baliky SW pro skoly ...

  • 30. 11. 2004 20:15

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Ano. A nikde nebylo ani slovo o tom, že by ty školy nesměly používat nic jiného. Prostě tady to máte, jestli vám to vyhovuje, použijte, nevyhovuje-li, použijte cokoli jiného. Vy jste na něj ale hned vyjel, ať nechá každou školu vybrat si, co jí vyhovuje. Chápu, jste alergický na to, když chce někdo školy omezovat ve výběru, už jste to demonstroval mockrát. Ale tady přeci nešlo o omezení výběru, naopak o jeho rozšíření.
  • 2. 12. 2004 14:08

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Kdepak, tady slo o to, ze by se mel stat angazovat jako dealer software. A to JE SPATNE.
  • 2. 12. 2004 19:14

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Dealer? Nevšiml jsem si, že by stát za ten software měl někomu platit a od škol dostávat zaplaceno. Když už tak rád chytáte za slovíčka, buďte stejně přísný i na sebe.

    Mimochodem, mně se ta myšlenka také moc nelíbí. Ale ještě méně se mi líbilo, jak jste ji okamžitě pohrdlivě smetl za něco, co v ní vůbec nebylo. Teď se najednou snažíte tvářit, jako by vám od začátku vadilo něco jiného. Pokud to tak bylo, proč jste to nenapsal rovnou a místo toho jste kritizoval domnělé potlačování svobodného výběru?

  • 3. 12. 2004 16:40

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Dealer nemusi prodavat. Omlouvam se za nepresne vyjadreni. V citovanem pojeti je Dealer zprostredkovatel.

    Od zacatku mi vadilo, ze se stat bude michat nekam, kam nema co lezt. Stat se nema rozlejzat, naopak je treba ho redukovat na nezbytne minimum.

  • 3. 12. 2004 20:09

    pájek (neregistrovaný)
    Aha, tak tedy stat vydava nase penize na skolstvi, ale nema tam co delat (aneb koukej solit prachy a nevopruzuj). Ale aspon jsme po 10 replikach pochopili, oč Vam jde. :-O
  • 6. 12. 2004 15:20

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Stat tiskne ucebnice? Vyrabi lavice, kridy, tabule?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).